2009 - Monse的酢醬草秋播篇

作者: Monse 發表于 2009-10-5 01:46:54
37312 326
cherrylwy 發表於 2009-11-23 02:15:32 |顯示全部樓層
我啲酢醬草未試過好似你咁既情況噃, 影張相黎睇吓.
Monse 發表於 2009-11-17 12:59

Monse, 睇下我盤flava左邊個花冧無啦啦變黃, 跟住謝埋, 之前已經有2個冧係咁架啦﹗好心痛呀﹗
SDC12673 (Small).JPG
回復

Monse 發表於 2009-11-23 03:20:53 |顯示全部樓層
Monse, 睇下我盤flava左邊個花冧無啦啦變黃, 跟住謝埋, 之前已經有2個冧係咁架啦﹗好心痛呀﹗
cherrylwy 發表於 2009-11-23 02:15

我懷疑你淋得太多水呀, 嘗試每次待泥面乾透才淋水及晒多啲太陽吖.
回復

cherrylwy 發表於 2009-11-24 02:28:36 |顯示全部樓層

我已經幾日先淋一次, 見到佢泥面都算乾, 唯有再隔耐d先淋啦, 至於太陽, 我露台冬天其實無咩直射太陽架, 只有早上少於一小時直曬, 所以都無辦法。唔該晒.
回復

shinewallace 發表於 2009-11-24 10:48:50 |顯示全部樓層
monse姐姐, 你的4款飛機葉都齊哂, 好勁唷,
放埋一齊都好靚 ^^
回復

ivylyan 發表於 2009-11-25 19:23:09 |顯示全部樓層
==,有D糊涂,Ivy是否我啊?
回復

ivylyan 發表於 2009-11-25 19:29:13 |顯示全部樓層
ivy,
我懷疑佢唔係 Oxalis stenorrhyncha 而係 Oxalis simplex, 因為Oxalis stenorrhyncha 型態好似棵樹仔咁而且啲葉係紫紫地色, 可能你混淆左個名吖.
Monse 發表於 2009-11-20 23:42

印象中我好似無寄過stenorrhyncha,因為我自己那棵一味生叶開花唔生球仔。
回復

Monse 發表於 2009-11-26 00:15:39 |顯示全部樓層
==,有D糊涂,Ivy是否我啊?
ivylyan 發表於 2009-11-25 19:23

係你呀, 你唔係叫Ivy咩?
回復

Monse 發表於 2009-11-26 00:21:54 |顯示全部樓層
wow!Oxalis fabefolia"Rabbit's Ears" 多左好多花蕾但就一味徒長呀,
因為我擺左佢去晒唔到太陽既地方呀.
回復

Monse 發表於 2009-11-26 00:27:27 |顯示全部樓層
又一個徒長例子呀,Oxalis flava-lavender form 我太保護這兩款酢醬草,
驚晒襯佢地, 明天開始比佢晒多啲先得喇.

Oxalis flava-lavender form 

Oxalis flava-lavender form 
回復

shinewallace 發表於 2009-11-26 00:27:37 |顯示全部樓層
wow!Oxalis fabefolia"Rabbit's Ears" 多左好多花蕾但就一味徒長呀,
因為我擺左佢去晒唔到太陽既地方呀.
Monse 發表於 2009-11-26 00:21

新種喇咁就變左做  XD
Oxalis N.fabefolia "Bunny's Ears"   
回復

Monse 發表於 2009-11-26 00:37:16 |顯示全部樓層
又係ivy送的係列compressa (double),這款啲葉好靚啊,這幾天出多左幾片葉.
回復

Monse 發表於 2009-11-26 00:39:16 |顯示全部樓層
Oxalis lasiandra 有花蕾囉.

Oxalis lasiandra

Oxalis lasiandra
回復

shinewallace 發表於 2009-11-26 00:39:51 |顯示全部樓層
又係ivy送的係列compressa (double),這款啲葉好靚啊,這幾天出多左幾片葉.
Monse 發表於 2009-11-26 00:37

MONSE姐姐,
呢款反而係我比較中意佢既花的一種oxalis   ^+++^
平時既, 我睇葉多d  
回復

Monse 發表於 2009-11-26 01:20:41 |顯示全部樓層
MONSE姐姐,
呢款反而係我比較中意佢既花的一種oxalis   ^+++^
平時既, 我睇葉多d  
shinewallace 發表於 2009-11-26 00:39

係吖我都好喜歡這款存, 係ivy今年送我的得一粒球根咋, 所以無法分享比你了.
回復

shinewallace 發表於 2009-11-26 01:32:30 |顯示全部樓層
係吖我都好喜歡這款存, 係ivy今年送我的得一粒球根咋, 所以無法分享比你了.
Monse 發表於 2009-11-26 01:20

我會等一個機會!!!  add7icon
回復

Monse 發表於 2009-11-28 13:23:07 |顯示全部樓層
酢醬草又有芽蟲吖
我發覺每年我啲酢醬草有芽蟲都係 這款Oxalis Calloas 開始先, 可能芽蟲特別喜歡這款酢醬草, 我已嘖藥但好似無物效, 昨天再嘖多次看看情況有否改善, 已將這款酢醬草跟其中酢醬草隔離.

見到麻? 中間部份黑色一粒粒的就是芽蟲.

見到麻? 中間部份黑色一粒粒的就是芽蟲.
回復

Monse 發表於 2009-11-28 13:25:17 |顯示全部樓層
昨天的 Oxalis bowiei 好燦爛啊 !
回復

Monse 發表於 2009-11-28 13:28:29 |顯示全部樓層
Oxalis braziliensis 可能營養不良, 本來應該默綠的葉子如今看起來黃黃的....
回復

irishuen 發表於 2009-11-28 23:18:46 |顯示全部樓層
我想問OXALIS CALLOSA
d香味濃唔濃?
回復

maplejoe 發表於 2009-11-28 23:48:01 |顯示全部樓層
酢醬草既葉仔,一樣有觀賞價值,葉子形態優美,花朵嬌艶欲滴。add6icon
回復