Neko Neko 什錦蘭花

作者: nekotoro 發表于 2019-1-24 03:33:42
12930 165
coffee513 發表於 2021-3-26 23:37:38 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2021-3-26 11:05
好耐無放花相,隨意post,都係近半年開嘅!<span class="emoji emoji1f606"></span>

又請問第四張相紫唇白花是什麼花?
回復

coffee513 發表於 2021-3-26 23:38:36 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2021-3-26 11:05
好耐無放花相,隨意post,都係近半年開嘅!<span class="emoji emoji1f606"></span>

花款多,花色同花式都好靚,多謝分享。
回復

nekotoro 發表於 2021-4-18 14:37:46 來自手機 |顯示全部樓層
Polly888 發表於 2021-3-26 19:35
好靚呀 ,令人流曬口水<span class="emoji emoji1f60d"></span>。 請問圖2係咩花?
130樓的狂野美人又係咩花?<span class="emoji emoji1f64f[/e ...

多謝欣賞!第二幅係扇葉文心,狂野美人係Phalaenopsis amabilis var. Irian Jaya!

多謝解答 。◕‿◕。 希望好快又睇到你的靚花相  發表於 2021-4-18 23:46
回復

nekotoro 發表於 2021-4-18 14:39:21 來自手機 |顯示全部樓層
coffee513 發表於 2021-3-26 23:37
又請問第四張相紫唇白花是什麼花?

呢隻係Laelia lundii,迷你種,好慳位的
回復

coffee513 發表於 2021-4-18 14:55:06 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2021-4-18 14:39
呢隻係Laelia lundii,迷你種,好慳位的

呢隻好似比較少見,等我留意吓先,唔該Neko大。
回復

nekotoro 發表於 2021-4-19 18:05:28 來自手機 |顯示全部樓層
coffee513 發表於 2021-4-18 14:55
呢隻好似比較少見,等我留意吓先,唔該Neko大。

其實有時都會有大大响FB放售,或者你可以搵下加多利兰園嘅威哥,佢有呢個品種!
回復

freddywongdy 發表於 2021-5-6 07:12:46 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2020-3-22 22:12
隻手唔聽話,又同大家介紹下我的新寵美人!

日本種捧心蘭,買果陣已經出咗兩個冧,好 ...

嘩!Neko大 好靚呀!隻呀麻响邊買架!?
回復

coffee513 發表於 2021-5-6 14:15:03 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2021-4-19 18:05
其實有時都會有大大响FB放售,或者你可以搵下加多利兰園嘅威哥,佢有呢個品種! ...

嗰度真係花多眼亂,多謝好介紹
回復

nekotoro 發表於 2021-5-21 00:40:46 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2021-5-6 07:12
嘩!Neko大 好靚呀!隻呀麻响邊買架!?

咪上x囉!不過佢中菌已經香消玉殞了…..
回復

nekotoro 發表於 2021-5-21 00:43:10 來自手機 |顯示全部樓層
之前唔知係我電話問題定點,㩒極都出error (唔係Viu)message, 一排都冇上嚟,今日終於正常返了!
回復

nekotoro 發表於 2021-5-21 01:08:45 來自手機 |顯示全部樓層

懶到出汁,一次過po 近排開嘅花,唔知點解有啲相又係反轉咗,大家多多包涵!
629C4096-21BE-4DC4-A040-6F6FB6D07152.jpeg A8E55F03-8A1B-4518-A058-3350C4BF82B7.jpeg
332FED27-4941-42AD-8603-FB82C598382D.jpeg BBA90867-E663-4823-988B-9CEEF40EA8B2.jpeg 4798EE4C-963F-44EF-95CF-3B895B400105.jpeg 38E24ED6-DCA4-4021-93E5-06F7D346AAED.jpeg 3259BA36-2C18-4C8C-B30C-A4F4570B291E.jpeg ECCB189B-CF4A-45B7-8C5B-2CE7F380E71F.jpeg 20B56F5B-D960-449C-AB49-6C6531DFE181.jpeg 9C6D8242-1B88-48E9-9CC9-AB5BD648F1B1.jpeg CA2BD9F3-C63E-4BA2-AE17-7289942F0DCA.jpeg 0160D8B9-9E91-47C2-B163-BC4236196ADA.jpeg
回復

freddywongdy 發表於 2021-5-21 08:01:32 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2021-5-21 00:40
咪上x囉!不過佢中菌已經香消玉殞了…..

我見到啦!佢剩返果兩棵都好似好弱咁呀!
雖然有花但買唔落手呢!
回復

W88 發表於 2021-5-21 08:18:33 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2021-5-21 08:01
我見到啦!佢剩返果兩棵都好似好弱咁呀!
雖然有花但買唔落手呢!

種返好咪得囉!
只要Freddy大唔放棄佢,  分分鐘可以起C回生㗎!
回復

W88 發表於 2021-5-21 08:20:46 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2021-5-21 01:08
懶到出汁,一次過po 近排開嘅花,唔知點解有啲相又係反轉咗,大家多多包涵!

買咗連透明軟膠盆都無換到!
回復

freddywongdy 發表於 2021-5-21 08:59:13 |顯示全部樓層
W88 發表於 2021-5-21 08:18
種返好咪得囉!
只要Freddy大唔放棄佢,  分分鐘可以起C回生㗎!

之前買左棵林登同隆豐,
暫時都無位入新蘭花住啦!
見佢棵野又弱又殘仲要賣咁嘅價錢,
幾鐘意都放棄啦!
回復

nekotoro 發表於 2021-5-21 10:11:28 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2021-5-21 08:20
買咗連透明軟膠盆都無換到!

我見佢D水苔幾新,D根又好happy 咁咪唔搞佢
回復

Ming36 發表於 2021-5-21 12:40:32 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2021-5-21 10:11
我見佢D水苔幾新,D根又好happy 咁咪唔搞佢<span class="emoji emoji1f61d"></span>

我以前唔識,買回家的都會拆晒水苔換新植料,以防昆蟲、病蟲害入侵。
而家就用隔離政策,如果水苔仲新淨靚靚哋,植株根、葉健康就唔換,成盆套入素燒盆或者有洞的透明膠杯。
咁樣反而覺得佢哋容易啲適應新環境,存活下來
回復

Ming36 發表於 2021-5-21 12:42:41 來自手機 |顯示全部樓層

好多靚花呀!成個花園充滿繽紛夏日氣息
回復

nekotoro 發表於 2021-5-21 21:23:42 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2021-5-21 12:42
好多靚花呀!成個花園充滿繽紛夏日氣息<span class="emoji emoji1f44d"></span>

多謝Ming大欣賞
回復

Polly888 發表於 2021-5-22 12:08:23 來自手機 |顯示全部樓層

嘩 !全部都好靚 !睇到令人心花放
Neko大,  好期待下次嘅靚花相呀
回復