返回列表 發新帖

二十多樣自家製咸甜點(12月4更新)

作者: 寶頤 發表于 2009-12-2 20:04:17
3979 29
sosxxx12 發表於 2009-12-6 18:02:39 |顯示全部樓層
有丫~~我今晚返到屋企搵完再POST上黎丫~
寶頤 發表於 2009-12-6 13:43

唔該哂,最好有埋千層蛋糕,雞蛋餅,凍食鴨腎牛油卷包(好貪心tim)
回復

寶頤 發表於 2009-12-6 20:56:03 |顯示全部樓層

法國硬面包  (約10個)

(a)
2茶匙  酵母粉
2湯匙  水

(b)
190克  高筋面粉
60克    普通面粉
1茶匙   糖
1茶匙   鹽           ------> 一定要幼鹽...我曾經試過粗鹽..係勁難溶

(c)
140毫升  凍水   -------> 一定要入完雪櫃夠凍既水..唔係平時既白開水
1/2茶匙   白醋

(D)
罌粟子適量

===做法===

1. 將(a)拌勻, 靜置10分鐘後, 加入(b)(c)繼續拌成光滑和富彈性面團
2. 用保鮮紙將面團蓋起, 面團發酵50mins, 又或者至2倍體積
3. 面團拿出, 搓圓, 靜置10mins
4. 面團分成10等份, 每份約45g, 將小面團搓圓, 表面沾上罌粟子, 放在
     已鋪焗爐紙的焗盤上, 再發酵30mins
5. 最後噴水在面團上, 放在焗盤中層, 以200-220度焗15分鐘

ps. 如果想面包更硬脆, 可放小石, 再先以200-220度焗20分鐘,
     在開始焗面包時, 馬上向焗熱的小石上噴水製做水蒸氣~
回復

芳芳 發表於 2009-12-6 21:08:21 |顯示全部樓層
等我下次試吓先
回復

寶頤 發表於 2009-12-6 21:15:44 |顯示全部樓層
牛油卷   (10多個)

(a)
600克   高筋面粉
2茶匙    酵母粉
70克     糖
1/2      鹽
1/2湯匙 奶粉        ------>  可有可無都得~唔太影響結果

(b)
1隻         雞蛋
180毫升 凍牛奶
110毫升  凍水

(c)
60克   牛油

===做法===

1. 先將(a)拌勻
2. 加入(b)拌成團
3. 加入(c)拌成光滑面團
4. 面團發酵15mins
5. 面團分成每份40克, 再搓圓
6. 放入冰箱冷藏30mins或至硬
7. 將佢搓成圓錐形, 擀薄再由3角形的底開始將面團卷起
8. 再發酵50mins
9. 最後塗上蛋液, 以190度焗10mins即可

p.s. 可以自己在焗前切開塗上各種配料 / 出焗後再加配料亦可add6icon
回復

寶頤 發表於 2009-12-6 21:16:06 |顯示全部樓層
>.<打住2個先...好累~~夜少少再加
回復

sosxxx12 發表於 2009-12-6 21:37:21 |顯示全部樓層
>.
寶頤 發表於 2009-12-6 21:16

唔該你,慢慢喇
回復

寶頤 發表於 2009-12-7 18:32:32 |顯示全部樓層
千層蛋糕

材料:
240克    牛油
150克    幼砂糖
120克    普通面粉
9個         蛋黃
6個         蛋白      ----->剩返既蛋白可以拎黎整cookie呢~唔好浪費
60克      煉奶
1/2tsp  雲呢拿香油

=====做法=====

1. 預熱焗爐180度
2. 牛油軟化後, 加入糖60克打至奶白色cream狀
3. 蛋黃一隻隻加入打勻
4. 加入煉奶同香油打勻
5. 篩入面粉, 拌勻
6. 蛋白打發起, 90克糖分數次加入, 再打至糖溶
7. 將蛋白分數次加入牛油蛋黃中, 拌勻成粉漿
8. 蛋糕盤塗油, 下一層粉漿, 放入已預熱的焗爐, 以170度焗10-15分鐘
    轉面火輕輕焗王金黃色, 如以上做法至粉漿用完

p.s. 每一層粉漿盡量份量相同, 如果唔係層層唔同厚度就唔令架啦
        唔好太大火, 避免面層金黃而內裹未熟丫~
回復

八王爺 發表於 2009-12-8 13:25:38 |顯示全部樓層
千層糕好好味! 但係真係好花功夫。
回復

寶頤 發表於 2009-12-8 13:54:38 |顯示全部樓層
千層糕好好味! 但係真係好花功夫。
八王爺 發表於 2009-12-8 13:25

的確好好味架~咁多隻我自己最鐘意食呢個
不過真係好...開功夫..10鐘又睇一睇搞一搞"
搞完...boom一聲俾人食哂add2icon
回復

kariek 發表於 2009-12-28 22:44:20 |顯示全部樓層
玻璃曲奇好靚呀,請問可以post 食譜嗎?
回復