2009 - Monse的酢醬草秋播篇

作者: Monse 發表于 2009-10-5 01:46:54
37318 326
Monse 發表於 2009-11-13 02:07:43 |顯示全部樓層
你盆 Oxalis bowiei 好茂密好靚, 共種咗幾多粒球莖, 生長期間有落咩肥?
悠悠草 發表於 2009-11-12 22:36

悠悠草
呢盆 Oxalis bowiei 種左約4粒球根, 施過一次雞屎肥.
回復

JicJicmom 發表於 2009-11-13 09:39:30 |顯示全部樓層
MONSE 早晨呀 ~~~ 你早前比過一盤白花酢我, 呢一輪無咁熱又有D陽光, 佢生得好好呀 ~~ 今晚比相你睇 ~~~
回復

Monse 發表於 2009-11-14 00:05:55 |顯示全部樓層
今年年頭Ivy送給我的 Oxalis lasiandra, 最近天氣涼左生得靚左好多.
回復

Monse 發表於 2009-11-14 00:13:06 |顯示全部樓層
Ivy,
去年已很想擁有的 Compressa (Double), 今年 Ivy 送左一粒比我, 我開心死 , 多謝您啊 Ivy.

Compressa (Double)

Compressa (Double)
回復

Monse 發表於 2009-11-14 00:17:01 |顯示全部樓層
Ivy, 仲有 Oxalis Calloas & Luteola 都出左葉喇.

Oxalis Calloas

Oxalis Calloas

Luteola

Luteola
回復

Monse 發表於 2009-11-14 00:23:10 |顯示全部樓層
以下幾款已長出葉的酢醬草是2009年頭種過酢醬草的花盆長出來的, 已失去名牌所以唔知個名, 相信要等開花後才知道佢個名.
回復

Monse 發表於 2009-11-14 00:47:39 |顯示全部樓層
從caca那裡分享回來的三葉草種子種出黎架, 夏天時差點死掉, 最近天氣涼番才活過來, 好奇怪我對這種在歐洲隨處可見的野草特別喜愛, 仲有款係葉中間有白色的另外仲有款是深紫色的.

歐洲隨處可見的三葉草.

歐洲隨處可見的三葉草.
回復

Monse 發表於 2009-11-14 11:03:32 |顯示全部樓層
去年失收的 Oxalis fragrans 有香味的, 只得番一粒球根所以今年如果種得唔好就將會失去心愛的品種了.

Oxalis fragrans

Oxalis fragrans
回復

JicJicmom 發表於 2009-11-14 11:55:25 |顯示全部樓層
MONSE 早晨呀~ ^^ 好多謝你送我0既小拼盤~ 我好心急好想即刻將佢地分盤呢 ~~ ^^
回復

☆桃仔☆ 發表於 2009-11-14 16:03:13 |顯示全部樓層
add6icon好靚靚呀
回復

ysnoopy 發表於 2009-11-15 04:32:32 |顯示全部樓層
以下幾款已長出葉的酢醬草是2009年頭種過酢醬草的花盆長出來的, 已失去名牌所以唔知個名, 相信要等開花後才知道佢個名.
Monse 發表於 2009-11-14 00:23

圖6可確定是Oxalis simplex
回復

Monse 發表於 2009-11-16 23:58:17 |顯示全部樓層
這盆酢醬草最近幾天淋左雨, 葉邊燶左啲.
回復

Monse 發表於 2009-11-17 00:32:32 |顯示全部樓層
tata 送的 Oxalis stenorrhyncha 出芽喇, 生命力很弱啊.

Oxalis stenorrhyncha

Oxalis stenorrhyncha
回復

caca826 發表於 2009-11-17 01:08:41 |顯示全部樓層
從caca那裡分享回來的三葉草種子種出黎架, 夏天時差點死掉, 最近天氣涼番才活過來, 好奇怪我對這種在歐洲隨處可見的野草特別喜愛, 仲有款係葉中間有白色的另外仲有款是深紫色的. ...
Monse 發表於 2009-11-14 00:47

咦咦~caca 係咪即係我呀~
你種得好好呀~
我果d 夏天時已經bye bye 左了~

好期待睇你果盤開花呀~add4icon
回復

Monse 發表於 2009-11-17 01:32:22 |顯示全部樓層
咦咦~caca 係咪即係我呀~
你種得好好呀~
我果d 夏天時已經bye bye 左了~

好期待睇你果盤開花呀~add4icon
caca826 發表於 2009-11-17 01:08

係咪你分享三葉草種子給我如果係, 就係你喇, 多謝晒啊.
之前朋友係日本都帶過一些三葉草種子給我試種, 比啲相你睇吖, 啲花係白色架.
回復

cherrylwy 發表於 2009-11-17 02:08:21 |顯示全部樓層
你種得好好呀, 我盤flava本來已經有花苞, 但唔知點解個花苞突然變左黃色, 我輕輕力掂一掂佢就甩左啦, 其他花笣暫時無事, 請問知唔知道點解?
回復

Monse 發表於 2009-11-17 12:59:39 |顯示全部樓層
你種得好好呀, 我盤flava本來已經有花苞, 但唔知點解個花苞突然變左黃色, 我輕輕力掂一掂佢就甩左啦, 其他花笣暫時無事, 請問知唔知道點解?
cherrylwy 發表於 2009-11-17 02:08

我啲酢醬草未試過好似你咁既情況噃, 影張相黎睇吓.
回復

oneonewe 發表於 2009-11-17 13:05:02 |顯示全部樓層
係咪你分享三葉草種子給我如果係, 就係你喇, 多謝晒啊.
之前朋友係日本都帶過一些三葉草種子給我試種, 比啲相你睇吖, 啲花係白色架.
Monse 發表於 2009-11-17 01:32

好靚~
同一般酢醬草唔同呢!
回復

Monse 發表於 2009-11-17 14:01:58 |顯示全部樓層
好靚~
同一般酢醬草唔同呢!
oneonewe 發表於 2009-11-17 13:05

oneonewe
其實這款叫"白花苜蓿" 唔屬於酢醬草是愛爾蘭的國花, 係歐洲是供給放牧用草坪,而且本身也是豆類牧草,可供牛羊食用, 另外仲有"紅花苜蓿".....等.
回復

fnv234 發表於 2009-11-17 17:12:15 |顯示全部樓層
oneonewe
其實這款叫"白花苜蓿" 唔屬於酢醬草是愛爾蘭的國花, 係歐洲是供給放牧用草坪,而且本身也是豆類牧草,可供牛羊食用, 另外仲有"紅花苜蓿".....等. ...
Monse 發表於 2009-11-17 14:01

苜蓿係蝶形花科,唔係酢醬草,點解貼喺度嘅?
易唔易渡夏?我果棵夏天死咗
回復