2019年開心玩肉~#627 梅花鹿天章

作者: lamkaicheung 發表于 2018-12-31 22:55:59
24808 626
lamkaicheung 發表於 2022-3-20 17:33:49 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2022-3-20 17:05
以前有人影過相,種子有毛會飛,幾得意

B17大,係咪好似毬蘭種子啲毛黐實晒㗎?
如果係咁樣我要做啲手腳先得!
回復

waiting 發表於 2022-3-20 18:38:15 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2022-3-19 16:10
謝wait大到訪!
其實上年也有花開,今次出花特別多,所以點都要出鏡分享一下囉!
...

擺多d開花照, 令人心曠神怡!
回復

lamkaicheung 發表於 2022-3-20 19:47:00 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2022-3-20 18:38
擺多d開花照, 令人心曠神怡!

知道知道一得閒就會影多啲相分享分享,不過有啲連肉眼都睇唔真,就好似布紋球咁影極都唔靚,影襯都只係一劈嘢!
回復

B17 發表於 2022-3-20 20:41:48 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2022-3-20 17:33
B17大,係咪好似毬蘭種子啲毛黐實晒㗎?
如果係咁樣我要做啲手腳先得!

咁樣 https://hkplants.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=799853&pid=3107819&fromuid=66917
回復

lamkaicheung 發表於 2022-3-20 22:12:09 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2022-3-20 20:41
咁樣 https://hkplants.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=799853&pid=3107819&fromuid=669 ...

唔該晒大大,睇完而家清咗晒!

B17大你睇睇幅相啱啱影,果莢幾咁長,期待唔好咁快爆住,唔咪就執唔返,最好就等我放假先來爆就最好!
回復

B17 發表於 2022-3-20 22:40:20 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2022-3-20 22:12
唔該晒大大,睇完而家清咗晒!<span class="emoji emoji1f64f"></span>

B17大你睇睇幅相啱啱影,果莢幾咁長,期待唔好咁快 ...

用袋套住,唔會隨風四散
回復

lamkaicheung 發表於 2022-3-20 23:58:23 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2022-3-20 22:40
用袋套住,唔會隨風四散

就用這個袋袋平安策略套住佢先!
回復

chuyat10 發表於 2022-3-21 10:10:41 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2022-3-20 22:12
唔該晒大大,睇完而家清咗晒!<span class="emoji emoji1f64f"></span>

沙玫果莢好得意,期望多子多孫。
回復

chuyat10 發表於 2022-3-21 10:19:45 來自手機 |顯示全部樓層
我諗沙玫真想繁殖都係扦插快好多。
回復

lamkaicheung 發表於 2022-3-21 11:28:30 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2022-3-21 10:19
我諗沙玫真想繁殖都係扦插快好多。

你又講得啱,插落泥更係容易,但係成唔成功又係一回事!
回復

Polly888 發表於 2022-3-21 18:16:10 來自手機 |顯示全部樓層

嘩!果莢好長,應該有很多種籽
王子的花園將變成沙漠玫瑰園
回復

lamkaicheung 發表於 2022-3-21 20:57:57 來自手機 |顯示全部樓層
Polly888 發表於 2022-3-21 18:16
嘩!果莢好長,應該有很多種籽
王子的花園將變成沙漠玫瑰園

哈哈,係我未變成有沙漠玫瑰園之前,我都好歡迎大家來訂籽試種與眾同樂!
Polly大,你都不妨考慮下!
回復

Polly888 發表於 2022-3-22 14:57:50 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2022-3-21 20:57
哈哈,係我未變成有沙漠玫瑰園之前,我都好歡迎大家來訂籽試種與眾同樂!
Polly大,你都不妨考慮下! ...

多謝王子的邀請
但因地方淺窄 , 加上已有一盆小沙玫了,所以不考慮,請見諒。欣賞你的沙玫一樣咁開心
回復

lamkaicheung 發表於 2022-3-22 16:44:07 來自手機 |顯示全部樓層
Polly888 發表於 2022-3-22 14:57
多謝王子的邀請<span class="emoji emoji1f60a"></span>
但因地方淺窄 , 加上已有一盆小沙玫了,所以不考慮,請見諒。欣賞 ...

老實講,當種籽孵化成功後,嗰一刻確實很高興,但之後就出現一發不可收拾,諗起都得人驚!

哈哈!好認同。◕‿◕。  發表於 2022-3-22 20:37
回復

lamkaicheung 發表於 2022-4-6 19:47:23 來自手機 |顯示全部樓層

仙人掌之花《一個屋簷下》主題曲

因為一件小事 傷害了我們之間的愛
妳從房間跑了出去 在寒冬的太陽下
還沒編織好的手套 和還沒洗完的衣服
肥皂泡泡被風吹散 也飄散著妳的芳香
就好像下不停的雪
若能夠那樣去愛妳的話 該有多好
而像在窗前的這場雪一樣
我們之間的愛也流逝了
在這充滿回憶的小屋 我也想離開了
鎖上房門的時候 不禁流下了眼淚
妳種下的仙人掌 終於開了小小的花
春天就快要到來了 而我們的愛情卻結束了
在這漫長的冬天結束之前
需要找到些什麼好好的活著
也為了找到自己的信念好好的活下去
直到這個冬天結束

首歌一聽非常喜歡,加上套日劇集非常之感人,套片舊就係舊咗啲,但係情節有好地方睇到令人很傷感,直得睇完一次再睇㗎,所以隔咗好耐,前排至再有頭到尾又睇一次!
一直唔知首歌叫咩名,揸翻至之叫仙人掌之花!
回復

Polly888 發表於 2022-4-6 20:09:36 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2022-4-6 19:47
仙人掌之花《一個屋簷下》主題曲

花朵靚到沒法抵擋!
故事卻有點傷感
回復

lamkaicheung 發表於 2022-4-6 20:25:44 來自手機 |顯示全部樓層
Polly888 發表於 2022-4-6 20:09
花朵靚到沒法抵擋!
故事卻有點傷感<span class="emoji emoji1f643"></span>

首歌同花一樣,直得回味再回味

好有心思呀。◕‿◕。  發表於 2022-4-6 22:14
回復

taxitang 發表於 2022-4-7 07:14:08 |顯示全部樓層
養得好,花兒開花真美。
回復

lamkaicheung 發表於 2022-4-7 07:58:20 來自手機 |顯示全部樓層
早晨 taxi兄,三分之二是昨天拍的,加一些舊照,順便勾起一下自己的回憶來懷念一翻!

回復

taxitang 發表於 2022-4-7 13:24:21 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2022-4-7 07:58
早晨 taxi兄,三分之二是昨天拍的,加一些舊照,順便勾起一下自己的回憶來懷念一翻!

...

某段時期、某個階段,都會不期然回憶某些事,某些事必定是珍惜的。
回復