Neko Neko 什錦蘭花

作者: nekotoro 發表于 2019-1-24 03:33:42
12925 165
nekotoro 發表於 2019-2-8 23:41:32 來自手機 |顯示全部樓層

舊愛Part 3 - 幾盆文心蘭

最常見的黃色跳舞蘭,種咗兩盆,細嗰盆呢兩年都開花,大個盤兩年都唔開花,淨係生芽,唔知想點!

細果盆跳舞蘭,今年開得比較少!

上年一枝獨秀

扇葉文心蘭

掌中寶,好迷你的植株,花比例上較大,續花性,花梗會不斷開花,花期約一個月,很不錯的品種!

贈品蘭花 - 白狐狸文心蘭
唔知點解一路都好弱,而家仲一達達菌咁樣,已經噴左殺菌液,好彩有新芽冒出,希望可以快啲強壯返!
網絡參考花圖,希望我個棵可以順利長大開花!
回復

leoex2 發表於 2019-2-10 22:41:31 來自手機 |顯示全部樓層
我果盆起花冧喇
回復

nekotoro 發表於 2019-2-10 22:42:50 來自手機 |顯示全部樓層
leoex2 發表於 2019-2-10 22:41
我果盆起花冧喇

美人拖?勁呀!通常幾耐先開花?
回復

leoex2 發表於 2019-2-10 23:09:23 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-2-10 22:42
美人拖?勁呀!通常幾耐先開花?

係呀。我買左兩三個月,早排曬過下太陽,我估佢夠光就開花
回復

nekotoro 發表於 2019-2-10 23:19:18 來自手機 |顯示全部樓層
leoex2 發表於 2019-2-10 23:09
係呀。我買左兩三個月,早排曬過下太陽,我估佢夠光就開花

乜原來曬得?我個露台得散光但應該都算光的!要曬到要等到三四月
回復

leoex2 發表於 2019-2-11 00:05:13 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-2-10 23:19
乜原來曬得?我個露台得散光但應該都算光的!要曬到要等到三四月

我係意外地曬到佢短時間
我發覺硬斑葉拖鞋捱得下曬
如有錯還請各位前輩指教
回復

nekotoro 發表於 2019-2-11 00:26:09 來自手機 |顯示全部樓層
leoex2 發表於 2019-2-11 00:05
我係意外地曬到佢短時間<span class="emoji emoji1f602"></span>
我發覺硬斑葉拖鞋捱得下曬<span class="emoji emoji1f648"></span>
如有錯還請 ...

真的嗎?你曬左佢幾耐?
回復

leoex2 發表於 2019-2-11 00:45:14 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-2-11 00:26
真的嗎?<span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span>你曬左佢幾耐?

一兩個鐘都ok的
個人愚見
回復

nekotoro 發表於 2019-2-11 00:48:03 來自手機 |顯示全部樓層
leoex2 發表於 2019-2-11 00:45
一兩個鐘都ok的
個人愚見<span class="emoji emoji1f606"></span>

你係有一段時間每天一兩個鐘定只係一日有曬?
回復

leoex2 發表於 2019-2-11 01:03:05 來自手機 |顯示全部樓層
我諗曬左幾日每日一兩個鐘
其實放係窗邊都無理佢
搵到條有趣影片https://youtu.be/ufb30TjCveE
回復

W88 發表於 2019-2-11 07:58:57 來自手機 |顯示全部樓層
leoex2 發表於 2019-2-11 00:05
我係意外地曬到佢短時間<span class="emoji emoji1f602"></span>
我發覺硬斑葉拖鞋捱得下曬<span class="emoji emoji1f648"></span>
如有錯還請 ...

高人前輩巧叻叻呀~
有前輩指點吓,教授吓心得,禾個心先定DD!
無之前咁驚..........
回復

leoex2 發表於 2019-2-11 08:23:45 |顯示全部樓層
W88 發表於 2019-2-11 07:58
高人前輩巧叻叻呀~
有前輩指點吓,教授吓心得,禾個心先定DD!
無之前咁驚......... ...

唔好玩我啦W大大
我亂講架咋,其實只係唔夠光加光既原理
我之前睇到W大大冬天加光
啟發左我
回復

nekotoro 發表於 2019-2-14 14:09:22 來自手機 |顯示全部樓層
leoex2 發表於 2019-2-10 22:41
我果盆起花冧喇

大大幫我睇下我呢棵係出葉定出冧? A07B471A-0FBA-466C-9AE0-86801A904746.jpeg
回復

W88 發表於 2019-2-14 15:07:43 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-2-14 14:09
大大幫我睇下我呢棵係出葉定出冧?<span class="emoji emoji1f62c"></span><span class="emoji emoji1f62c"></span><span class="emoji emoji1f64f"></span>[emoji ...

恭喜,恭喜,出花芽啦!
樓主養功了得,不但蝴蝶,連拖鞋,跳舞蘭都同樣種得出色!
回復

nekotoro 發表於 2019-2-14 15:14:00 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2019-2-14 15:07
恭喜,恭喜,出花芽啦!
樓主養功了得,不但蝴蝶,連拖鞋,跳舞蘭都同樣種得出色!<span class="emoji emoji1f44d"></span>
...

謝謝大大誇獎!其實真係因為我個露台風水好,呢盆買返來一個月㗎咋,苗壯所以咁快有好消息!

佢出花芽之後有沒有什麼地方要注意?淋水及光照按原來的可以嗎?

W88
順其自然就得㗎啦!  發表於 2019-2-15 08:45
回復

leoex2 發表於 2019-2-14 20:10:50 |顯示全部樓層
恭喜樓主
係越南美人嗎?可能D花都夠期開
回復

nekotoro 發表於 2019-2-14 21:37:11 來自手機 |顯示全部樓層
leoex2 發表於 2019-2-14 20:10
恭喜樓主

係呀,係越南美人拖!大大有種嗎?有花冧後應該如何護養?
回復

W88 發表於 2019-2-15 07:17:14 來自手機 |顯示全部樓層
leoex2 發表於 2019-2-14 20:10
恭喜樓主

leo大之前咪買咗盆麻栗波,係咪開緊花呢?
回復

leoex2 發表於 2019-2-15 09:32:07 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2019-2-15 07:17
leo大之前咪買咗盆麻栗波,係咪開緊花呢?<span class="emoji emoji1f604"></span>

W大真係好好眼力
我睇番自己分享果兩張相,角落頭棵麻栗坡都比W大大認到
佩服佩服
花未完全開曬
回復

nekotoro 發表於 2019-2-22 00:08:56 來自手機 |顯示全部樓層

蝴蝶蘭更新 - 21/2/19

有幾盆開花了,放幾張花照,先嚟二手執返來的桃紅蝴蝶蘭,原本每盆應該出開雙花梗,依家得一支,不過每支有十三、四個冧,算係咁喇!
E9CD8270-5F67-4EC0-B973-A1FB46D770D4.jpeg C5EEFC76-DF0F-4AFE-8C50-00F2EE282257.jpeg

另一盆係自己夏天買返來的「中坑美人」,八九月花㓔了年底又出花,現在終於開了!

巨花!比夏天大朵,顏色也更比夏天開的較深!
4DFAF9E9-D1FB-4135-84EC-96E6E8938553.jpeg 220A7A17-EF8B-49D6-A559-B0C7CE23F5D7.jpeg F946D8E5-5DDB-4472-AA4A-FFBBD8B49029.jpeg

回復