Neko Neko 什錦蘭花

作者: nekotoro 發表于 2019-1-24 03:33:42
12910 165
nekotoro 發表於 2020-2-26 14:29:15 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2020-2-26 13:52
錯覺嚟㗎!
Neko大D春石斛係咪開始有花芽?

有隻苗仔開咗,另外一盆見到有芽谷出嚟,希望係花!
回復

nekotoro 發表於 2020-2-26 15:37:12 來自手機 |顯示全部樓層
種咗年幾嘅加多利「毛豬」終於開花啦!

好巨型!啲毛毛好似喱士咁,好得意!
37D7E269-1206-4BD9-9AD9-E302F97BDCBE.jpeg BD8F4C30-9C5F-4302-BC01-876ED0C14F9B.jpeg

評分

查看全部評分

回復

nekotoro 發表於 2020-2-26 19:57:41 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2020-2-26 15:37
種咗年幾嘅加多利「毛豬」終於開花啦!<span class="emoji emoji1f606"></span><span class="emoji emoji1f606"></span>

好巨型!啲毛毛好似喱士 ...

多謝B大賞分!
回復

Hamama 發表於 2020-2-26 20:00:54 來自手機 |顯示全部樓層
種咗年幾嘅加多利「毛豬」終於開花啦!<span class="emoji emoji1f606"></span><span class="emoji emoji1f606"></span>

呢盆好靚呀!你係邊度買㗎?

我淘返來㗎!:)  發表於 2020-2-26 20:46
回復

W88 發表於 2020-2-26 20:16:25 來自手機 |顯示全部樓層

嘩嘩嘩!
三唇變異,真係多可愛啊!

佢啲毛毛真係幾可愛㗎!XD  發表於 2020-2-26 20:46
回復

freddywongdy 發表於 2020-3-3 17:21:27 |顯示全部樓層
種咗年幾嘅加多利「毛豬」終於開花啦!

又壯又靚呢!

佢好易種,生得好直,唔會生得扭埋一舊!  發表於 2020-3-3 23:59
回復

nekotoro 發表於 2020-3-11 17:57:18 來自手機 |顯示全部樓層
又一棵種咗年半嘅加多利開花了,好感動!

經典花「大牛」
194FFDE5-91AB-47E4-8A5D-3B6EF08F1237.jpeg 34B6A87E-434E-4322-93ED-DC3C35794F01.jpeg
回復

W88 發表於 2020-3-11 18:51:17 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2020-3-11 17:57
又一棵種咗年半嘅加多利開花了,好感動!<span class="emoji emoji1f62d"></span>

經典花「大牛」

好大朶呀!好嬌美呀!

仲有好甜美嘅香味!(*^o^*)  發表於 2020-3-11 19:42
回復

Ming36 發表於 2020-3-11 19:52:02 來自手機 |顯示全部樓層

睇到妳啲靚花,真係好醒神

多謝!^ _ ^  發表於 2020-3-11 21:14
回復

nekotoro 發表於 2020-3-22 22:12:33 來自手機 |顯示全部樓層
隻手唔聽話,又同大家介紹下我的新寵美人!

日本種捧心蘭,買果陣已經出咗兩個冧,好彩仲有一個開到!大大朵真係好吸引目光!

F24B32A3-D3D2-4B61-B78E-E3B44A07CB4E.jpeg 5A73E997-8821-4935-A343-D2E45889B9BF.jpeg

另一個就梗係新晉嘅狂野美人!

原來啲花都幾細朵  發表於 2020-3-23 01:21
回復

W88 發表於 2020-3-23 12:50:35 來自手機 |顯示全部樓層
Neko大呢排密密買, 真係好羡慕呀!
回復

nekotoro 發表於 2020-3-23 16:17:11 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2020-3-23 12:50
Neko大呢排密密買, 真係好羡慕呀!

邊有呢?
你咁多靚花種得又靚先令人羨慕啦!
回復

nekotoro 發表於 2020-3-29 16:03:08 |顯示全部樓層

一年一度開花季節,又有幾個靚女展風姿!

今年順利復花的美人!

越南美人又準時開花,上年有小苗出世,好彩無當係野草搣咗佢,希望佢哋快高長大,下年又可以有花睇!

今年初花的美人們
前年買的西蕾利花梗苗,花形算大,不過好多都後反同無香味,白色舌頭又幾好睇,算係另有風情!

雙色棒葉蘭就快開了!

起級斑馬”Kitty”,珽紋同示範照差咗啲,唔夠多斑,睇吓下一朵點樣先!不過佢好香,我鐘意!
回復

W88 發表於 2020-3-29 16:30:36 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2020-3-29 16:03

今年順利復花的美人!

嘩! 靚到呢! 真係目不暇給! 連珠爆發!
攞去花展一D都唔失禮!
回復

nekotoro 發表於 2020-3-29 17:31:26 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2020-3-29 16:30
嘩! 靚到呢! 真係目不暇給! 連珠爆發!
攞去花展一D都唔失禮! ...

多謝W大鑽賞!私人自家花展就有!
回復

Ming36 發表於 2020-3-29 21:20:35 來自手機 |顯示全部樓層
妳屋企好多美人啊

花心之過!(^O^)  發表於 2020-3-29 22:02
回復

bettyfly 發表於 2020-3-29 22:17:08 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2020-2-26 00:27
出開太子無理由唔行一轉花墟,無乜人所以行得好舒服,蝴蝶蘭大減價,最後都忍唔到手係買咗兩盆小型的,呢棵 ...

呢隻色好靚

係呀!仲好抵買添!  發表於 2020-3-29 23:00
回復

nekotoro 發表於 2021-3-26 11:05:08 來自手機 |顯示全部樓層
好耐無放花相,隨意post,都係近半年開嘅!
826056A1-23E1-4AC2-933F-C84AE037DC16.jpeg 97E3ACB0-AC45-40B7-AF8E-E48C46ABE5D0.jpeg 59499334-FC9B-407A-B348-CFACB1E3B3BF.jpeg 2A96235A-7C66-4345-977E-E82B81B19D79.jpeg 3FB5B1F9-67BF-49C6-93C4-D154F0CBBC7E.jpeg C6EEC045-7529-4050-8D36-264EAACCBF31.jpeg 929ED216-AA58-4C99-A51C-638E4D38F67F.jpeg

好多都唔知點解會反轉咗,電話執唔到,大家唔好介意!
回復

Polly888 發表於 2021-3-26 19:35:41 來自手機 |顯示全部樓層
好靚呀 ,令人流曬口水。 請問圖2係咩花?
130樓的狂野美人又係咩花?
回復

coffee513 發表於 2021-3-26 23:36:30 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2020-3-29 16:03

今年順利復花的美人!

請問Neko大第一二張相嘅白花是什麼花?謝謝。
睇返之前Post,知道了是Aerangis citrata x fastuosa。
回復