美女農友俱樂部+花版の友聚會@黃埔花園博藝會~分享帖

作者: BanbieChan 發表于 2009-8-20 11:25:37
7140 119
chayote 發表於 2009-8-27 21:31:53 |顯示全部樓層
cobie:
我今次不去wo!
回復

i4kai 發表於 2009-8-27 21:37:17 |顯示全部樓層
85# i4kai

Wing Yee爸爸你好.剛剛才見到你有癸樹小苗分享,我新居有花園可種樹,如果你唔介意我貪心的話,我可以要兩棵小苗嗎?不過我未種過樹,你要多多指教呀.先多謝. ...
cobie 發表於 2009-8-27 20:38

當然OK 啦 !

啲癸樹生長得好慢、但好粗生
基本上啲小苗係由棵大癸樹跌落地,自然發出黎嘅
要留意,如果地種、係可以生到好大棵
回復

cobie 發表於 2009-8-27 21:48:12 |顯示全部樓層
101# chayote
係喎,咁...咁我哋今次見唔到tim.咁我在邊個post問你種樹問題好呢?
回復

cobie 發表於 2009-8-27 21:51:10 |顯示全部樓層
102# i4kai
多謝Wing Yee爸爸.明天會請教你.Wing Yee明天會來,是嗎?
回復

oneonewe 發表於 2009-8-27 22:03:45 |顯示全部樓層
from oneonewe

碰碰香支條 10份
1. alison
2. ylee
3. i4kai

海豚花支條 5份
1. Dennis (Thanks!)
2. alison
3. evalam (thanks)
4. wah
5. kelvin (happy仔)

我的分享截止嚕~
而家要去準備聽日分享o既o野啦
回復

BanbieChan 發表於 2009-8-27 22:07:29 |顯示全部樓層
from alextang
淮山  份數 : 4份(小苗)
1. 黃臉婆
2. wah
3.
4.

Lemon Basil 枝條3份
1. alison
2. wah
3.

from prodorothyhkg
黃花風雨蘭種子 20份,每份20粒以上
1. maggielawkm (thx)
2. miku (thx)
3. Lamolympia
4. wah
5.
6.
..
20.

倒手香支條10份
1. ylee
2.
..
..
10.

from alilovebyj (Alison)
(來自日本和韓國的一些菜種,請按連看圖。希望有更多人可得到分享,一人最多可選四種
圖片也貼了在這裡 http://hkplants.com/home/space-3216-do-album-id-1290.html)
B(日本) 聖護院大根 4份
1. 惡姨
2. mono~Thanks
3.
4.

C (日本) 本紅大丸 3份
1. 惡姨
2. mono~thanks
3.

E(韓國) 蘿蔔苗 4份 看圖
1.
2.
3.
4.

F(韓國) 蘿蔔苗 4份
1.
2.
3.
4.

G(韓國) 蘿蔔苗 4份
1. farfeifar(謝謝!)
2.
3.
4.

H (韓國) 蘿蔔 (形狀特別) 4份看圖
1. kerorozIL
2. cookie20002005(THX)
3. 惡姨
4.

M (韓國) 大葱 3份 看圖
1.
2.
3.

From 小白
風雨蘭種子minima 3份
1. wah
2.
3.

油點百合 8份
1. i4kai
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.

From kerorozIL
油渣2包:
1.
2.

from vicentma
名稱: 日本石竹種子
份數:10份 (每份10粒)
可看圖http://www.hkplants.com/thread-38672-1-1.html
3. 軒軒
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.

from muitau
A.垂吊日日春支條5份, 每份1棵
1. ylee
2. wah
3.
4.
5.

B.美國食用蘆薈3棵 (每棵一尺長)   
1. wah
2.
3.

from may.sun
海豚花有根支條 4份
1. cobie
2. wah
3.
4.

from mono
洛神葵(可食用) 3 份,每份 4 粒。(月光光提供)
1. 黑仔天 (thx)
2. 小白, thanks
3.

from i4kai (WingYee爸爸)
葵樹小苗 (5棵)    會水洗後、補濕、再入膠袋帶去
http://www.hkplants.com/thread-36016-1-1.html
1. cobie
2. cobie 要2棵謝謝
3.
4.
5.

Basil Sweet 小苗(3棵)
1.
2.
3.

Basil Lemon 小苗(3棵)
1.
2.
3.

from 小寶
500ML循環再用膠樽
資料: 5770#   http://hkplants.com/viewthread.p ... ;page=289#pid644903
(請繼續排落去,我會盡量滿足你的需求~)
1. cobie 要任何型狀___個.
2. 黑仔天要任何形狀2個.
3. mono要圓2個.
4. 呀實要任何形狀2個.
5. i4kai要任何形狀3個
6: kerorozIL要任何形狀5個.
7. alison ﹕方形要 3個
8. Lamolympia 小寶,請留兩個給我丫!
9. 斑比 要2個夫水樽
10.
11.
12.

from wah
枝豆3份 每份3粒
1. alison (alilovebyj)
2.
3.

赤丸 小蘿白 5份每份5粒
1. mono~thanks
2.
3.
4.
5.

西蘭花 3份 每份5粒
1. alison (alilovebyj)
2.
3.
4.
5.

檸羅勒種子  5份 每份約十粒
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
回復

chayote 發表於 2009-8-27 22:15:55 |顯示全部樓層
回復

kerorozIL 發表於 2009-8-27 22:54:36 |顯示全部樓層
92# chayote

原來公主5知
油渣係肥料
主要成份為氮
回復

cobie 發表於 2009-8-27 22:55:41 |顯示全部樓層
107# chayote
ok,thanks.不過你要温書,休息時先答我bor.
回復

BanbieChan 發表於 2009-8-27 23:22:52 |顯示全部樓層

美女農友俱樂部+花版の友聚會@黃埔花園博藝會

日期 : 2009年8月28日 (星期五)
時間 : 晚上7:00至10:30
人數 : 共5圍 園藝館8月份聚會名義訂咗5圍在 4M 樓層,7:30PM入席~
地點 : 紅磡黃埔花園博藝會4樓
          黃埔花園 第八期〔蔡瀾美食坊樓上〕四樓 博藝會,電梯按 「4M 」~
活動概要:與美女農友花友見面交流、飲飲食食、種子及小苗分享 ~

為避免人多混亂及影響大會流程,是次大會將提供座位編排,多謝大家合作及支持配合,謝謝~

#1 檯
pauline
king
alextang
mandywowo
黃瞼婆
hk88688 (fanny)
瑤瑤
格子
vicentma
Dennis
Vinia (may cheng)
bankchin

#2 檯
oneonewe
claudiatang
kwanyeehui
prodorothyhkg (大菲媽)
maggielawkm
lameric
Ulrica
小白
中豬毒者
kerorozIL
馬修
kelvin (happy仔)

#3 檯
JicJicmom
積積爸
may.sun
farfeifar
fianfumy
cobie
小寶
大寶
muitau
alilovebyj
貓貓
黑仔天

#4 檯
banbiechan
i4kai (wingyee爸爸)
wingyee
軒軒
惡姨
農夫
sifenamok
goldenretriver
lamolympia
emily
cookie20002005
miku
mono

#5 檯
wah
LHS1
ht333147 (陳先生)
陳太太
BruceChau (荃灣三虎)
GoodLuck20X
Raymond
清補涼
evalam
ylee
PAT (ylee friend)
ah_chiu

如對座位編排有任何意見,請 pm JicJicmom 反映,謝謝~
回復

chayote 發表於 2009-8-27 23:31:28 |顯示全部樓層
109# cobie
ok,9月前ask me la!
回復

alilovebyj 發表於 2009-8-28 09:01:40 |顯示全部樓層
謝謝班比和大家!今晚見囉add6icon
回復

cookie20002005 發表於 2009-8-28 09:18:22 |顯示全部樓層
今次辛苦晒積媽同公主幫我哋安排座位同埋做左咁多野呀
回復

lamolympia 發表於 2009-8-28 09:28:14 |顯示全部樓層
多謝積媽&公主的安排,辛苦晒啦兩位!今晚食多幾件啦!
回復

惡姨 發表於 2009-8-29 11:50:38 |顯示全部樓層
多謝各位花友仔嘅分享
回復

BanbieChan 發表於 2009-8-29 12:47:54 |顯示全部樓層
以下係網上搵到有關珠寶蘭嘅資料及培植方法~

珠寶蘭學名:Ludisia discolor,又稱石蠶、血葉蘭,小型地生蘭。

石蠶是蘭科多年生植物,有特別的體態,具有粗狀的圓柱形肉質莖,蔓生型
葉似倒卵,葉色暗紫,葉脉清晰,其葉面狀似絲絨,形態秀美。

石蠶爲總狀花序,花序頂生,具有花序長,花朵多,花型小,花期長的特點。
花梗與花均爲白色,苞片呈紅色。萼片花瓣化,較大。中間花瓣成爲形狀獨特的唇瓣,呈彎曲狀,前端伸展似兩翼,另兩瓣花與中萼片融合相連;花的雌雄蕊在花心合爲一體成爲蕊柱。蕊柱頂呈黃色,雄蕊位于蕊柱頂部,擁有花室;雌蕊在蕊柱裏側。就整體觀之,白花當中一點黃,映襯在有色葉叢之中,頗爲雅致,別具一格。石蠶既可賞花,又可觀葉。石蠶的培育,傳統用分株繁殖,作爲盆花可粗放管理。

石蠶一般在夏末秋初由植株頂端開始抽出花莖,野生植株開花數目約爲 2 ~ 7朵,但經人工溫室培育者則可達 22 ~ 24 朵。其葉片長約五公分,寬約三公分,呈圓卵形;葉面暗綠色有絨毛般的觸感,葉背則爲淺紫紅色﹔葉片表面分布有耀眼且呈網狀相連的黃白色葉脉綫條。值得一提的是,石蠶在陽光反射下可見葉脉發出點點有如星鑽般燦爛的光芒,甚具觀賞價值,稱它爲「超炫寶石蘭」一點也不爲過。
在光綫充足的窗邊陽台種,葉片上的綫條會更漂亮,不過要避免太强的光綫直射。

石蠶屬植物有30多種,一般分佈在海拔300~1200米的丘陵地;它性喜陰涼、潮濕,尤其喜歡生長在有常綠闊葉樹木的溝邊、石壁、土質鬆散的潮濕地帶,要求溫度18~20度c,光照約爲正常日照的1/3,最忌陽光直射。

花期 : 於春開白花。

日照 : 性喜潮濕、半陰而且暖和的環境。

管理 : 土質選擇以富含腐植質的土壤,冬季時要防寒。栽植宜淺忌深,栽後覆蓋乾淨乾燥的苔蘚,噴灑清水,溫度不超過25度c,幷注意保濕、保溫。

施肥 : 施肥不可過多,適量即可,切忌污染石蠶葉片,不慎污染,應立即噴清水。

繁殖 : 以分株法來進行繁殖,春、夏季為適期。
回復

小寶 發表於 2009-8-29 23:16:12 |顯示全部樓層
多謝公主的厚禮, 和mono的紫蘇呀!!!!!!!!!
回復

cobie 發表於 2009-8-31 10:54:58 |顯示全部樓層
多謝大小寳膠樽,好好用.如果可以的話想要幾個大嘅裝肥料,可以等,先比其它農友先.thanks.
回復

小寶 發表於 2009-8-31 11:46:08 |顯示全部樓層
多謝大小寳膠樽,好好用.如果可以的話想要幾個大嘅裝肥料,可以等,先比其它農友先.thanks.
cobie 發表於 2009-8-31 10:54 AM

梗無問題啦,我已經落左order架喇~
多謝各位支持環保
回復

muitau 發表於 2009-8-31 14:03:10 |顯示全部樓層
多謝公主、 積媽、 花花、cobie、小寶、alison、alex、農夫.....同各位既分享, 果晚好開心, 多謝晒!
回復