新手試 "蚯蚓堆肥"

作者: raymond17 發表于 2009-11-9 11:45:12
14186 63
raymond17 發表於 2010-1-30 00:16:07 |顯示全部樓層
回復 38# alansmith

小弟有玩嘉道理果個蚯蚓堆肥箱,玩了約4個月左右。
嘉道理果隻蚯蚓叫做"赤子愛勝蚯蚓 Eisenia fetida,是外來的品種,牠們消化能力較我們本地原生種強很多,一天大約可以消行到自己體重相若的食物,繁殖能力強及容易飼養,所以特別挑選這種蚯蚓。

================================================

我都知我地d蚯蚓未必好理想,我都有搵過嘉道理想參加呢個試驗計劃,但已經full左,佢地又唔肯買蚯蚓,所以搵其它品種試下先!
回復

alansmith 發表於 2010-1-30 09:44:59 |顯示全部樓層
回復 41# raymond17

嘉道理果邊應該會有第二期計劃,要留意消息
回復

raymond17 發表於 2010-1-30 20:43:08 |顯示全部樓層

回復 42# alansmith

嘉道理果邊應該會有第二期計劃,要留意消息

=================================================

我都留左電話資料比佢地,希望下水有我份啦!   

順便問下alan,你有無check短訊呀!
回復

i4kai 發表於 2010-3-1 15:47:41 |顯示全部樓層
唔知點解、我啲蚯蚓死左好多!
個箱有通風、啲食物與養嘉道理嗰啲都冇唔同呀!?
依家已經差唔多"全軍覆沒"啦
回復

raymond17 發表於 2010-3-1 17:29:30 |顯示全部樓層
我果d就無特別看待佢地,又ok窩!
回復

孖吉 發表於 2010-3-1 17:50:03 |顯示全部樓層
唔知點解、我啲蚯蚓死左好多!
個箱有通風、啲食物與養嘉道理嗰啲都冇唔同呀!?
依家已經差唔多"全軍覆 ...
i4kai 發表於 2010-3-1 15:47

有冇水浸或者異味呀?
回復

i4kai 發表於 2010-3-1 21:50:54 |顯示全部樓層
有冇水浸或者異味呀?
marcuslee 發表於 2010-3-1 17:50

冇呀
回復

jimmy.s 發表於 2010-3-2 18:04:29 |顯示全部樓層
大家好我係田到找到一條肥大的紅蚯蚓
不知道是什麼品種 如果得一條唔知可唔可以做到蚯蚓堆肥呢?
回復

孖吉 發表於 2010-3-3 08:26:39 |顯示全部樓層
大家好我係田到找到一條肥大的紅蚯蚓
不知道是什麼品種 如果得一條唔知可唔可以做到蚯蚓堆肥呢? ...
jimmy.s 發表於 2010-3-2 18:04

堆肥用的紅蚯蚓體形細小,而且屬於外來品種,在田裏沒有新鮮食物,難以生存。在田裏找到的肥大蚯蚓相信不是紅蚯蚓。

田裏的蚯蚓靠己腐物質為食,在堆肥腐化過程中作用不大,而且繁殖非常慢,還是放回田裏好些,起碼可以幫助翻土。
回復

jimmy.s 發表於 2010-3-3 17:00:03 |顯示全部樓層
哦 不過買淘寶個D  我又唔識買  
我又想試蚯蚓堆肥
回復

孖吉 發表於 2010-3-5 06:44:18 |顯示全部樓層
冇呀
i4kai 發表於 2010-3-1 21:50

蚯蚓含蛋白質,如果蚯蚓大量死亡,我估應該會有臭味。
會唔會係因為個箱有缺口,加上天氣潮濕,啲蚯蚓去左行街街呢?add3icon
回復

llaus 發表於 2010-3-5 08:52:53 |顯示全部樓層
有大餐開啵
佢地咁為食
無乜理由去行街街嘛
回復

i4kai 發表於 2010-3-5 15:50:30 |顯示全部樓層
會唔會係因為個箱有缺口,加上天氣潮濕,啲蚯蚓去左行街街呢? ...
marcuslee 發表於 2010-3-5 06:44

=======================================================

我在箱頂鑽左幾百個細氣孔
會唔會真係走左呢!?

個箱旁邊又唔見有蚯蚓呀?
昨晚反開個箱啲紙去找、只找到一條大大條嘅
唔通真係走靜條過唔到氣孔嘅大肥蚯蚓?
回復

emmanuel_brian 發表於 2010-3-6 13:09:13 |顯示全部樓層
1.2.4 蚯蚓堆肥:

蚯蚓堆肥主要是利用蚯蚓對有機物的消化力,把有機物吃掉,消化後排出體外,變成更細小簡 ...
bd_fan 發表於 2009-11-9 14:22

蚯蚓堆肥的蚯蚓不能用本地品種,嘉道理農場的是一隻叫「赤子愛勝」品種的蚯蚓,會吃未腐爛的廚餘。由於這種蚯蚓是外來品種,所以做堆肥時要有足夠保護設置以免它們走進本地泥土中。
回復

kwokdicken 發表於 2010-5-5 01:07:12 |顯示全部樓層
這種蚯蚓,魚街有沒得買?
回復

kwokdicken 發表於 2010-5-5 04:01:24 |顯示全部樓層
有無嘉道理農場計畫人員可以貼下佢地D蚯蚓同箱分享下呢?
回復

STPlayer 發表於 2010-5-5 19:45:01 |顯示全部樓層
箱頂鑽左幾百個細氣孔<---
睇下你個頂同D泥分幾開,不過好環境一般唔會走.
啲蚯蚓死左好多<---
1)可能你個箱D pH有問題.多數係太酸,可以買D石灰粉放入箱中,唔洗mix,如果有用佢自己會mix.
2)可能係D泥面長期見光,D蚯蚓怕光,會鑽入底層,所以你搵唔到.
3)可能係唔夠水/報紙.定時定侯要加D水同報紙保濕.

紅蚯蚓size比較細小.好識生,問人拎幾隻,養一陣就成箱都係.
回復

CCUE 發表於 2010-5-7 10:51:26 |顯示全部樓層
============================================

NO !

擺開的蚯蚓肥內可能重有蚯蚓蛋及幼蟲,所以要放入膠袋並在陽光下照2天以上,以剎死蚯蚓蛋
注意不可把蚯蚓放生入土地
i4kai 發表於 2010-1-29 16:49

可唔可以直接將蚯蚓放落種植物既盤度幫手翻泥同做肥?蚯蚓肥點解要曬下殺死蚯蚓蛋先用?肥入/花泥入面唔可以有蚯蚓?
回復

crabcrab 發表於 2010-9-24 02:09:46 |顯示全部樓層
可唔可以直接將蚯蚓放落種植物既盤度幫手翻泥同做肥?蚯蚓肥點解要曬下殺死蚯蚓蛋先用?肥入/花泥入面唔 ...
CCUE 發表於 2010-5-7 10:51

歷史告訴我們, 強勢物種入侵可能導致原生物種滅絕,
嚴重影響生態, 所以不能胡亂放生外來物種.............
回復

☆桃仔☆ 發表於 2010-9-24 07:37:39 |顯示全部樓層
我細個果陣返鄉下...去約魚.去d泥搵蚯蚓釣魚
d蚯蚓唔係好大條.顏色比較紅.
身形較細比筆芯粗少少.係米尼種蚯蚓?
係鄉下偷偷帶1-2條返黎....會5會比人捉架?
回復