2019年開心玩肉~#627 梅花鹿天章

作者: lamkaicheung 發表于 2018-12-31 22:55:59
26821 626
lamkaicheung 發表於 2021-6-13 13:49:02 來自手機 |顯示全部樓層

玉麒麟錦

更新前#207

在上年玉麒麟錦曬傷,皮膚表面都變成啡色,攞去陰涼養傷,幾個月之後估唔到頂部生長點生出細小側芽!
攝5/29

側芽都開始逐漸長大
回復

Polly888 發表於 2021-6-14 19:56:08 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2021-6-13 13:49
玉麒麟錦

更新前#207

好大棵,新側芽好翠綠,好有動感。整棵像大海裏的珊瑚
回復

lamkaicheung 發表於 2021-6-15 06:02:10 來自手機 |顯示全部樓層
Polly888 發表於 2021-6-14 19:56
好大棵,新側芽好翠綠,好有動感。整棵像大海裏的珊瑚

俾大大說一說又真的幾似珊瑚,如日後有機會種落地就好,因為我曾經見過種落地嘅玉麒麟長都有人咁高,所以我也希望能種落地,這樣就可以變成一件珊瑚藝術品!

好期待…  發表於 2021-6-15 13:22
回復

lamkaicheung 發表於 2021-6-15 06:42:25 來自手機 |顯示全部樓層
仙人柱再次開花啦,估唔到咁快又來花,仲係三朵齊開,所以點都要post多一次,給大家看看!

好靚呀  發表於 2021-6-15 13:22
回復

yunge0 發表於 2021-6-15 11:03:52 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2021-6-15 06:42
仙人柱再次開花啦,估唔到咁快又來花,仲係三朵齊開,所以點都要post多一次,給大家看看!
...

花又大又靚
回復

lamkaicheung 發表於 2021-6-20 13:22:39 來自手機 |顯示全部樓層

奇仙玉回來種了一年半有多,終於都開花了,雖然花仔係細細朵,其實都幾艷麗㗎,佢還有一樣特別之處就是開花之後!
日攝21/4/27
夜攝21/06/08

其他仙人掌開花之後會做一個動作,就是會開開合合持續幾天,有些會半夜三間開到第二朝幾個小時就會凋謝,而佢正正開花之後保持定格現象,持續两三天,正因為這樣夜歸花友就唔需要擔心看不到,又唔需要擔心朝早看不到睇不見 ,有可能是這樣,所以擁有奇怪名字!
攝21/06/19
回復

lamkaicheung 發表於 2021-8-22 10:37:58 來自手機 |顯示全部樓層

螺旋仙人柱

貪佢外型夠特別有趣,感覺就好似大自然入面一件藝術雕塑品,所以點都買佢回來慢慢欣賞!
螺旋仙起初回來時候只有15 cm高,經過二十個月話長唔長話短唔短嘅時間就長成30cm之高,最令人驚喜嘅就是也結起花冧來!
攝2021/8/8

從花冧仔漸漸長大變成花苞,經過两星期時間就在深夜子時開了,話時話我都係第一次見螺旋柱開花!

鬧鐘一響天濛光就要彈床,冇辦法因要餬口,所以搞掂晒行裝,準備要出門前都去一去天台拍多幾張日照先㗎!

最後近攝一張花瓣照,望落有少少似天鵝羽毛,一片一片咁重疊!
回復

Polly888 發表於 2021-8-22 13:37:23 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2021-8-22 10:37
螺旋仙人柱

貪佢外型夠特別有趣,感覺就好似大自然入面一件藝術雕塑品,所以點都買佢回來慢慢欣賞!

開得好有型
回復

lamkaicheung 發表於 2021-8-22 14:36:17 來自手機 |顯示全部樓層
Polly888 發表於 2021-8-22 13:37
開得好有型

麻麻哋
回復

freddywongdy 發表於 2021-8-24 09:55:39 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2021-8-22 10:37
螺旋仙人柱

原來朵花咁大咁靚!不過又係夜晚開花!
棚主佢棵次次打花我都睇唔到!可惜呀!
回復

lamkaicheung 發表於 2021-8-24 16:05:29 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2021-8-24 09:55
原來朵花咁大咁靚!不過又係夜晚開花!
棚主佢棵次次打花我都睇唔到!可惜呀!  ...

早排係電台聽過主持講過,曇花臨開幾個鐘摘落嚟,放係家中擺,到夜晚一樣照開,所以我覺得螺旋柱啲花同曇花一樣,都可以照電台主持所講試一試㗎!
回復

freddywongdy 發表於 2021-8-25 06:53:09 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2021-8-24 16:05
早排係電台聽過主持講過,曇花臨開幾個鐘摘落嚟,放係家中擺,到夜晚一樣照開,所以我覺得螺旋柱啲花同曇 ...

咁佢朵花又幾似霸王花喎!
回復

little_stone 發表於 2021-8-25 14:11:58 來自手機 |顯示全部樓層
螺旋仙人柱

啲花花好靚呀!
回復

lamkaicheung 發表於 2021-8-26 21:59:24 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2021-8-25 06:53
咁佢朵花又幾似霸王花喎!

其實曇花棵植物有冇正確名堂㗎,freddy大?
回復

lamkaicheung 發表於 2021-8-26 22:07:57 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2021-8-25 14:11
啲花花好靚呀!

如果呢隻螺旋柱花有其他顏色,我相信會更靚同吸引
回復

chuyat10 發表於 2021-8-27 10:06:14 來自手機 |顯示全部樓層
輪流開花好羨慕啊!
回復

lamkaicheung 發表於 2021-8-29 15:23:15 來自手機 |顯示全部樓層

美麗水牛角

在年多前來到多肉版,看見版大post咗呢隻美麗水牛角,當時睇到就被佢誘惑咗,於是乎就偷偷摸摸買咗佢返嚟!

種咗一段時間都未見過佢開花,目測佢今天佢將會開花,但又唔係身邊陪伴左右,冇辦法自己又要為五斗米而折腰,須要早出門晚歸,人人都說希望在明天,所以我也希望在明天放假能看看她的開花容貌!
回復

lamkaicheung 發表於 2021-9-1 22:02:15 來自手機 |顯示全部樓層

勁臭

今早未行出露台,隔住玻璃趟門,已經聞倒勁臭味,心諗唔會隔離屋傳到過嚟吖,一開露台門浸味仲勁,直頭撲埋嚟 ,好似爆屎渠咁嘅味,真係好難聞!

難聞還難聞都要影㗎,但係影影下,又覺得冇乜嘢喎!
IMG_20210901_062442_8.jpg IMG_20210901_061805_2.jpg

夜晚近索都仲有浸死老鼠味囉!
IMG_20210901_061355_1.jpg IMG_20210901_061258_4.jpg
回復

freddywongdy 發表於 2021-9-6 12:43:02 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2021-8-26 21:59
其實曇花棵植物有冇正確名堂㗎,freddy大?

天倫柱呀啟大!
回復

lamkaicheung 發表於 2021-11-4 18:27:35 來自手機 |顯示全部樓層
波斯地氈

難得今日休息,呢棵地氈又咁啱咁橋開花!

其實係上年度爭少少就俾我種死,因根部出現黒腐病,經急切咁搶救將壞死部分切除,終於成救回小生命!

來張大特寫,看看中心部分!
回復