煎鴨肝醬伴菠蘿子薑沙律

作者: BanbieChan 發表于 2009-9-2 22:13:19
2959 16
煎鴨肝醬伴菠蘿子薑沙律~

材料:

菠蘿 4片 (約3mm厚)

糖粉 6g

牛油 6g

鴨肝醬 1片 (重100g)

菠菜 10g
子薑 3片

細香蔥 適量
做法:

將糖粉灑在菠蘿片上後,用牛油煎至金黃色,盛起堆在碟子中央

菠菜下海鹽及橄欖油調味,撈勻後放在菠蘿片上

鴨肝醬用中火每面煎約 1 分鐘至金黃色,盛起後用少許海鹽和黑胡椒碎調味,放在菠菜沙律上
最後在鴨肝醬上放上子薑及細香蔥 ~ 完成

評分

查看全部評分

亞實 發表於 2009-9-2 22:21:21 |顯示全部樓層
請問鴨肝醬去邊度買平靚正?
回復

BanbieChan 發表於 2009-9-2 22:24:01 |顯示全部樓層
請問鴨肝醬去邊度買平靚正?
sifenamok 發表於 2009-9-2 22:21

city'super~ 100g/$4x
回復

亞實 發表於 2009-9-2 22:25:01 |顯示全部樓層
http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(21).gifcity'super~ 100g/$4x
BanbieChan 發表於 2009-9-2 22:24

THAT'S GOOD!
好, 明天即刻買來試下先
回復

fianfumy 發表於 2009-9-2 23:20:40 |顯示全部樓層
$40幾咁平 , 公主你買了幾多g呀 , 你買果件好似好大舊喎 ..... 食唔食得哂呀 , 我可幫幫手喎

仲有冇淨呀 ? 下次將鵝肝煎好並切粒 , 再用煎鵝肝的油 + 雞蛋 + 蘆筍粒炒飯 , 炒好加入鵝肝粒 , 超好味呀 !
回復

EE閒人 發表於 2009-9-2 23:27:54 |顯示全部樓層
$40幾咁平 , 公主你買了幾多g呀 , 你買果件好似好大舊喎 ..... 食唔食得哂呀 , 我可幫幫手喎

仲有冇淨呀 ? 下次將鵝肝煎好並切粒 , 再用煎鵝肝的油 + 雞蛋 + 蘆筍粒炒飯 , 炒好加入鵝肝粒 , 超好味呀 ! ...
fianfumy 發表於 2009-9-2 23:20

聽到都好似好好味!
不如你又發個帖教大家做丫!
相信鵝肝/鴨肝都得?!
回復

fianfumy 發表於 2009-9-2 23:45:28 |顯示全部樓層
聽到都好似好好味!
不如你又發個帖教大家做丫!
相信鵝肝/鴨肝都得?!
EE閒人 發表於 2009-9-2 23:27

我通常買煮的會用鮮鵝肝 ,  鵝肝醬會用來塗餅乾多 , 但年頭去巴黎都買了3罐鵝肝醬未食呀 , 去超市買鵝肝醬會有份佔幾多% 的鵝肝成份囉  !

我都想炒番鵝肝飯好耐 , 但我想去凍肉批發一次過入貨 , 去批發買平好多 , 大將是$50-60/ 100g , 我又可買埋羊架 , 牛仔骨及和牛等等囉 !

不過鵝肝我現在好少好少買來食 , 哈哈 .... 我怕肥及膽固醇太高 , 以前囡囡BB時就會一個月買一次鵝肝 , 每次來加少少入去整粥仔囉 !
回復

EE閒人 發表於 2009-9-3 00:05:05 |顯示全部樓層
我都好怕肥及膽固醇太高 ,我的 quota 是一年吃二、三次 包括所有肝呀!
所以次次都會整d唔同食譜來逗自己開心;上次是農曆新年做左香煎鵝肝配糖萍果
回復

fianfumy 發表於 2009-9-3 00:09:19 |顯示全部樓層
我都好怕肥及膽固醇太高 ,我的 quota 是一年吃二、三次 包括所有肝呀!
所以次次都會整d唔同食譜來逗自己開心;上次是農曆新年做左香煎鵝肝配糖萍果 ...
EE閒人 發表於 2009-9-3 00:05

哈哈 .... 鵝肝的 "甘香" 真係好 正架 , 講起我又好掛住呀 !

公主 , 你好衰架 , 整個鵝肝出來癮人 ....嘢 ........
回復

BanbieChan 發表於 2009-9-3 02:12:15 |顯示全部樓層

仲有冇淨呀 ? 下次將鵝肝煎好並切粒 , 再用煎鵝肝的油 + 雞蛋 + 蘆筍粒炒飯 , 炒好加入鵝肝粒 , 超好味呀 ! ...
fianfumy 發表於 2009-9-2 23:20

買咗200g用咗100g~
回復

BanbieChan 發表於 2009-9-3 08:33:45 |顯示全部樓層
所以次次都會整d唔同食譜來逗自己開心;上次是農曆新年做左香煎鵝肝配糖萍果
EE閒人 發表於 2009-9-3 00:05

EE~

你講呢個都好好味啵~
回復

亞實 發表於 2009-9-3 13:34:26 |顯示全部樓層
我通常買煮的會用鮮鵝肝 ,  鵝肝醬會用來塗餅乾多 , 但年頭去巴黎都買了3罐鵝肝醬未食呀 , 去超市買鵝肝醬會有份佔幾多% 的鵝肝成份囉  !

我都想炒番鵝肝飯好耐 , 但我想去凍肉批發一次過入貨 , 去批發買平好多  ...
fianfumy 發表於 2009-9-2 23:45

我又要去凍肉批發入貨
回復

軒軒 發表於 2009-9-3 14:24:35 |顯示全部樓層
公主,荃灣海港有冇鵝肝賣呀?
回復

muitau 發表於 2009-9-3 15:10:10 |顯示全部樓層
軒軒 發表於 2009-9-3 14:24

梗係有啦, 驚帶唔夠錢仲好
九龍我去佐敦安格斯, 新界去元朗兒興泰買.
回復

八王爺 發表於 2009-9-3 16:53:59 |顯示全部樓層
無論係巴黎買,定係香港買,罐裝或包裝的都是鴨肝,一般人食唔出分別的。
除非你成日食鵝肝,又係去法國的市場買,不然,很少很少很少會有鵝肝。
靚正鵝肝貴到連法國人都少食!
回復

ChrisTsui 發表於 2009-9-3 17:24:21 |顯示全部樓層
軒軒 發表於 2009-9-3 14:24

去海港買鵝肝記得叫佢地幫你切,然後分件包裝~
我第一次買時唔知,佢地成大個鵝肝送過來,我用盡方法都切唔開~
回復

fianfumy 發表於 2009-9-3 19:16:12 |顯示全部樓層
梗係有啦, 驚帶唔夠錢仲好
九龍我去佐敦安格斯, 新界去元朗兒興泰買.
muitau 發表於 2009-9-3 15:10

九龍我去佐敦安格斯是否渡船街對面是政府合暑果度呢 ?
港島買羊架及鱈魚我會去和興行 , 但我多數去大圍果間批發比較多 !
回復