新手試 "蚯蚓堆肥"

作者: raymond17 發表于 2009-11-9 11:45:12
14166 63
我係個種野初哥,希望可以自己種到d香草、蔬果等等,有得玩又有得食。

最近看到"蚯蚓堆肥",覺得又環保又可以自給肥料,想請教一下大家有無經驗可以分享。

我什麼東西都已經準備好,但獨欠蚯蚓,問過嘉道理又無得賣,打電話去新保思生物公司又無人接電話,唔知大家有無資料在港那裡有堆肥的蚯蚓賣呢!
孖吉 發表於 2009-11-9 11:54:44 |顯示全部樓層
我係個種野初哥,希望可以自己種到d香草、蔬果等等,有得玩又有得食。

最近看到"蚯蚓堆肥",覺得又環保又可以自給肥料,想請教一下大家有無經驗可以分享。

我什麼東西都已經準備好,但獨欠蚯蚓,問過嘉道理又無得賣,打電話去新保思生物公司又無人接電話,唔知大家有無資料在港那裡有堆肥的蚯蚓賣呢!
raymond17 發表於 2009-11-9 11:45

根據 嘉道理農場 講,香港係冇得賣架!

我只知台灣有,但係去邊度買就唔知嘞 =.="
回復

孖吉 發表於 2009-11-9 12:51:31 |顯示全部樓層
聽聞呢兩間都有做蚯蚓堆肥的,不過要問清楚,是否堆肥蚯蚓,同埋 d 蚯蚓賣唔賣

新保思生物科技有限公司(Sunburst Biotechnologies Limited)
2488 4807
元朗八鄉 橫台山新村
-------------------
綠色生活專門店
地址: 香港西貢沙咀街5 號地下
電話852) 2792 0106
回復

bd_fan 發表於 2009-11-9 12:56:36 |顯示全部樓層
堆肥的蚯蚓不是普通的蚯蚓?!
要專門店入貨??
回復

孖吉 發表於 2009-11-9 13:08:24 |顯示全部樓層
係呀,香港野外見的蚯蚓好大條,成支筷子咁粗,但係佢地係食己腐化物質,即係你的食物要變臭之係佢先會食

堆肥 蚯蚓 係好細條的 紅蚯蚓,佢地係食未腐化(正在腐化)物質,佢 d 便便係己腐化物質。呢種亦即係 2008 年奧運馬術比賽處理馬糞用的堆肥蚯蚓。但係佢地响香港冇架,亦不適合在野外環境生存。
回復

bd_fan 發表於 2009-11-9 14:22:51 |顯示全部樓層
1.2.4 蚯蚓堆肥:

蚯蚓堆肥主要是利用蚯蚓對有機物的消化力,把有機物吃掉,消化後排出體外,變成更細小簡單的物質,然後又把這些排泄物再吃掉,整個過程多次重覆,最後把有機物變作有用的肥料。

蚯蚓堆肥箱的設計

a) 膠桶:把蚯蚓堆肥的原料盛起來,蚯蚓的活躍溫度在18—25℃,可蓋上桶蓋阻隔光線及防止蒼蠅等昆蟲在堆肥上產卵,或防止蚯蚓被其他動物獵食。
b) 濕布紙:原料上蓋幾層濕布紙有保濕作用,因為蚯蚓呼吸時需要身上有一層薄水層,但切勿太濕以致缺氧。
c) 葉狹碎屑:切碎了的菜狹更容易被蚯蚓吃掉及消化。
d) 透氣板:把堆肥和砂石層分隔。
e) 砂石層、疏水孔:作疏水透氣用,防止水份過量累積造成缺氧,因為蚯蚓活動需大量氧氣。
f) 蚯蚓:一般泥土裏的蚯蚓已可

摘錄 : http://www.lcsd.gov.hk/green/b5/organic.php
回復

孖吉 發表於 2009-11-9 14:49:45 |顯示全部樓層

冇人質疑一般泥土裏的蚯蚓不可以做堆肥 ,事實上堆肥方法好多,就算冇 蚯蚓 都可以做到堆肥 ...

只是紅蚯蚓在食物未臭之前己經進食,因比較合家居環境 (我箱紅蚯蚓放室內架 ), 而樓主提到的公司和嘉道理農場都係用 紅蚯蚓,所以我答返 紅蚯蚓 啫
回復

擔泥 發表於 2009-11-9 14:59:07 |顯示全部樓層
3# marcuslee

我見到西貢綠色生活專門店有蚯蚓賣.
回復

孖吉 發表於 2009-11-9 15:01:41 |顯示全部樓層
3# marcuslee

我見到西貢綠色生活專門店有蚯蚓賣.

擔泥 發表於 2009-11-9 14:59

我對佢地個堆肥滾桶好有興趣喎
回復

擔泥 發表於 2009-11-9 15:21:30 |顯示全部樓層
不過幾貴咁.
回復

孖吉 發表於 2009-11-9 15:55:20 |顯示全部樓層
係呀,好貴 ( $2,200 ) ,不過一次過可以做好多肥料,我諗要學校先可以用得着
回復

孖吉 發表於 2009-11-9 16:08:57 |顯示全部樓層

我什麼東西都已經準備好,但獨欠蚯蚓,問過嘉道理又無得 ...
raymond17 發表於 2009-11-9 11:45

如果你找到 紅蚯蚓 請pm我,我俾台灣政府教人養 紅蚯蚓 個網頁你參考。(重詳細過 嘉道理農場份講義架!)
回復

Workingbee 發表於 2009-11-9 16:56:42 |顯示全部樓層
1# raymond17

可否分享下你個堆肥箱的做法?
回復

raymond17 發表於 2009-11-9 17:53:00 |顯示全部樓層
聽聞呢兩間都有做蚯蚓堆肥的,不過要問清楚,是否堆肥蚯蚓,同埋 d 蚯蚓賣唔賣

新保思生物科技有限公司(Sunburst Biotechnologies Limited)
2488 4807
元朗八鄉 橫台山新村
------------------ ...
marcuslee 發表於 2009-11-9 12:51

新保思就長無接聽。

綠色生活就超貴,堆肥筒 $1500,中國蚯蚓 $450/kg(約2000條)
回復

zippokovin 發表於 2009-11-9 18:14:29 |顯示全部樓層
新保思就長無接聽。

綠色生活就超貴,堆肥筒 $1500,中國蚯蚓 $450/kg(約2000條)
raymond17 發表於 2009-11-9 17:53

wow....都几乸利wor....
回復

擔泥 發表於 2009-11-9 18:16:22 |顯示全部樓層
新保思就長無接聽。

raymond17 發表於 2009-11-9 17:53

綠色生活我有九折,要買可搵我。
回復

raymond17 發表於 2009-11-9 22:05:42 |顯示全部樓層
綠色生活我有九折,要買可搵我。
擔泥 發表於 2009-11-9 18:16

Thank you, 但九折都是太貴了。
回復

raymond17 發表於 2009-11-9 22:14:46 |顯示全部樓層
1# raymond17

可否分享下你個堆肥箱的做法?
Workingbee 發表於 2009-11-9 16:56

我都是參考從網上得到其他人的做法。

我是用一個圓形的洗衣粉膠箱,在底部鑽些小洞,箱內最底層是一張隔泥網,第二層是一快防滑膠氈(由四方形裁成圓形),面層是一張膠網。接著蓋上約10cm高的泥和碎報紙混合物,這層就是蚯蚓的新居,但是現在是吉屋一間,未有住客!
回復

i4kai 發表於 2009-11-9 22:32:00 |顯示全部樓層
FYI

太平二号活体红蚯蚓-花盆翻土好帮手
http://item.taobao.com/auction/i ... a9669b.htm?cm_cat=0
回復

raymond17 發表於 2009-11-9 23:47:44 |顯示全部樓層
FYI

太平二号活体红蚯蚓-花盆翻土好帮手
http://item.taobao.com/auction/i ... a9669b.htm?cm_cat=0
i4kai 發表於 2009-11-9 22:32

Thank you!
回復

1234下一頁