香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 講飲講食 食譜介紹 (甜食)中式 冬瓜茶

冬瓜茶

作者: vkzone2002 發表于 2009-9-25 00:02:06
10039 72
jellyfishy 發表於 2010-7-6 16:13:53 |顯示全部樓層
自己煲係最正宗,如果要買成品,咁一定要貨真價實。
我要去查下佢,係咪真係正宗冬瓜茶,費事啲網友買咗黎 ...
八王爺 發表於 2010-7-6 15:23

咁就辛苦晒王爺喇~~ 勞煩試完報告一下~~~
回復

八王爺 發表於 2010-7-6 16:37:57 |顯示全部樓層
都唔係嘅。
上次洗衣球,大帝都買咗黎試,仲出埋報告,真係好有參考價值。

今次,我都去試吓做 冬瓜茶 報告。
回復

irishuen 發表於 2010-7-7 00:52:04 |顯示全部樓層
最好 貼埋個包裝圖上黎 大家look look。
八王爺 發表於 2010-7-6 14:21

冇包裝呀....我飲完最後一磚掉左啦.....
等我問下個fd 佢個pack 仲係唔係度先...
回復

irishuen 發表於 2010-7-7 00:53:36 |顯示全部樓層
乜王爺要求咁多呀~!

不過我都想望下個樣~~
jellyfishy 發表於 2010-7-6 15:21

佢果出產地係台灣黎...
回復

Ulrica 發表於 2010-7-7 21:54:05 |顯示全部樓層
最新報告: 冬瓜茶暫時未有貨, 大約星期五先返貨
回復

irishuen 發表於 2010-7-10 21:54:23 |顯示全部樓層
最新報告: 冬瓜茶暫時未有貨, 大約星期五先返貨
Ulrica 發表於 2010-7-7 21:54

係銅鑼灣鵝頸橋, 近十蚊城附近有間賣台灣野既, 發現了冬瓜茶, $16, 同一包裝
回復

Ulrica 發表於 2010-7-10 21:57:50 |顯示全部樓層
係銅鑼灣鵝頸橋, 近十蚊城附近有間賣台灣野既, 發現了冬瓜茶, $16, 同一包裝 ...
irishuen 發表於 2010-7-10 21:54

我昨天在你介紹的那間買左了, 一樣都係$16
不過, 有個煩惱, 我唔想沖一大枝, 想每次沖一杯, 但舊磚好實, 如果斬就彈到周圍
回復

irishuen 發表於 2010-7-11 01:38:23 |顯示全部樓層
我昨天在你介紹的那間買左了, 一樣都係$16
不過, 有個煩惱, 我唔想沖一大枝, 想每次沖一杯, 但舊磚好實,  ...
Ulrica 發表於 2010-7-10 21:57

我整左一大枝放係雪櫃, 成屋企人一齊飲, 好快就消化左一枝啦,
如果你只想沖一杯, 真係冇辨法, 你方唔方便影張相上黎? (建議開多個post, 始終係人地度搞d咁既野唔係咁好)
回復

chunyiumun 發表於 2010-7-11 10:11:20 |顯示全部樓層
琴日我都煲咗,加咗荷葉、新鮮蓮子,都幾好飲,但小朋友唔多like,老公又咳緊,唔敢比佢飲,要自己清晒
回復

Ulrica 發表於 2010-7-11 11:40:24 |顯示全部樓層
我整左一大枝放係雪櫃, 成屋企人一齊飲, 好快就消化左一枝啦,
如果你只想沖一杯, 真係冇辨法, 你方唔方 ...
irishuen 發表於 2010-7-11 01:38

影左相, 不過諗諗下好似賣廣告咁, 都係唔放了
回復

軒軒 發表於 2010-7-13 15:40:07 |顯示全部樓層
其實我飲過鴻福堂的冬瓜茶,我覺得好好飲,但真係大貴啦,18元一枝!
回復

八王爺 發表於 2010-7-13 17:26:15 |顯示全部樓層
咁奇?鵝橋附近10元店,教協,同台灣店我都成日去,但係係台灣店無見過有冬瓜茶磚賣喎!
回復

八王爺 發表於 2010-7-13 17:28:16 |顯示全部樓層
Ulrica 發表於 2010-7-11 04:40

咩嘢叫賣廣告?
同花友介召好的產品,咁都叫廣告?
咁報料區咪成日做廣告?
回復

jellyfishy 發表於 2010-7-14 08:44:13 |顯示全部樓層
Ulrica 發表於 2010-7-11 11:40

唔洗擔心,識左你咁耐,唔通仲會以為你係個d垃圾post代言人咩.
放張相上來啦~~ 我地都期待啊~~~add6icon
回復

Ulrica 發表於 2010-7-14 10:44:23 |顯示全部樓層
OK, 大家想望下, 相黎啦, 我買左兩PACK, 一PACK內有4磚, 兩磚又用膠袋仔PACK在一起
回復

jellyfishy 發表於 2010-7-14 11:09:52 |顯示全部樓層
好方便咁喎~~ 咁d 冬瓜味如何? 會唔會好甜呀?
回復

Ulrica 發表於 2010-7-14 11:15:22 |顯示全部樓層
好方便咁喎~~ 咁d 冬瓜味如何? 會唔會好甜呀?
jellyfishy 發表於 2010-7-14 11:09

自己試味覺得甜就加多些水, 我未飲過自己煲的唔知咩味, 曾在店鋪飲過, 味道差不多係一樣的, 沖左一磚, 有兩片薑渣
回復

jellyfishy 發表於 2010-7-14 11:27:46 |顯示全部樓層
自己試味覺得甜就加多些水, 我未飲過自己煲的唔知咩味, 曾在店鋪飲過, 味道差不多係一樣的, 沖左一磚, 有 ...
Ulrica 發表於 2010-7-14 11:15

現成貨又抵~ 值得一試咁~~ 
回復

Ulrica 發表於 2010-7-14 11:31:14 |顯示全部樓層
現成貨又抵~ 值得一試咁~~ 
jellyfishy 發表於 2010-7-14 11:27

可以試下, 你飲紅棗茶的話, 那店也有, 一樣包裝
回復

jellyfishy 發表於 2010-7-14 12:18:15 |顯示全部樓層
可以試下, 你飲紅棗茶的話, 那店也有, 一樣包裝
Ulrica 發表於 2010-7-14 11:31

剛看過地圖, 都好易去, 星期六過去望望先~
回復