寶寶盆種菜 --- 豆苗發芽了, 鬼椒大番茄櫻桃茄發芽中

作者: 寶頤 發表于 2011-12-6 10:13:39
2086 8

3個星期前搬新居, 屋門外有好多地方可以放盆種植,
所以一執好屋, 立即動身去買工具=V=
雄心壯志中~~~

首先種豆豆先啦

Day 5 落左種幾日終於開始見到D葉仔出現啦

Day 5

Day 5

Day 6 快高長大啦, 等我D狗狗有得食有機菜菜

Day 6

Day 6

Day 7

Day 7

Day 7

Day 13  發芽率太好了吧??? 好似落咁多粒都全發芽了
今晚返屋企應該要砌爬架...仲要間拔吧???

Day 13

Day 13

響淘寶淘返黎既育苗盒, 買埋D吸水泥  只係總值...10蚊, 玩得過
1個星期前落左2粒鬼椒, 其他既都係大番茄同櫻桃番茄

Day 1

Day 1

1-2蚊人仔一包種..以為得三數十粒...點知一大包的
呢個星期即刻去買左2個大盆同一包大泥玩住先

評分

查看全部評分

寶頤 發表於 2011-12-6 10:17:01 |顯示全部樓層

=3=..因為行左輪都買唔到D平既架...所以淘左D材料返黎自己砌
Day 14

Day 8 大番茄發芽啦

Day 8 櫻桃番茄都發芽芽啦~~

留位........, 你好攪笑呀  發表於 2011-12-6 12:53
回復

寶頤 發表於 2011-12-6 10:21:56 |顯示全部樓層

其實我仲有盆 月桂 同 ROSEMARY 跟左我2年
星期尾返去同佢地影張相張POST出黎先
回復

babycherry 發表於 2011-12-6 10:30:43 |顯示全部樓層
留咁多位...做乜?
回復

寶頤 發表於 2011-12-6 10:35:41 |顯示全部樓層
=V=+因為其實我種左好多...不過因為唔係盆盆都有影相~
有D想POST上黎問問題~咪留多2個位囉KAKA

-_____-  其中一個大問題...
盆月桂跟左我2年啦...但係認真的說佢真係大得好慢....
唔通因為月桂係樹黎???
應該唔關係架....之前種白蘭...2年之內都大得好快...仲高過我, 花又一年開多過一年
回復

BanbieChan 發表於 2011-12-7 06:38:28 |顯示全部樓層
寶頤~

歡迎加入種毒樂園~

回復

寶頤 發表於 2011-12-7 10:16:52 |顯示全部樓層
=-=" 已經俾阿媽話我買埋咁多返黎...作死咁話我
回復

iceiceice 發表於 2011-12-7 10:43:56 |顯示全部樓層
寶頤 發表於 2011-12-7 10:16
=-=" 已經俾阿媽話我買埋咁多返黎...作死咁話我

到時你比啲收成佢煮嚟食, 佢應該唔會再講"作死"
回復

寶頤 發表於 2011-12-7 10:46:14 |顯示全部樓層
iceiceice 發表於 2011-12-7 10:43
到時你比啲收成佢煮嚟食, 佢應該唔會再講"作死"

=v=....哈哈~~如果得就好啦~~
但係我仲要分俾我2隻狗狗一齊食
回復