發現白色物體!! 點算呀!

作者: susana 發表于 2009-11-13 14:27:17
7373 55
susana 發表於 2009-11-16 11:25:05 |顯示全部樓層
.....你張相棵花出現了蟲生晒上去植株主莖, 明顯已經爆到上主莖度, 就算切根, 甚至去掉最底輪葉, 主莖好多時仲會有蟲卵, 無論你點用洗潔 ...
jellyfishy 發表於 2009-11-16 08:57

add8icon 一個字.... !!  add2icon
回復

sammy 發表於 2009-11-16 12:34:25 |顯示全部樓層
其實若果唔係十字花, 留葉重種就最安全, 消毒塊葉點都俾清毒成棵野快和無咁易番發. 你張相棵花出現了蟲生晒上去植株主莖, 明顯已經爆到上主莖度, 就算切根, 甚至去掉最底輪葉, 主莖好多時仲會有蟲卵, 無論你點用洗潔 ...
jellyfishy 發表於 2009-11-16 08:57

所以我強調最少要浸2-3次囉, 尤其係用非農藥. 衣家天氣凍, 生長慢, 相隔要耐少少添. Rhizoecus dianthi 唔係ovoviviparous咩? 冇卵架喎
回復

jellyfishy 發表於 2009-11-16 12:55:05 |顯示全部樓層
所以我強調最少要浸2-3次囉, 尤其係用非農藥. 衣家天氣凍, 生長慢, 相隔要耐少少添. Rhizoecus dianthi 唔係ovoviviparous咩? 冇卵架喎
sammy 發表於 2009-11-16 12:34

隻蟲死左咪得番蟲卵囉~ (講笑). 不過我試過咁既情況: 一個小溫箱, 可以密封的, 只能容下一棵av 苗. 之前放過病株, 後來用水沖過, 睇落去好乾淨, 所以懶無用熱水再沖就放左盆沒有蟲的苗仔入去, 隔左幾個月, 苗仔勁生根粉介. 個次好心傷, 因為苗仔係十字花, 由於好b, 再切根就好易死... 唉... 最後連溫箱和苗仔一齊掉了. 但覺得好奇怪, 唔通肉眼不一定睇到有蟲/蟲卵? 定係條蟲死左, 蟲卵可以附係d 邊位繼續生存?
(嗱, 基本上植料係無問題既, 發叔泥, 要中應該全部花一齊中蕉)

我無深究過蟲的生殖detail (咁BIO 的terms, 我睇左d學術野未必入到腦). 你肯簡單教下, 我實擔定凳仔等學野.add6icon
回復

比得大帝 發表於 2009-11-16 14:12:05 |顯示全部樓層
對付棉花蟲最有效是用火酒
回復

sammy 發表於 2009-11-16 18:45:32 |顯示全部樓層
隻蟲死左咪得番蟲卵囉~ (講笑). 不過我試過咁既情況: 一個小溫箱, 可以密封的, 只能容下一棵av 苗. 之前放過病株, 後來用水沖過, 睇落去好乾淨, 所以懶無用熱水再沖就放左盆沒有蟲的苗仔入去, 隔左幾個月, 苗仔勁 ...
jellyfishy 發表於 2009-11-16 12:55

咁我就唔知啦, 可能係仲有罅隙啦. 不過幼蟲未生蠟, 半透明時可能睇唔到都未定. 最隱陣係用水隔離, 用左城河法仲有先可以100%肯定個實驗冇問題. 我試過用瑞士卷溫室, 入面浸少少水做城河, 入面係新插的苗仔, 幾日後真係有d蟲體浮係面 (因為出面有棵病源)
Bio我都唔識架, 問我咪等於問道於盲!add12icon 我淨係知根粉介有d係母體外孵化, 有d係體內 (所以你講笑都有幾分道理架), D白粉係育嬰室,雌蟲會四圍走,所以有時d粉會係葉面, 花朵出現.
回復

KIMHO 發表於 2009-11-16 19:36:02 |顯示全部樓層
咁我就唔知啦, 可能係仲有罅隙啦. 不過幼蟲未生蠟, 半透明時可能睇唔到都未定. 最隱陣係用水隔離, 用左城河法仲有先可以100%肯定個實驗冇問題. 我試過用瑞士卷溫室, 入面浸少少水做城河, 入面係新插的苗仔, 幾日後真係有d蟲體浮係面 (因為出面有棵病源)
Bio我都唔識架, 問我咪等於問道於盲! 我淨係知根粉介有d係母體外孵化, 有d係體內 (所以你講笑都有幾分道理架), D白粉係育嬰室,雌蟲會四圍走,所以有時d粉會係葉面, 花朵出現.

講得岩呀!
回復

雍正 發表於 2009-11-18 00:21:54 |顯示全部樓層
對付棉花蟲最有效是用火酒
Peter 發表於 2009-11-16 02:12 PM

火酒對付葉面既就得啫,但係根棉花蟲火酒唔掂喎
回復

比得大帝 發表於 2009-11-18 09:17:52 |顯示全部樓層
我地一直都係提意緊斬頭, 根部的殺唔殺到也不理了

哩度有個好帖, 係George及Noel等講解棉花蟲的處理, 一致認為最好都係剪根, 浸1:500漂白水10分鐘, 重新再種, 不過我個人會在浸漂白水前, 先用火酒消毒

http://hkplants.com/viewthread.php?tid=108&extra=page%3D3
回復

sammy 發表於 2009-11-18 12:10:33 |顯示全部樓層

哩度有個好帖, 係George及Noel等講解棉花蟲的處理, 一致認為最好都係剪根, 浸1:500漂白水10分鐘, 重新再種, 不過我個人會在浸漂白水前, 先用火酒消毒

http://hkpl ...
Peter 發表於 2009-11-18 09:17

用火酒浸呀? 好捨得喎
回復

比得大帝 發表於 2009-11-18 14:23:03 |顯示全部樓層
如果浸就死硬嘞
係用棉花點火酒洗刷
回復

acmc 發表於 2009-11-18 22:49:51 |顯示全部樓層

http://hkpl ...
Peter 發表於 2009-11-18 09:17

我用漂白水: 洗潔精: 水 1:1:60-70 來消毒, 浸6-7分鐘, 包括小小苗, 1:500會不會太淡呢?
回復

比得大帝 發表於 2009-11-19 09:13:09 |顯示全部樓層
1:60-70? 不會罷, 試過用約1:200漂白水, d小葉都白埋
回復

acmc 發表於 2009-11-19 10:12:58 |顯示全部樓層
1:60-70? 不會罷, 試過用約1:200漂白水, d小葉都白埋
Peter 發表於 2009-11-19 09:13

我未試過有蟲菌, 當然取花的來源也是一關鍵, 要小心點, 我用這比例已處理過千盆花,  咁多年都是撞過板一次, 嗰次係有病唔舒服, 十吓十吓計錯數, 用100ML漂水 + 100ML潔精 + 3000ML水, 即1:30, 爛剩兩棵十字花, 幾年了, 未死但無大過, 可能都要掉嫁啦, 未捨得姐, 好慘. 係在你去二樓買了二千多元花(無攞晒就去飲嗰次)之後數月購入的一批十字, 連你要求入佢間SECRET ROOM嗰次我都在場, 說起來, 時間都過得好快, 你今天是我們的版主了.
回復

jellyfishy 發表於 2009-11-19 10:23:40 |顯示全部樓層
你地兩位... 又幾年喇~~ 可能我都見過acmc? add3icon
我都試過用漂白水(1:80-90)+水+洗潔精洗植株. 係呀, 唔可以浸得耐, 幾分鐘6-7min 好喇, 耐少少d 葉即刻變色~
回復

acmc 發表於 2009-11-19 10:30:06 |顯示全部樓層
你地兩位... 又幾年喇~~ 可能我都見過acmc? add3icon
我都試過用漂白水(1:80-90)+水+洗潔精洗植株. 係呀, 唔可以浸得耐, 幾分鐘6-7min 好喇, 耐少少d 葉即刻變色~ ...
jellyfishy 發表於 2009-11-19 10:23

未見過你, 我都知你係靚女啦! 有人話我知, 你好好好好好靚的.
回復

jellyfishy 發表於 2009-11-19 10:39:52 |顯示全部樓層
未見過你, 我都知你係靚女啦! 有人話我知, 你好好好好好靚的.
acmc 發表於 2009-11-19 10:30

唔係掛... 暈~~
你都來花展啦, 等水母有機會認識下你~~add6icon
回復

比得大帝 發表於 2009-11-19 10:49:22 |顯示全部樓層

你未試過有蟲菌, 真係恭喜你, 我有一次在那間(心照啦)買了些av, George已提醒一定要澈底消毒, 我果時未識死, 見盆花咁靚, 冇聽George, 咁就攪到大大鑊, 第一次check過有事的就換盆, 點知未斷尾, 最後George教, 將非十字花掉哂去, 所有十字花切頭再種.  唔捨得都冇辦法, 非十字就冇掉, 送咗幾十盆出去, 條件係一定要按我指定的方法換盆, d十字花換到今日都未換完, 將所有花放在厠所, 換好的就搬入房, 換的都有大半年, 睇嚟都ok.

嘩, 我真係唔記得你個樣.  對唔住, 我認人好好差, 花友中見過的有近百, 認得樣的不會超過卄個, 可以將個名match埋個樣的可能只有十個 add8icon

我要求入secret room果次係我第一次自己盲中中上去, 果時我連George都未認識, 更不用說香港園藝館.

因為果次, 我在網上話Kenny好串, 俾George見到, 佢約埋我再去, 就同Kenny做咗friend.

唔記得咗邊次買二千幾嘞, 不過二千幾應該係最少的一次嘞, 果時發咗花din, 每星期平均都放低4-6千, 每次都要kenny一定要拆咗個價錢牌, 同太太講都係三四十蚊盆 (因為第一次同佢一齊去幫襯蘭姐, 係卄五蚊盆) 所以佢信

Time does fly, Kenny都冇玩花幾年了
回復

acmc 發表於 2009-11-19 11:02:09 |顯示全部樓層
唔係掛... 暈~~
你都來花展啦, 等水母有機會認識下你~~add6icon
jellyfishy 發表於 2009-11-19 10:39

哈哈......我又唔係靚仔!!!!!
跟你開吓還笑咋!
回復

acmc 發表於 2009-11-19 11:07:38 |顯示全部樓層
你未試過有蟲菌, 真係恭喜你, 我有一次在那間(心照啦)買了些av, George已提醒一定要澈底消毒, 我果時未識死, 見盆花咁靚, 冇聽George, 咁就攪到大大鑊, 第一次check過有事的就換盆, 點知未斷尾, 最後George教, 將非 ...
Peter 發表於 2009-11-19 10:49

我玩花從來唔洗瞞屋企人喎! 因我有大条道理, 其實玩花的錢比起其它好多種娛樂都平得多, AGREE 嗎? 而且十分健康的一種玩意.
回復

jellyfishy 發表於 2009-11-19 11:08:54 |顯示全部樓層
發咗花din = 發花癲~~ 哈哈~~~add7icon
peter 個樣好易認, 似蔡瀾個樣, 頭髮白白好有型個位就係~add6icon
回復