你試過在淘寶買園藝用品或植物嗎?

作者: 走得慢 發表于 2009-8-30 22:57:18
9995 47

你試過在淘寶買園藝用品或植物嗎?
bong 發表於 2009-8-31 01:33:05 |顯示全部樓層
園藝用品都可以買,記得格價, 有啲價錢差好遠, 最好俾錢之前用阿里旺旺同個掌櫃傾下, 有時運費有得減下, 不過香港最少都要30元, 植物唔入得架, 有根有泥唔進得口, 不過有啲可能會幫你偷渡或者運到去深圳你自已帶返香港.
回復

bonbon1 發表於 2009-9-1 22:00:25 |顯示全部樓層
我買過玫瑰苗. 菜種, 肥料, 園藝用品, 薄荷苗. 有d賣家肯送去香港. 你看中d貨物問下賣家肯唔肯送去香港同運費.
回復

oneonewe 發表於 2009-9-2 02:02:38 |顯示全部樓層

我試過幾次
其中最大問題就係點樣付款同埋運輸
通常o係旺旺(淘寶網o既其中一個程式,類似msn)先聯絡賣家
商討好細節後才落bid
當你在淘寶落bid後
用支付寶付款
支付寶就會o係你個銀行戶口扣數
等到你確認收貨冇問題後
先會將錢俾seller

如果冇支付寶o既話
可以直接入落seller個bank account (當然係要返大陸入數啦)
用支付寶就方便得多
如想用visa俾錢
就要申請Visa Verified
而唔係間間銀行o既visa card都有Visa Verified
只有
1. 中國工商
2. 東亞
3. 星展
4. 中國銀行
5. 匯豐
6. 渣打
7. 恆生
發出o既visa card先可以申請Visa Verified
http://www.visa-asia.com/ap/hk/z ... curity/activate.jsp
不過用visa付款係要俾手續費的
另外一個方法
就係去大陸銀行開個戶口
o係大陸開戶口其實好方便
只需要身份証同埋回鄉卡就可以開到戶口了
(入錢就要返大陸入了)
以我為例
我開o左中國工商戶口
同時要申請埋網上銀行
佢有2種e-banking 方法
可以轉錢去第二個人戶口(i.e.支付寶)
1. 電子銀行密碼卡 (電子銀行口令卡 - 免費) 或
2. U 盾 (費用 RMB 60)
我個人覺得 U 盾比較好用
因為密碼卡有支付限額
而且每筆交易要電話短訊確認
如果沒有大陸手機
又或者在香港不開大陸手機的話就很麻煩喔

至於運輸
其實最好有朋友在大陸
因為運費會平好多
如果快遞o黎香港
就會當出口外國
費用會高很多

如果有咩唔明可以再問我
回復

lapcheung9x3 發表於 2009-9-2 03:24:35 |顯示全部樓層
bonbon1, 請問你買的玫瑰苗可以ma? 請問可否pm你的賣家給我? 和請問你用邊間快遞? thank you~
回復

Jesation 發表於 2009-10-15 09:44:59 |顯示全部樓層
11we,請問仲有冇邊個淘宝seller肯寄香港?

我問親都話有泥過唔倒海關,我只係訂倒種子咋。
回復

Jesation 發表於 2009-10-15 09:46:31 |顯示全部樓層
我懶得返大陸開戶口,都係用hsbc visa 或者 香港淘一站搞掂。
回復

wong 發表於 2009-10-15 21:41:57 |顯示全部樓層
最好用支付寶比錢........最安全

運費一般都係30蚊到......視乎重量
回復

i4kai 發表於 2009-10-17 23:36:21 |顯示全部樓層
11we,請問仲有冇邊個淘宝seller肯寄香港?

我問親都話有泥過唔倒海關,我只係訂倒種子咋。
Jesation 發表於 2009-10-15 09:44

This seller said, will send roses without soil & pod.
http://shop35400917.taobao.com/
     "本店花苗不带盆不带土包装发货。"
but I did not tried !

I've just made my first Taobao order yesterday with another shop.
http://shop34503779.taobao.com/
This shop will send to HK, but it cost $30 + $20 for my HK home address.
so, I send it to my office in China. cost $10

should receive the goods on Monday.
回復

Jesation 發表於 2009-10-19 10:11:00 |顯示全部樓層
wow, thanks, let me try
回復

Jesation 發表於 2009-10-19 11:42:51 |顯示全部樓層
又試訂咗幾樣o野,運費都要50蚊,anyway,佢寄倒唔駛我自己上去都係掋o既。希望今次得。
回復

走得慢 發表於 2009-10-28 13:21:59 |顯示全部樓層
原來香港有公司充值支付寶的。

香港淘1站
網址: www.tao1shop.com
電話: 27802611
地址:旺角花園街2-16號好景商業中心1111室
辦公時間:
星期一至五12:00 - 20:00
星期六 12:00 - 18:00
星期日及公眾假期休息多
回復

貝貝 發表於 2009-10-28 19:36:48 |顯示全部樓層
暫時E+淘點匯價比淘1站平dd, 我朋友用過,佢地都好快幫你增值!
http://taodot.com/
回復

Jesation 發表於 2009-11-5 09:10:49 |顯示全部樓層
暫時我d種子同植物都係冇生過o既~ 小心淘宝。
回復

Jesation 發表於 2009-11-9 09:58:49 |顯示全部樓層
更正返,種子冇生,月季想掉之際,發現佢生根同埋好似終於有少少芽。
回復

貝貝 發表於 2009-11-10 21:00:29 |顯示全部樓層
15# Jesation

我仲想試訂種籽tim
回復

Aalon 發表於 2009-11-11 09:12:45 |顯示全部樓層
我在淘寶買了20+包種子($1.5 一包), 發得幾棵, 之後係繽x買了3包($20一包), 發都唔清唔楚add6icon
回復

conlands 發表於 2009-11-16 23:20:14 |顯示全部樓層
我試過去淘寶買野,但系自己住系元朗,運費比較貴,要成60蚊。
回復

y_yumel 發表於 2009-12-1 15:49:15 |顯示全部樓層

有泥有盆既, 自己帶過關可以呢??

我仲岩岩訂左種子~ 0.5蚊有成1百粒~

唔會1粒都出唔到芽咁慘嘛?
回復

123下一頁