你試過在淘寶買園藝用品或植物嗎?

作者: 走得慢 發表于 2009-8-30 22:57:18
10003 47
conlands 發表於 2009-12-2 15:30:41 |顯示全部樓層
20# y_yumel

唔俾人check到應該無野o既。我有時去深圳買花都照帶過關
回復

小閒 發表於 2009-12-5 12:05:52 |顯示全部樓層
我見到有酢醬草球根賣,有無大大試過買呢add3icon
回復

oneonewe 發表於 2009-12-6 22:25:30 |顯示全部樓層
有泥有盆既, 自己帶過關可以呢??
y_yumel 發表於 2009-12-1 15:49

只要唔係瀕危植物
進口香港冇問題
如 我 需 進 口 或 出 口 瀕 危 物 種 來 往 中 國 內 地 及 香 港 特 區 , 是 否 需 要 申 領 許 可 證 ?  
中 國 內 地 及 香 港 特 區 之 間 的 瀕 危 物 種 貿 易 同 樣 受 管 制 。 如 從 中 國 內 地 進 口 , 也 必 須 領 有 由 中 國 《 公 約 》 管 理 機 構 簽 發 的 瀕 危 物 種 出 口 准 許 證 。   而 某 些 標 本  必  須 申 領 本 署 簽 發 的 許 可 證 。 出 口 或 再 出 口 瀕 危 物 種  到 中 國 內 地  , 必 須 申 領  許 可 證 。 詳 情 請 向 瀕 危 物 種 進 出 口 管 理 辦 公 室 查 詢 。
--------------------------------------------------------------------
輸 入 下 列 植 物 無 需 植 物 進 口 證 或 植 物 檢 疫 證 明 書 :

切 花 ;

供 食 用 的 水 果 及 蔬 菜 ;

供 人 及 動 物 食 用 或 作 工 業 用 途 的 榖 物 、 豆 類 、 種 子 及 香 料 ;

木 材 及 木 製 品 , 包 括 藤 器 及 竹 器 ;

乾 煙 草 及 含 有 乾 葉 的 製 作 品 ;

產 自 及 來 自 香 港 以 外 的 任 何 中 國 地 方 的 植 物 。
---------------------------------------------------------------------------------------

任 何 人 士 均 不 得 輸 入 植 物 害 蟲 或 泥 土 ( 包 括 泥 、 沙 、 黏 土 及 泥 炭 土 ) , 惟 事 先 獲 得 漁 農 自 然 護 理 署 署 長 簽 發 授 權 書 者 則 不 在 此 限 。

本 條 例 對 由 香 港 以 外 的 任 何 中 國 地 方 輸 入 泥 土 並 無 限 制 。

資料來自漁農自然護理署
回復

wong 發表於 2009-12-6 23:19:43 |顯示全部樓層
我見到有酢醬草球根賣,有無大大試過買呢
小閒 發表於 2009-12-5 12:05

如果唔揾順豐寄冇問題......聽講順豐會拆人D包裹....

同埋兜蘭最好唔好買.....會沒收...
回復

oneonewe 發表於 2009-12-6 23:30:23 |顯示全部樓層
我見到有酢醬草球根賣,有無大大試過買呢
小閒 發表於 2009-12-5 12:05

不過要搵D信得過o既seller先好買呀!
回復

oneonewe 發表於 2009-12-6 23:30:59 |顯示全部樓層

如果淘寶o既賣家所在地係o係
江蘇宿迁,沭阳
福建泉州
o既所有o野
都一定唔可以買
便宜莫貪
切記!
回復

oneonewe 發表於 2009-12-6 23:32:17 |顯示全部樓層
如果唔揾順豐寄冇問題......聽講順豐會拆人D包裹....

同埋兜蘭最好唔好買.....會沒收... ...
wong 發表於 2009-12-6 23:19

蘭花、仙人掌同豬籠草都係屬於瀕危植物
除非有入口証
否則不能進口香港
回復

y_yumel 發表於 2009-12-7 15:04:23 |顯示全部樓層

有呢張野既賣家係好d~
回復

小閒 發表於 2009-12-8 09:13:51 |顯示全部樓層
如果淘寶o既賣家所在地係o係
江蘇宿迁,沭阳
福建泉州
o既所有o野
都一定唔可以買
便宜莫貪
切記! ...
oneonewe 發表於 2009-12-6 23:30

OH!收到
回復

Jesation 發表於 2009-12-9 09:35:22 |顯示全部樓層
我keep咗d網友或者自己試過o既淘寶shop list (响最底),FYI。
回復

corina 發表於 2009-12-10 22:10:56 |顯示全部樓層
我剛剛托朋友在淘寶買玫瑰苗,希望冇事la.add9icon
回復

小閒 發表於 2009-12-10 22:35:40 |顯示全部樓層
我keep咗d網友或者自己試過o既 (响最底),FYI。
Jesation 發表於 2009-12-9 09:35

thank you!
回復

y_yumel 發表於 2009-12-28 15:29:31 |顯示全部樓層
係淘寶買既種子發芽啦~
之前係日本城買既牛至種子發芽失敗~
係淘寶買既反而成功左唷!
用左40蚊散買左20款種子~ 好抵買!
回復

小閒 發表於 2010-3-14 22:42:18 |顯示全部樓層
想請問有無版友最近在淘寶訂種子呢? (我聯絡開個位代購不接單。)另外, 想請教一下版主(11v), 想在淘寶bid陶盆, 運費是否很貴?
回復

rickycat930 發表於 2010-3-14 23:38:08 |顯示全部樓層
我剛剛先係淘寶買o左o的百合球根, 本來連同其他花o既種子一齊買, 但順豐唔收, 我買果間店唯有將所有種子取消, 上次試過買兩包赤霉素一樣經順豐, 全部給海關沒收, 但後來係另一店再買, 經圓通就出到香港.
回復

oneonewe 發表於 2010-3-15 00:08:12 |顯示全部樓層
想請問有無版友最近在淘寶訂種子呢? (我聯絡開個位代購不接單。)另外, 想請教一下版主(11v), 想在淘寶bi ...
小閒 發表於 2010-3-14 22:42

運費你預計250
回復

夜魔 發表於 2010-3-15 00:20:12 |顯示全部樓層
我剛剛先係淘寶買o左o的百合球根, 本來連同其他花o既種子一齊買, 但順豐唔收, 我買果間店唯有將所有種子取 ...
rickycat930 發表於 2010-3-14 23:38

應該同賣家有關
有 d 賣家同某 d 快遞疏通左就 OK
順豐好似買過老翻碟....照寄都無問題 ~
回復

小閒 發表於 2010-3-15 09:15:58 |顯示全部樓層
我剛剛先係淘寶買o左o的百合球根, 本來連同其他花o既種子一齊買, 但順豐唔收, 我買果間店唯有將所有種子取 ...
rickycat930 發表於 2010-3-14 23:38

嘩~
陰功...
回復

小閒 發表於 2010-3-15 09:17:29 |顯示全部樓層
運費你預計250
oneonewe 發表於 2010-3-15 00:08

好貴下...
我只買幾個計落好似唔化算
回復

oneonewe 發表於 2010-3-15 09:30:08 |顯示全部樓層
好貴下...
我只買幾個計落好似唔化算
小閒 發表於 2010-3-15 09:17

因為佢有最低消費
你同泥一齊買會化算D
如果剩買陶盆就真係好唔抵
回復