返回列表 發新帖

你贊唔贊成香港申辦亞運?

作者: tommysze8 發表于 2010-1-8 20:01:56
4976 33
tommysze8 發表於 2010-1-12 19:10:58 |顯示全部樓層

港協決申辦2019亞運
(星島日報報道)......,亞運開支將在三十億元至六十億之間。......
經過舉辦東亞運一役,李德能認為本港在過程中賺取很多寶貴經驗,場館設施已得到大幅度改善,但畢竟亞運的參賽國家和地區多達四十九個,遠多於東亞運的九個,比賽項目也達到三十五個,對場地的規格和要求會顯著提升,港府準備在啟德發展區內興建體育城,只是爭辦亞運的最基本條件。......同是一個將軍澳運動場和九龍公園泳池,即使賽道符合舉辦東亞運的標準,但卻缺乏足夠的裁決判休息室或傳媒室等設施.....城門河亦未有足夠闊道,同時闢設亞運所需的八條標準賽道。他說:「問題很多時不在於場地本身,而是場地周邊設施的配套,不可能再以『修修補補』、『拆拆搭搭』的形式,在亞運應是完全行不通。」....他又指出,由今年底的廣州亞運開始,舉辦亞運會將「買一送一」,同時需要舉辦傷殘人士亞運會。他預料連同體育設施,整個亞運的開支將較東亞運多十至二十倍,即約三十至六十億元。十年前香港申辦亞運時,估計開支達十七億元;但多哈亞運的開支則達二百二十億港元。本報記者

唔好攬啦,三十至六十億元真係可以每人派一双臘腸嫁,可能臘鴨都夠錢!
回復

jellyfishy 發表於 2010-1-13 00:22:55 |顯示全部樓層

""場館設施已得到大幅度改善??????""
無野呀?!佢當我地d日日都打波既市民傻架?!
成個香港九龍新界邊度有開過新體育館呀?
唔通佢計埋私人會所個d???
回復

sammy 發表於 2010-1-13 00:53:27 |顯示全部樓層
D極權領袖向來都好大喜功, 包括舔共匪屁股的官
回復

jellyfishy 發表於 2010-1-13 01:02:23 |顯示全部樓層
最怕就係有一日一黨獨大時,個d領袖講乜都當真,好似大陸d官咁,明明豆渣樓害死人的事實,反而要關起d律師,真係無良無天理無人性!!!

如果梁振x真係話要選特首,但我地小市民又無得投反票,我到時一定上街反對!
回復

sammy 發表於 2010-1-13 01:11:29 |顯示全部樓層
最怕就係有一日一黨獨大時,個d領袖講乜都當真,好似大陸d官咁,明明豆渣樓害死人的事實,反而要關起d律 ...
jellyfishy 發表於 2010-1-13 01:02

受過教育的人都睇到佢地惡貫滿盈, 只係D親共昧住良心啫
回復

jellyfishy 發表於 2010-1-13 01:15:21 |顯示全部樓層
受過教育的人都睇到佢地惡貫滿盈, 只係D親共昧住良心啫
sammy 發表於 2010-1-13 01:11

所以係大陸,好多有良心的知識分子都初關了~陰公~
自從看到幫512父母找豆腐渣樓證據的律師被抓的新聞後,我好討厭大陸政府.甚至唔敢回大陸旅行,原本係深圳還有千多元的massage card儲值,攪到成年都未用過~
回復

比得大帝 發表於 2010-1-13 09:53:09 |顯示全部樓層
我對大陸處理這位律師的手法非常震怒, 當日溫家寶哭哭啼啼的對住四川災民說甚麼溫爺爺來遲啦, 溫爺爺一定幫你們...., 以為這次一定有數百人頭落地, 以為佢一定"丙"工辦理, 一定要求澈查, 一定會追究責任

點知佢回到北京, 又係政客一名
回復

jellyfishy 發表於 2010-1-13 10:16:40 |顯示全部樓層
豆腐渣樓真係害死好多人架, 人命呀! 唔係一兩個或幾十人, 係成百上千, 甚至更多, 中央反而任由貪官當道, 還關起為百姓求真相的律師, 甚至軟禁那些死了小孩的父母, 真係天理不容, 無人性!!!
回復

tommysze8 發表於 2010-9-21 18:41:55 |顯示全部樓層

上亞厘畢道 Upper Albert Road
主辦2009年東亞運給香港留下了寶貴經驗,成功提升了本地運動員的表現、鼓勵市民參與體育活動,並改善了體育設施及場地。2023年亞運會現接受申辦,政府認為這是落實長遠體育政策目標的另一機遇。香港應否申辦2023年亞運會?我們現正就此展開六個星期的公眾諮詢,你們的意見,對決定是否正式申辦亞運會極其重要。大家可到 www.asiangames.hab.gov.hk 或facebook網頁 www.facebook.com/BidtoHostAsianGames 了解詳情或提出意見。

其中有D回應 -
- 不願扶貧但就願搞亞運,不協助體壇但又好大喜功,無野呀…強烈反對辦亞運~
- 辦亞運可唔可以真係提升到運動員表現真係冇人知...我只知最直接, 最有效能夠提升運動員表現同水平...應該係投放資源0係培訓同推廣運動本身, 而唔係辦咁多乜運勿運...洗咁多錢又達唔到最佳效果...
- 連本地體育也未有全面支持,又何以學人假裝支持體育, 舉辦亞運, 點講都唔通
- 都唔係貴唔貴問題,上次香港 d 設施已經笑死人,你起新既最後咪大白象,根本香港呢十多年內都冇可能適合搞國際運動會,究竟有乜原因要搞呢?係唔係因為一兩個人既宏願就當香港其他人冇到?
- 反對,香港地方不夠是一個大問題,交通完全不能配合,不如將四百億分比香港市民

我的回應 - 你話上次 東亞運 隨左 攪笑 同 浪費金錢 之外,你想到什麽?千万個唔贊成! 上次東亞運已經係香港的極限,仲唔知教訓。
回復

金盞花 發表於 2010-9-22 01:07:26 |顯示全部樓層
我對大陸處理這位律師的手法非常震怒, 當日溫家寶哭哭啼啼的對住四川災民說甚麼溫爺爺來遲啦, 溫爺爺一定幫 ...
比得大帝 發表於 2010-1-13 09:53

豆腐渣樓真係害死好多人架, 人命呀! 唔係一兩個或幾十人, 係成百上千, 甚至更多, 中央反而任由貪官當道, 還 ...
jellyfishy 發表於 2010-1-13 10:16

自512之後, 睇完胡溫d溫情表現, 係咪真係有幫到班災民,  我已經唔會對呢個政府抱有任何希望, 佢哋只不過係個鏡頭前既好 PR. 班苦主真係來生不要做~在中國大陸內既中國人~

講番申辦亞運, 話自己唔會將來造成大白象, 係唔係會變成大白象唔係自己話, 係由其他人評論. 但以我哋呢個政府往績, 花錢係佢強項, 如果俾佢辦得成, $$$$$係冇 limit, 只有香港d醫療 教育 福利 就計住計住, 呢個就係我哋政府.
回復

tommysze8 發表於 2010-9-22 10:10:31 |顯示全部樓層
發神經,即每個香港市民承擔約1800元!
仲未計 非直接 支出 300億,即每個香港市民另加約4100元!
政府宣布就申辦2023年亞運,展開6星期的公眾諮詢。當局估計,亞運會直接開支需要145億元,門券、贊助和其他經濟收益總收入預計會有15億元,換言之舉辦兩星期的亞運會將虧本近130億元,即每個香港市民承擔約1800元。
回復

金盞花 發表於 2010-9-23 16:37:33 |顯示全部樓層
明知虧本都想搞, 呢個價報細咗啦!等你哋落搭就知味道. 去到2023年個價只有大唔會細. 咁想搞不如就叫曾德成+霍震霆(佢大把$$$$$$)合辦. 我第1個贊成
回復

比得大帝 發表於 2010-9-23 17:03:58 |顯示全部樓層
d錢唔蝕咗去, 你估會落到你個袋咩.
回復

有心有力 發表於 2010-9-23 17:08:53 |顯示全部樓層
方向正確,但要量力而為.要引用特首、財政司都經常講呢句!
回復