新手試 "蚯蚓堆肥"

作者: raymond17 發表于 2009-11-9 11:45:12
14191 63
laugenroll 發表於 2009-11-10 11:24:47 |顯示全部樓層
9# marcuslee

我都對綠色生活個堆肥桶有興趣,唔知有無人買咗? 但佢話只可放菜、葉、報紙等,生果唔得,咁果皮得唔得?豆渣等得唔得?是否全密封?會否發出異味?
回復

A.A. 發表於 2009-11-10 11:32:06 |顯示全部樓層
我屋企樓下花園, 下雨時常有大大條蚯蚓走出來, 成時比人踏死, 有成支筷子的大, 請問可否直接放入花盤 ?  會唔會比佢食了D菜 ?   因為我只種菜自己食.
回復

pp220 發表於 2009-11-10 12:06:04 |顯示全部樓層
我都對綠色生活個堆肥桶有興趣,不過都幾貴.所以無買到.
回復

bwflcsas 發表於 2009-11-10 14:23:16 |顯示全部樓層
我試過做堆肥,擺左一個星期已經惹到成桶都係蛆蟲~有蓋都無用~白色一條條~聽講蛆蟲的分解效率比蚯蚓還要高~不過唔好處就係會蛆蟲會變烏蠅
回復

raymond17 發表於 2010-1-10 22:42:12 |顯示全部樓層
新的蚯蚓堆肥箱已經完成,進行了堆肥大約已兩個月,每隔一至兩星期就放入菜頭菜尾,雖然未知成效,但見到蚯蚓仍然肥肥白白好健康,希望完成後會有好正肥料,但現在所流出的蚯蚓水都無浪費,照開稀淋菜,又好似幾好!

回復

i4kai 發表於 2010-1-11 11:41:03 |顯示全部樓層
新的蚯蚓堆肥箱已經完成,進行了堆肥大約已兩個月,每隔一至兩星期就放入菜頭菜尾,雖然未知成效,但見到蚯 ...
raymond17 發表於 2010-1-10 22:42 [url=http://hkplants.com/redirect.php?goto=findpost&pid=739571&ptid=41411][/url]

Hello,
請問你啲蚯蚓是否在我send比你的淘寶網址買?
我自已現在都想買!
你個箱咁大、裏面要唔要用到一斤蚯蚓呀?
回復

juju0268 發表於 2010-1-11 11:53:11 |顯示全部樓層
回復 25# raymond17
    個箱好正喎, 可以映一下入面既間隔嗎?
回復

raymond17 發表於 2010-1-12 10:48:14 |顯示全部樓層
回復 26# i4kai

我自已現在都想買!
你個箱咁大、裏面要唔要用到一斤蚯蚓呀?

=========================================================

對呀,不過運送比較麻煩,連泥+蚯蚓=1kg,但實際蚯蚓可能只得一百幾十條,運輸用左四日......死剩無幾,好在養下養下又好番d
回復

llaus 發表於 2010-1-12 10:55:52 |顯示全部樓層
回復  i4kai

我自已現在都想買!
你個箱咁大、裏面要 ...
raymond17 發表於 2010-1-12 10:48

其實泥裏還有好多蚯蚓蛋呀!
回復

bd_fan 發表於 2010-1-12 12:55:56 |顯示全部樓層
llaus 發表於 2010-1-12 10:55

可以生生不息.......直到永遠!add4icon
回復

llaus 發表於 2010-1-12 13:47:18 |顯示全部樓層
可以生生不息.......直到永遠!
bd_fan 發表於 2010-1-12 12:55

是呀!
只要濕度,溫度和食物充足
是可以生生不息呀
回復

raymond17 發表於 2010-1-12 17:20:01 |顯示全部樓層
回復 29# llaus

===============================================

呀!你點知架!我就係估會有大最死亡,所以叫佢比多d蛋蛋我,現在才有少量蚯蚓睇下,重要大量繁殖呀
回復

raymond17 發表於 2010-1-17 01:53:53 |顯示全部樓層
回復 27# juju0268

個箱好正喎, 可以映一下入面既間隔嗎?

==================================================

其實個箱都向網上換回來.........."盡量環保"

速遞膠箱

速遞膠箱

這款箱比較耐用,我在箱的四邊及底部中間鑽了一些小洞用來疏水及透氣,在箱底放了一個盆,用來剩多餘流下的水當肥料用。

內部

內部

箱內放上膠地板疏水,在膠板面再加上一層網。
回復

llaus 發表於 2010-1-17 06:22:14 |顯示全部樓層
好似是電子廠d用來裝半制成品箱來呀
回復

raymond17 發表於 2010-1-17 23:06:24 |顯示全部樓層
回復 34# llaus

好似是電子廠d用來裝半制成品箱來呀

==============================================

我就唔知啦!不過真係好實淨,加上係用自己無用的物品交換返來,好arm用!
回復

bd_fan 發表於 2010-1-27 11:25:12 |顯示全部樓層
Good!! 環保再用,生態通融!
回復

i4kai 發表於 2010-1-28 23:39:13 |顯示全部樓層
不過運送比較麻煩,連泥+蚯蚓=1kg,但實際蚯蚓可能只得一百幾十條,運輸用左四日......死剩無幾,好在養下養下又好番d

=====================================================

我都買左10份 = 500g
運輸用左四日......死左30%
重有一千幾百條係 ok 的
回復

alansmith 發表於 2010-1-29 13:37:09 |顯示全部樓層
小弟又來插把口~

小弟有玩嘉道理果個蚯蚓堆肥箱,玩了約4個月左右。
嘉道理果隻蚯蚓叫做"赤子愛勝蚯蚓 Eisenia fetida,是外來的品種,牠們消化能力較我們本地原生種強很多,一天大約可以消行到自己體重相若的食物,繁殖能力強及容易飼養,所以特別挑選這種蚯蚓。

小弟每兩天平均餵食半公斤廚餘給牠們,牠們也沒有偷懶,不停地進食~每次檢查時,廚餘最多一星期就會分解到~

本地種的蚯蚓小弟也有玩過,牠們的速度較慢和繁殖力較低,和赤子愛勝比較下是不太理想。一塊果皮足足一個月也未能完全分解到。

但是有一點注意的是,牠們是外來品種,如果不幸落入野外環境可能會做成生態影響,嚴重的例子如樹木殺手薇甘菊和五爪金龍等園藝植物。
如果使用外來品種要確保箱子不能讓蚯蚓逃脫,收集堆肥時必須完全殺死蚯蚓和卵,總知不能讓任何活體去到任何野外環境中。

小弟可能是危言聳聽,但後果是如何,人是不能預計到的~
回復

juju0268 發表於 2010-1-29 13:50:57 |顯示全部樓層
尼種箱我都有, 亦好有興趣想試, 不過唔知係邊度搵蚯蚓啫. 同埋到要攞d肥出來用既時候係咪就咁打開個蓋"but"出來就得?
回復

i4kai 發表於 2010-1-29 16:49:49 |顯示全部樓層
尼種箱我都有, 亦好有興趣想試, 不過唔知係邊度搵蚯蚓啫. 同埋到要攞d肥出來用既時候係咪就咁打開個蓋"but" ...
juju0268 發表於 2010-1-29 13:50

============================================

NO !

要把蚯蚓肥"but"出來,一舊舊咁放在陽光或燈光下
蚯蚓怕光,會鑽入底層
咁你就可以把面層嘅肥擺開
有蚯蚓嘅一部份放回箱內養

擺開的蚯蚓肥內可能重有蚯蚓蛋及幼蟲,所以要放入膠袋並在陽光下照2天以上,以剎死蚯蚓蛋
注意不可把蚯蚓放生入土地
回復