2009 - Monse的酢醬草秋播篇

作者: Monse 發表于 2009-10-5 01:46:54
37317 326
Exodus 發表於 2009-12-18 00:08:31 |顯示全部樓層
你睇下有冇小球痴住, 有既再睇下有冇得救
shinewallace 發表於 2009-12-17 17:58

接近無可能的事

我唔明點解好多人的草包擺得耐都無發霉
我朋友果兩粒浸左百菌清
再種左兩三個星期都無郁過
回復

Monse 發表於 2009-12-18 00:42:26 |顯示全部樓層
你睇下有冇小球痴住, 有既再睇下有冇得救
shinewallace 發表於 2009-12-17 17:58

shinewallace
其實我果兩個草苞是因為前日我出左街無將草苞收入屋, 淋左雨所以我都知凶多吉少了, 唉! 果然.
你地繼續努力喇.

有咁多花位都種唔惦, 連Monse種花咁有心得都  ~~
我果d仲未種, 等天氣暖d有太陽先種, 今次真 ...
悠悠草 發表於 2009-12-17 21:39

悠悠草,
對草苞我實在無把握, 所以我從來都無主動買過草苞來種, 又辜負了送草苞給我的花友了對你唔著啊, 不過好彩仲有一粒未發霉唧.

唔該我想問下呢
草包生長那些根是旁邊好似樹枝那些根
或都係從底部生長來的 ?
另外那些鬚根(旁邊那些)剪左 ...
davisze 發表於 2009-12-17 21:54

davisze
草包啲根是從底部生長來的, 旁邊好似樹枝那些根我通常會剪左佢, 我懷疑果啲似椰衣的表皮就是容易發霉的元凶都唔定啊.
回復

Exodus 發表於 2009-12-18 02:12:26 |顯示全部樓層
我懷疑果啲似椰衣的表皮就是容易發霉的元凶都唔定啊.
Monse 發表於 2009-12-18 00:42

但果d 表皮(鱗片)打開晒後會發現
成粒根本都係d 鱗片組成......
回復

Monse 發表於 2009-12-18 02:17:44 |顯示全部樓層
Exodus 發表於 2009-12-18 02:12

早知寄粒比你研究吓啦.
回復

shinewallace 發表於 2009-12-18 02:35:46 |顯示全部樓層
Exodus 發表於 2009-12-18 02:12

係呀, 如果發現佢面頭有mo....
你打開整走出面既,
入面都其實係一"kai kai"....
好似咩都冇咁........
兩粒大既比我整到得番中size
回復

Exodus 發表於 2009-12-18 03:00:41 |顯示全部樓層
早知寄粒比你研究吓啦.
Monse 發表於 2009-12-18 02:17

我係拎朋友發左霉果粒黎解體.....XD

我只係得10零棵用錯方法種搞到生得頗肉酸既酢
尚要學習學習
回復

Exodus 發表於 2009-12-18 03:01:28 |顯示全部樓層
係呀, 如果發現佢面頭有mo....
你打開整走出面既,
入面都其實係一"kai kai"....
好似咩都冇咁........
...
shinewallace 發表於 2009-12-18 02:35

你搣走晒外面果d 呀?
有營養架喎...
回復

davisze 發表於 2009-12-18 09:16:28 |顯示全部樓層
davisze
草包啲根是從底部生長來的, 旁邊好似樹枝那些根我通常會剪左佢, 我懷疑果啲似椰衣的表皮就是容易發霉的元凶都唔定啊.
Monse 發表於 2009-12-18 00:42

那些草包我洗一洗毛之後就把外層翻開
感覺上外層那些表皮少左應該唔會死掛
反正會「發毛」死先
多謝哂 monse
我真係好討厭那些樹枝
頂住哂好難落盤   今日剪鬼哂佢 !
add4icon
回復

shinewallace 發表於 2009-12-18 09:55:44 |顯示全部樓層
你搣走晒外面果d 呀?
有營養架喎...
Exodus 發表於 2009-12-18 03:01

唔係全部, 只係最外面個層lor...
so佢入面仲有好多既, 我諗冇事,
我之前iron cross都係因為發mo要咁做,
而家生得好地地, 所以我先咁做.......
回復

Exodus 發表於 2009-12-18 10:01:42 |顯示全部樓層
唔係全部, 只係最外面個層lor...
so佢入面仲有好多既, 我諗冇事,
我之前iron cross都係因為發mo要咁做,
...
shinewallace 發表於 2009-12-18 09:55

hmm我相信草包唔得
而且我記得你用的泥好似無乜蘭石/perlite係入面, 隨時爛...
回復

shinewallace 發表於 2009-12-18 10:27:05 |顯示全部樓層
hmm我相信草包唔得
而且我記得你用的泥好似無乜蘭石/perlite係入面, 隨時爛... ...
Exodus 發表於 2009-12-18 10:01

我今次加左好多白色一粒粒個d ga!!!!
而且個球根都仲有個好完整既樣,
未到最後一刻我都唔會放棄!!!!!!
回復

Exodus 發表於 2009-12-18 10:38:25 |顯示全部樓層
我今次加左好多白色一粒粒個d ga!!!!
而且個球根都仲有個好完整既樣,
未到最後一刻我都唔會放棄!!!!!! ...
shinewallace 發表於 2009-12-18 10:27

咁你加油喇白色一粒粒果d 咪perlite珍珠岩, 至少要有70%
另外我覺得種落去再拎返佢出黎睇呢個動作都好傷下
回復

Vienne 發表於 2009-12-18 14:42:14 |顯示全部樓層
我都有團購草包,最初有粒好似發發地芽,點知跟手發毛,發到連泥都有,唯有浸百菌清換泥,點知又發,再消毒,就成粒散晒,其餘兩粒,一粒反覆發毛無郁過,另一粒縮細左,硬硬地,冇爛,我唔憤氣,又同natsuki買多左三粒,消毒完放埋一邊,佢又發毛,激死我啦。
回復

Monse 發表於 2009-12-18 15:10:07 |顯示全部樓層
我都有團購草包,最初有粒好似發發地芽,點知跟手發毛,發到連泥都有,唯有浸百菌清換泥,點知又發,再消毒 ...
Vienne 發表於 2009-12-18 14:42

硬硬地果粒應該得喎, 遲啲就會綠綠地色跟著會出葉架喇, 記著晒太陽及避免淋雨啊, 比心機啊到時貼相給我們看看啊.
回復

davisze 發表於 2009-12-18 15:39:52 |顯示全部樓層
我都有團購草包,最初有粒好似發發地芽,點知跟手發毛,發到連泥都有,唯有浸百菌清換泥,點知又發,再消毒 ...
Vienne 發表於 2009-12-18 14:42

我都係唔服氣
同你一樣
剛剛又跟natsuki又買三粒再試
死唔信種唔出
哈!
回復

Vienne 發表於 2009-12-18 16:07:50 |顯示全部樓層
硬硬地果粒應該得喎, 遲啲就會綠綠地色跟著會出葉架喇, 記著晒太陽及避免淋雨啊, 比心機啊到時貼相給我們 ...
Monse 發表於 2009-12-18 15:10

我覺得佢似乾晒,所以縮水同硬,之前發芽果粒,d磷片中心會散開少少,見到入面白白地色,好似要生野出黎咁。
回復

nuage 發表於 2009-12-18 21:51:25 |顯示全部樓層
maysun好似種成功咗草包,monse你睇吓呢棵係唔係http://hkplants.com/viewthread.php?tid=31124&page=39
回復

Monse 發表於 2009-12-18 23:30:56 |顯示全部樓層
maysun好似種成功咗草包,monse你睇吓呢棵係唔係
nuage 發表於 2009-12-18 21:51

maysun果隻係酢醬草其中一種但唔係草苞.
回復

nuage 發表於 2009-12-18 23:32:17 |顯示全部樓層
maysun果隻係酢醬草其中一種但唔係草苞.
Monse 發表於 2009-12-18 23:30

唔該哂﹗我唔係好分得出佢哋個樣,d葉有少少似
回復

Monse 發表於 2009-12-22 17:15:46 |顯示全部樓層
今日開出好多花的 Oxalis purpurea white.
回復