發現白色物體!! 點算呀!

作者: susana 發表于 2009-11-13 14:27:17
7362 55
各位.. 我係AV初哥.. 最近發現其中一棵花的桱及泥都有一些白色物體... 請問這是否棉花虫/ 白粉病?  應該怎處理呢?? 這棵花是由一片葉種起的.. 唔想佢死呀!!

謝謝!!!

全株的樣貌:
kong 發表於 2009-11-13 14:33:54 |顯示全部樓層
棉花蟲! 一刀兩段, 泥以上浸漂白水加洗潔精十分鐘, 用清水沖洗, 重新浸根.泥以下掉棄.
回復

比得大帝 發表於 2009-11-13 16:27:04 |顯示全部樓層
確診棉花蟲
可參照這個換泥法, 要用火酒清洗, 盆都要用火酒消毒

棉花蟲好難殺, 如果你係新手, 最好把家中所有紫羅蘭都掉咗去, 就是未見有棉花蟲的, 都要掉, 要忍心呀, 心愛的品種就留一兩片葉繁殖, 種植的地方用火酒消毒, 為了安全, 盆都唔好番用.
回復

幻海 發表於 2009-11-13 17:45:16 |顯示全部樓層
嘩!咁大件事
回復

sammy 發表於 2009-11-13 23:07:14 |顯示全部樓層

其實做熟左並不難搞, 掉只係斬腳趾避沙蟲, 所以不要逃避, 試下救佢

如果冇位做隔籬, 可以在未有蟲的花的盆碟下再墊一碟水, 做一條城河, 並不時觀察是否有蟲體浮在水上, 如有, 證明並未斬草除根
回復

比得大帝 發表於 2009-11-13 23:28:28 |顯示全部樓層

如果你有信心可以去救, 不過唔係整盆水, 唔係一兩句說話就講得哂

都係提意你唔好諗咁多, 掉咗去啦

棉花蟲除咗你見到的, 泥裏還有很多的, 人地高手話救得到唔等於你地新手做得到
回復

susana 發表於 2009-11-14 00:50:50 |顯示全部樓層
多謝您地!! hm... 要我全部掉晒實在唔捨得... 決定救得幾多得幾多... 已CUT葉留種!! 係呢! 火酒洗唔洗溝水?
回復

Tony 發表於 2009-11-14 10:26:45 |顯示全部樓層
如果你有信心可以去救, 不過唔係整盆水, 唔係一兩句說話就講得哂

都係提意你唔好諗咁多, 掉咗去啦

棉花蟲除咗你見到的, 泥裏還有很多的, 人地高手話救得到唔等於你地新手做得到 ...
Peter 發表於 2009-11-13 23:28

同意~我識有花友中咗之後,斬完又都都仲係有~
泥入面一定有好多你先見得倒
回復

sammy 發表於 2009-11-14 11:44:12 |顯示全部樓層
救治的方法大家已講過多次,所以不贅,加水碟的建議只是補充。
救與不救,端看自己,例如有人就算會救亦可能嫌麻煩而放棄。
管見以為:三折肱為良醫。不試永遠是新手。不過前提是你明白成敗繫乎切口高低,浸多少次,隔多久浸,用什麼藥,濃度多少等等。如果你不肯爬文,單憑這裏的片言隻字就去醫,還是不試為宜。
回復

比得大帝 發表於 2009-11-14 16:01:36 |顯示全部樓層
多謝您地!! hm... 要我全部掉晒實在唔捨得... 決定救得幾多得幾多... 已CUT葉留種!! 係呢! 火酒洗唔洗溝水?
susana 發表於 2009-11-14 00:50

也明的你的心理, 既然你唔捨得, 堅決要試, 等我得閒寫一下全面點的, 讓你試吓啦

不過你先講講你種植的環境, 有多少盆花, 是買入的, 或是自己插葉的, .....等等
回復

keung 發表於 2009-11-14 23:17:27 |顯示全部樓層
也明的你的心理, 既然你唔捨得, 堅決要試, 等我得閒寫一下全面點的, 讓你試吓啦

不過你先講講你種植的環境, 有多少盆花, 是買入的, 或是自己插葉的, .....等等 ...
Peter 發表於 2009-11-14 16:01

請peter兄post上嚟給大家參考
回復

p@g 發表於 2009-11-14 23:33:23 |顯示全部樓層
仲有記住搶救期間最好唔好入新花, 避免中招
回復

比得大帝 發表於 2009-11-15 00:47:49 |顯示全部樓層
你未回答你的種植環境, 未能按你的實際情況回答

anyway, 先參照這個post的換泥法

http://hkplants.com/thread-30694-1-1.html

把切出來的部份用75%火酒把整株澈底清潔消毒

家中所有av, 不管看不看到有棉花蟲都要按這方法做, 然後所有av要互相隔離, 放av的地方要預先用火酒消毒, 用過的盆最好不要再用.

因為這個方法是把根部切除, 應該很澈底, 能否成功把家中的棉花蟲驅趕, 要看消毒做得是否澈底
回復

susana 發表於 2009-11-15 01:32:03 |顯示全部樓層
你未回答你的種植環境, 未能按你的實際情況回答

anyway, 先參照這個post的換泥法

http://hkplants.com/thread-30694-1-1.html

把切出來的部份用75%火酒把整株澈底清潔消毒

家中所有av, 不管看不看到有棉花蟲都要 ...
Peter 發表於 2009-11-15 00:47

Peter, 多謝你.. 你的終極換泥法好清楚, 我會試試.

出事的這棵AV是插葉生的, 一個月前換過盤 (但落盤前只用清水洗過新盤), 附近另種了3棵包括:

買回來兩星期的c44 (未見異樣):

及 337 苗 (未見異樣):

插葉的不知名av (生長速度頗慢, 4個月前開過一朵花, 之後都未開過, 狀態一般):

四棵av都是放窗邊, 沒有陽光照 (只是靠窗外進入的散光), 每星期一澆次水, 新買回來的未下過肥, 插葉的則每星期都會落簿肥. 昨晚已用火酒抺了放花的地方.

另外仲有3棵放在另一間房 (希望唔會有事) .. 現每日都會觀察每棵av的狀況.. 暫未見異樣.. 但如你地所講, 棉花虫實在很難發現, 但到肉眼可發現時實在太遲.

最後, 請問 :
(1) hi-fresh & Neem Oil 係花虛會有得賣嗎?
(2) 植料方面, 如果用坊間的普通標明for AV 的泥可以嗎?
(3) 其實應該係泥面澆水or 碟底好?

一次過咁多問題真係唔好意思... 再次多謝 peter 大大!!
回復

jellyfishy 發表於 2009-11-16 00:07:03 |顯示全部樓層
睇你第一張相的根粉介問題, 已經好嚴重, 不是一頭本個月的事了.
除左睇相, 現在天氣不是根粉的活躍期, 但你仍清晰見到它們, 所以我更肯定情況好嚴重.
susana, 看看這個或許了解更多根粉介:
http://hkplants.com/thread-40011-1-1.html

另外, 你的疑問, 我初學時都有問過. 由於要講的資料好多, 你可以先看看呢度的精選主題目錄, 要是有甚麼仍不明白, 歡迎大家一起討論.

等我都試下簡單分享下你的問題先, (嗱, 有錯咪打頭~~add12icon)
最後, 請問 :
(1) hi-fresh & Neem Oil 係花虛會有得賣嗎?  (hi fresh, 唔知家下花寶有無, Neem oil , 好幾間大型花店都有得賣. 不過想一次過買到和深入了解點用, 可以去leo 問下. neem oil 只有預防作用, 對已有問題的病蟲害作用是不大的.)
(2) 植料方面, 如果用坊間的普通標明for AV 的泥可以嗎? (去花寶一望, 或去 Leo 度問下, 不過最好都係睇左呢度d 舊資料先, 好有用, 睇成晚都學唔晒架~~add6icon)
(3) 其實應該係泥面澆水or 碟底好? (各有各好, 各施各法, 要看個人種植環境)
回復

susana 發表於 2009-11-16 00:51:07 |顯示全部樓層

Jellyfishy, 對付根粉介你好似好有經驗喎.. 我而家已將 "傷者" 去泥, 去根... 已全棵浸過漂白水+水10分鍾, 而家用水養緊. 本來諗住今晚再用火酒幫佢抺身. 睇完你給我的資料.. 而家用水養住先, 過幾日先幫佢抺身.  請問佢而家冇晒D根, 咁我係咪應該浸番D根先將佢落泥呢?

致於佢的鄰居, 我都諗住幫佢地用漂白水沖涼+換泥. (但要10日後才能進行, 因為我會去10日旅行, 以免觀察唔到佢地的狀態) 但棵337仲好細, 如果我咁樣做, 會唔會太危險呢?
回復

jellyfishy 發表於 2009-11-16 08:57:27 |顯示全部樓層
其實若果唔係十字花, 留葉重種就最安全, 消毒塊葉點都俾清毒成棵野快和無咁易番發. 你張相棵花出現了蟲生晒上去植株主莖, 明顯已經爆到上主莖度, 就算切根, 甚至去掉最底輪葉, 主莖好多時仲會有蟲卵, 無論你點用洗潔精漂白水都未必有用, d 蟲卵等到明年初夏時還會長出蟲來.
一係學Sammy 咁用毒葯, 但個人唔建議使用, 如果花種在家中或室內而沒有獨立花房, 用毒葯即係毒埋自己, 何必呢.
仲有, 插葉或切根重種的av 都不一定要插水出根, 我全部都係直接插泥, 因為插水出根同插泥出的根是不同的, 插泥而生個d根不用重新適應環境, 對植株整體健康會好一點 ...  . 唔... 呢度有好多關於av 繁殖的文章, 你去看看, 到時任你選個繁殖方法都得啦~
回復

jellyfishy 發表於 2009-11-16 09:09:28 |顯示全部樓層
為安全計, 病株同一個花架或同一窗台的花, 無論樓上或樓下, 都應該全部去根或剪葉重種, 而且不應把任何一棵來自同一疫區的植株放在其他花架, 就算你認為佢無病都唔好咁做, 否則明年今日, 你會後悔.
都唔知自己講過幾多次, 又係個句: 有心機清理消毒十多廿盆, 但如果有百幾盆呢? 救花當然好啦, 始終有生命有感情, 救得到固然開心, 但救唔到也未必自己錯, 還有時間和心機上的考慮, 大家量力而為啦.
回復

jellyfishy 發表於 2009-11-16 09:12:47 |顯示全部樓層
同意~我識有花友中咗之後,斬完又都都仲係有~
泥入面一定有好多你先見得倒
Tony 發表於 2009-11-14 10:26

你識得有咁慘經歷的花友, 其中一個肯定係我...   嗚~~~

susana, 如果你d 盆和底碟係陶瓷造, 可以用大滾水煮一煮, 還是可以番用的.
回復

jellyfishy 發表於 2009-11-16 09:18:29 |顯示全部樓層

不過你先講講你種植的環境, 有多少盆花, 是買入的, 或是自己插葉的, .....等等 ...
Peter 發表於 2009-11-14 16:01

peter, 唔洗寫過啦, 討論殺綿花蟲呢家野, 肯定呢個網有好多資料. 你執番條 link 出來放响精選主題目錄度, 等我呢d 懶人得閒去睇下就最good 喇, 嘻嘻~~ add12icon
回復

123下一頁