你贊唔贊成香港申辦亞運?

作者: tommysze8 發表于 2010-1-8 20:01:56
4941 33

民政事務局局長曾德成 又吹風啦: 本港申辦亞運會將帶來好處 ......東亞運舉行期間,訪港旅客人次110萬,較前年同期增加百分之六。 東亞運公司行政總裁胡偉民表示,東亞運整體開支約3億元,由於政府撥款約1.2億元,加上贊助及門票等收入,他預計可以達到收支平衡。

我覺得如果 政府唔使撥款 而 收支平衡,我絕對贊成,至少增加就業。但如 政府要撥款,不如派錢啦。

之前嘅 東亞運 真係靜靜來,靜靜去。  你知唔知 東亞 有也國家?比賽左D乜? 印像麻麻。
cross 發表於 2010-1-9 01:35:15 |顯示全部樓層
民政事務局局長曾德成 又吹風啦: 本港申辦亞運會將帶來好處 ......東亞運舉行期間,訪港旅客人次110萬,較 ...
tommysze8 發表於 2010-1-8 20:01

印象只有很多國歌
回復

nwss54510 發表於 2010-1-9 20:04:52 |顯示全部樓層
東亞運.. 收益我唔知係咪咁好, 但我只知東亞運既足球真係幾多人睇, 雖然人地唔係出到最強~
哩次東亞運或者可以重振香港既體育事業既~
回復

EddieOR 發表於 2010-1-9 21:05:21 |顯示全部樓層
唔贊成,香港連東亞運都搞唔好,搞亞運只係整衰自己,亞運的規模大過東亞運數倍

• 東亞運的成功,主要原來係香港運動員o既努力,而唔係來自主辦機構
  • 主辦機構做法好混亂,如售票情況、運動場地既設備等等
  • 香港人o既運動意識唔強,試問有幾多個人係每個星期都做運動?一個咁唔重視運動既地區,搞個運動比賽,唉!
  • 我心諗,佢地班友係唔係急於求成?連東亞運都搞成咁,本人質疑佢地既投入程度
  • 主辦機構勁遲先公佈 d 賽道,令香港冇左主場之利,對香港運動員有點唔公平。奧運同亞運都係比賽前半年至一年已公佈賽道

香港搞亞運,我唔質疑佢會成功,但係風險太過,根據今次東亞運既表現,搞亞運既值博率唔高
回復

比得大帝 發表於 2010-1-11 15:11:35 |顯示全部樓層
搞啦, 唔搞d錢都係同樣俾班友使咗唔知到邊嫁啦, 你驚唔搞亞運, 佢會做多d福利咩
搞衰咗都冇壞嘅, 叫做俾香港人多樣嘢茶餘飯後講吓囉
回復

jellyfishy 發表於 2010-1-11 16:01:53 |顯示全部樓層

eddie 講得啱, 東亞運搞得唔好, 好係因為香港的球員盡力, 但d 搞手真係好唔掂.
羽毛波比賽都全部爆滿架. 但大會俾左四分一個場d 親中學校去 e 館睇比賽, d 細路唔識打羽毛球, 所以唔知幾時應該喝采, 係又嘈唔係又嘈, 真係好煩.

其他世界大賽, 係一定有件合適的制服俾裁判. 但東亞運時, 天寒地凍, 裁判連件外套都無. 大會淨係俾左件長袖T-shirt 佢地, 好唔專重d 裁判.

票務又搞到亂晒, 即日飛都無, 要俾人鬧到上電視, 先識得開即日票. 後知後覺過我!

理論上我支持搞大型比賽, 但政府一定要先搞好管理和安排. 咪好似上次奧運咁, 搶左個銀禧體育館, 要d 港隊和青年軍四散同大眾搶場, 响馬鞍山體育館練波. 到今時今日, 政府都未起番個場俾港隊.
無適合和足夠的facilities, 唔搞好過搞.
回復

八王爺 發表於 2010-1-11 16:05:59 |顯示全部樓層
搞唔搞都得,反正啲錢都係俾咗啲無謂人洗。
搞,就係果啲唔識搞嘅洗晒啲錢。
唔搞,就係坐係度 亂講果啲人洗!
回復

比得大帝 發表於 2010-1-11 16:09:09 |顯示全部樓層
咁多人認為香港唔好啦亞運, 其實係反影咗對政府的失望
回復

jellyfishy 發表於 2010-1-11 16:13:24 |顯示全部樓層

我係好鍾意運動的人, 平心而論, 香港近年的確多左好多人運動.
有感個分水嶺應該係SARS前後.
SARS 前, 我每年夏天, 每個星期都有三四晚去公眾泳池游水. 那時可以游一個直池唔會撞到人. SARS 後, 大約04年的夏掛, 去番同一個泳池, 要避三四個人才游完一個池. ... 好唔舒暢~

康文署的室內運動場就更加爆, 7am同人上網搶場, 如果要book 星期六日, 就要朝早6am前去到排隊等開閘搶場, 真係人都癲~

政府雷聲大雨點小, 無咁大個頭, 咪戴咁大頂帽啦~
回復

tommysze8 發表於 2010-1-11 16:20:44 |顯示全部樓層
搞啦, 唔搞d錢都係同樣俾班友使咗唔知到邊嫁啦, 你驚唔搞亞運, 佢會做多d福利咩
搞衰咗都冇壞嘅, 叫做俾香 ...
比得大帝 發表於 2010-1-11 15:11

搞衰咗都冇壞嘅,但係擾民囉!呢道封路單車、馬拉松、、、、,又話封館比賽、、、都係派錢好D,或者每人一双臘腸都好。
回復

jellyfishy 發表於 2010-1-11 16:22:45 |顯示全部樓層
臘腸卷? 有諗頭喎.
不如俾埋LED現金卷, 波衫現金卷, book羽毛球場現金卷, 入泳池現金卷....etc.add7icon
回復

jellyfishy 發表於 2010-1-11 16:24:32 |顯示全部樓層
係喎, 呢度家下多左個皇帝~ 家下園藝館有王爺和大帝, 仲有班比公主.
唔知邊個係王妃王子皇后....add7icon
回復

比得大帝 發表於 2010-1-11 16:36:11 |顯示全部樓層
咁又係,

我要潤腸得唔得呀, 最好鏞記果d
回復

比得大帝 發表於 2010-1-11 16:36:46 |顯示全部樓層
有貓后嘛
回復

八王爺 發表於 2010-1-11 17:12:49 |顯示全部樓層
咪離题。

明明講緊派潤腸... 我要金銀潤唔該 Donald叔叔。
回復

比得大帝 發表於 2010-1-11 17:30:07 |顯示全部樓層
金銀潤!  好耐冇見過, 不過好肥嘅, 都係潤腸正d
回復

tommysze8 發表於 2010-1-11 19:27:53 |顯示全部樓層
臘腸卷? 有諗頭喎.
不如俾埋LED現金卷, 波衫現金卷, book羽毛球場現金卷, 入泳池現金卷....etc. ...
jellyfishy 發表於 2010-1-11 16:22

LED現金卷都得,但係 (1) 唔准鬼鬼鼠鼠加電費收番,(2) 唔要特首代理個間,除非佢平過阿爺個D。
羽毛球場現金卷都得,但係要打完先至收錢,唔好 book 場又唔打。

不如學台灣派消費卷!
回復

比得大帝 發表於 2010-1-11 22:29:23 |顯示全部樓層
LED現金卷都得,但係 (1) 唔准鬼鬼鼠鼠加電費收番,(2) 唔要特首代理個間,除非佢平過阿爺個D。
羽毛球 ...
tommysze8 發表於 2010-1-11 19:27

唔係佢代理呀, 係佢好老襯代理呀

唔要羽毛球卷, 可唔可以要腳底按摩卷呀
回復

jellyfishy 發表於 2010-1-11 22:32:21 |顯示全部樓層
唔係佢代理呀, 係佢好老襯代理呀

唔要羽毛球卷, 可唔可以要腳底按摩卷呀 ...
比得大帝 發表於 2010-1-11 22:29

不如學個d 乜鬼酒店會席咁, 一送就成本書仔咁, 可以繼頁搣出來的消費卷, 用足成年. 正呀~
回復

擔泥 發表於 2010-1-12 11:19:01 |顯示全部樓層
咦, 講講吓講到咁遠o既? hehe
回復

12下一頁