如果懷疑有蟎, 但又分唔到是那一種蟎, 咁點救好呢?

作者: vkzone2002 發表于 2007-12-4 23:05:29
1649 10
花花公子 發表於 2007-12-4 23:11:49 |顯示全部樓層
原帖由 vkzone2002 於 2007-12-4 23:05 發表

將她隔離,噴帝先隆(最徹底是所有植株都要噴)
回復

vkzone2002 發表於 2007-12-5 09:14:23 |顯示全部樓層
帝先隆開水噴, 100%全株連泥都要濕透嗎? 如果植株原來是無事, 也沒問題吧? 多謝你教我咁多.
回復

RosesGarden 發表於 2007-12-5 09:20:21 |顯示全部樓層
What is 帝先隆? any picture could be share?
回復

花花公子 發表於 2007-12-5 10:17:20 |顯示全部樓層
帝先隆(Diazinon)是一隻老牌殺蟲藥,在花墟有售,對殺蟎及棉花蟲都有效,不過,此藥不宜家居及辦公室使用(會有濃激氣味),如果要在家中使用,建議在露台或浴室噴灑,噴完後關上門,等待風乾後(氣味會消失),才放回原處,之後要用水清沖洗浴室或露台將殘餘農藥沖走,以策安全,使用時要必需須上手套及口罩。
回復

RosesGarden 發表於 2007-12-5 10:26:08 |顯示全部樓層
Thanks for the details information. I had lot of violets few years ago. Most of them were very petty and strong. But once 棉花蟲 start from one of it, most of them were dead after few months later.

Now I start to collect some violets again!
回復

樂峰寶箱 發表於 2007-12-5 10:40:48 |顯示全部樓層

回復 5# 的帖子

Many thanks for your useful information.
回復

kong 發表於 2007-12-5 10:44:03 |顯示全部樓層
如果懷疑有蟎,不如就掉左算啦! 又或將佢殺頭,掉左個頭,放入保濕箱,兩三個月之後冇事就一大堆.
噴藥我建議最温和的如 BIO KILL 之類. 救唔翻就從頭再種過.
回復

charles604498 發表於 2007-12-5 10:45:25 |顯示全部樓層
貼盆懷疑有蟎既花相上黎咪得囉,唔洗自己估估下!
回復

vkzone2002 發表於 2007-12-8 14:19:57 |顯示全部樓層
是蟎嗎?
回復

charles604498 發表於 2007-12-8 18:51:56 |顯示全部樓層
有可疑 是不是泥土太乾,濕度唔夠葉有機會咁!
回復