返回列表 發新帖

你試過在淘寶買園藝用品或植物嗎?

作者: 走得慢 發表于 2009-8-30 22:57:18
10001 47
小閒 發表於 2010-3-15 21:44:40 |顯示全部樓層
因為佢有最低消費
你同泥一齊買會化算D
如果剩買陶盆就真係好唔抵
oneonewe 發表於 2010-3-15 09:30

版主, 多謝妳既資料先, 我搵人share買就差唔多......
回復

小閒 發表於 2010-3-16 23:43:23 |顯示全部樓層
係淘寶買既種子發芽啦~
之前係日本城買既牛至種子發芽失敗~
係淘寶買既反而成功左唷!
用左40蚊散買左20 ...
y_yumel 發表於 2009-12-28 15:29

請問同邊位賣家買? 我搵代購報價, 運費+代購計埋要比多一個double。
我自己問個賣家, 又話快遞只送尖咀區, 如果唔係就要自取, OMG
回復

夜魔 發表於 2010-3-20 03:56:11 |顯示全部樓層
support
大家 share 出黎講下邊間可以快遞植物到香港啦
回復

TC2 發表於 2010-3-26 10:51:27 |顯示全部樓層
請問現在是否所有蘭花(包括國蘭和洋蘭)都不能隨便從大陸帶回港呢?如果在羅湖被搜到有乜後果?
回復

oneonewe 發表於 2010-3-26 14:31:54 |顯示全部樓層
申通試過寄球根到香港都ok
順豐SF都可以由大陸直送香港
不過佢會問包裹係乜可能唔送
(好似之前有人買金泥就彈回頭)
所以有D大陸seller唔會直接送香港免麻煩
回復

zero1 發表於 2010-4-1 22:03:10 |顯示全部樓層

RE: 你試過在淘寶買園藝用品或植物嗎?

1月的時候在淘寶訂了一些植物,包括5種玫瑰(可能是月季,有識者請幫幫眼),其中2種存活,而家仲開埋花。第一次種玫瑰,而且到開花,真係很開心:

IMG_1604.JPG IMG_1605.JPG IMG_1607.JPG IMG_1615.JPG IMG_1602.JPG
回復

走得慢 發表於 2010-4-2 01:42:35 |顯示全部樓層
順豐好似不運泥的。
回復

chaodi 發表於 2010-5-20 04:21:13 |顯示全部樓層
淘寶買噶花,只要唔系特別珍稀噶品種,都可以正常運送到香港。好大箱野十幾斤都系幾十蚊港紙,我都經常發D花去花墟。不過就要自己去花墟提貨。帶泥都冇問題。
不過淘寶買花就注意太多呃人噶啦。小心賴野。唔好睇信譽度高噶,好可能系炒高。
回復