新手試圖再種Lavender

作者: 緲緲 發表于 2009-8-13 05:35:22
5428 18

潛水一段日子剛浮面,先同各位打個招呼,大家好!

舊年種過一盆薰衣草,買咗返來又乜都唔識,大咗啲換盆加泥後冇幾耐就歸埋天!最近諗住再種,1星期前買咗一盆 English Lavender(Munstead)。呢盆同舊年嗰盆品種一樣,但就高好多而且有一枝條開緊花。上網睇過一啲video話Lavender第一&第二年開完花後要修剪3份1左右,到咗第三年至算full-grown,所以我都打算遲啲幫佢剪頭髮。

據知 Munstead 嘅香味係 Lavender 之中算濃,但我呢盆聞起來好似偏淡,冇乜刺鼻嗰種樟腦味。用支pH計測試啲泥(土質唔多鬆)發現果然啲泥係偏酸,得5點幾至6點幾度!(聽講種薰衣草啲泥要pH7-8至為適合)再睇接近泥面部份又有好多枯乾咗嘅葉,為咗令佢通風啲我第一時間清咗啲枯葉(唔知做得岩唔岩?),圖中啲木質化咗嘅老梗位置原本就塞滿枯葉嘅。 munstead3.jpg

盆野又唔係出咗好多花,但又有2/3咗右嘅枝條木質化,可能喺另一棵老草扦插出來,都估唔到佢嘅「草齡」有幾大!另外整盆又冇乜剪過(只得一枝被剪頂)。究竟原先種佢出黎嘅人唔識點種丫?定係特登落重肥谷大佢以為賣得貴啲?

目前有三件事需要處理嘅係:
1剪枝條扦插
2整束修剪(剪頭髮)
3換泥

問題係2&3嘅次序,我應該先同佢剪髮後換泥?定係先換泥後剪髮 ?
剪頭髮嘅話,如剪到去「6寸」果個位會唔會剪得過份?

緲緲 發表於 2009-8-20 03:13:15 |顯示全部樓層
開花lu,但花唔香。
呢盆,就當係交學費。
回復

阿晴 發表於 2009-8-20 04:02:51 |顯示全部樓層

2# 緲緲

hi~ d花好靚wor~ 你係咪室內種ga?
我諗你冇須要特登分開修剪同換盆兩個步驟, 如果修剪同換盆一齊做最適合不過, 因為一般換盆都最好同時修剪一下多餘枝葉減少水份蒸發, 唔知你係咪種0係室內呢? 如果種戶外就最好冬春先換盆~ =^  ^=
回復

緲緲 發表於 2009-8-20 06:16:02 |顯示全部樓層
4# 阿晴
好多謝阿晴回覆呀(我仲以為唔會有人理......)
平時呢盆係放喺向東南冇乜遮擋嘅窗台,日照OK。影相至放喺相中位置擺鋪士。
買咗3個禮拜左右,買返黎時已經有花穗。
之後上網搵資料,睇到呢個video,先知道仲得靚嘅lavender係點嘅樣:
http://www.youtube.com/watch?v=-5pJs99MV28

片中薰衣草園主人種嘅第1年個嗰棵,啲花已經多過我嗰盆好多!
而我嗰盆,我諗原先種佢嘅人一直只留佢喺個膠盆內,
但就唔知係種咗幾耐......
回復

緲緲 發表於 2009-9-12 16:37:38 |顯示全部樓層
啲花喺月頭都開晒而且開始謝,我諗先作大幅度修剪,
等換盆時比好manage啲,順便開始插新枝。

剪完幾日後想撿查吓啲根有冇問題(買返來後都未睇過根),
唔睇由自可,一睇就不得了,啲根完來生到冇位伸展,
已經開始纏住黎生,即所謂嘅root bound現像!

雖然成嚿泥成咗「盆狀」,正面睇好似冇乜嘢......

但睇吓個底,啲根生到冇位可生,圍住個盆底生,而且開始自綑。
見到咁我都唔想等到再涼啲至換盆,即刻處理咗先。
回復

緲緲 發表於 2009-9-12 16:51:02 |顯示全部樓層
第一次剪根,毫無經驗,只睇過人地嘅視頻示範。
我分別喺底部同四個面都剪走約半寸左右嘅根,
因啲根纏住晒啲泥,睇唔清楚有冇剪多或剪少啲自綑嘅部份。

舊盆係個4寸盆仔,剪完根個root ball得番拳頭咁大,
咁我預佐個6寸盆畀佢,我諗都OK掛......
回復

緲緲 發表於 2009-9-12 17:02:46 |顯示全部樓層
換盆後一星期,依然健在,
頂芽有生長跡象。

不過頂芽以下,尤其近老木部份嘅葉,
依然同買返來嘅時候一樣向下彎曲,
而且都曲得幾實吓,有少少僵硬感覺。

究竟係咩原因葉會向下彎?因為之前嘅root bound?
定係肥傷後遺症?光線問題?
抑或呢啲僵曲嘅葉休眠緊?
真係拗晒頭!!
回復

啦啦啦 發表於 2009-9-15 12:07:35 |顯示全部樓層
換盆後一星期,依然健在,
頂芽有生長跡象。

不過頂芽以下,尤其近老木部份嘅葉,
依然同買返來嘅時候一樣向下彎曲,
而且都曲得幾實吓,有少少僵硬感覺。

究竟係咩原因葉會向下彎?因為之前嘅root  ...
緲緲 發表於 2009-9-12 17:02

應該係唔夠陽光...
因為我都種過薰衣草,係擺係屋企窗台種,唔夠陽光,d葉都係咁
幾個月前我有個親戚比左佢間大屋個花園我種花,我將棵薰衣草種左落戈度,d葉冇幾耐就向番上勒^^
回復

緲緲 發表於 2009-9-15 12:26:27 |顯示全部樓層

9# 啦啦啦
我都有諗過可能係光線問題,但剛剛買返來嗰陣啲底葉已經係咁......
而家係放咗係有晨光嘅窗外。
回復

緲緲 發表於 2009-9-16 10:25:36 |顯示全部樓層

啱啱觀察過,發現底葉捲曲得最厲害嘅,正好係一啲曾經開過花嘅老枝嘅分枝,如#8樓第二圖中左方所見嘅枝條,呢啲「分分枝」又特別矮&幼;
反而中間同埋未開過花嘅,啲底葉同老葉頂多都係下垂,未至於捲成咁。
回復

HappyLeo 發表於 2009-9-17 03:11:11 |顯示全部樓層
啱啱觀察過,發現底葉捲曲得最厲害嘅,正好係一啲曾經開過花嘅老枝嘅分枝,如#8樓第二圖中左方所見嘅枝條,呢啲「分分枝」又特別矮&幼;
反而中間同埋未開過花嘅,啲底葉同老葉頂多都係下垂,未至於捲成咁。 ...
緲緲 發表於 2009-9-16 10:25

你D相影得好靚呀,重好有心機tim
其實老個D如果插支會唔會後生番ka呢?~
回復

緲緲 發表於 2009-9-17 06:06:23 |顯示全部樓層
12# HappyLeo
多謝先。相同埋內容我係想盡量present得清楚啲,以求得到多啲回應,
點知竟然有啲反效果 ......

插枝方面,其實早前修剪下來嘅都有好幾條插緊或浸水,
啲老化嘅枝條,覺得就算番插都唔能夠將時光倒流,佢地咁老就咁老囉。
但啲老枝上亦有啲細嫩嘅分枝生緊出黎,期望新枝葉生得正常,
若然啲曲葉又冇改善嘅話,咁到時就滅走佢地,
假設啲曲葉而家仲可進行光合作用,
暫時留住佢地或可幫手「養」大啲嫩枝。
回復

HappyLeo 發表於 2009-9-17 16:39:02 |顯示全部樓層
12# HappyLeo
多謝先。相同埋內容我係想盡量present得清楚啲,以求得到多啲回應,
點知竟然有啲反效果 ......

插枝方面,其實早前修剪下來嘅都有好幾條插緊或浸水,
啲老化嘅枝條,覺得就算番插都唔能夠將時光 ...
緲緲 發表於 2009-9-17 06:06

反效果?唔會掛,我見到你D相又靚又有心機,都忍唔住要吹埋一份啦
不過有細嫩嘅新枝葉,等佢大左再插枝咪會後生番?haha~
回復

緲緲 發表於 2009-9-17 17:03:46 |顯示全部樓層
14# HappyLeo
係呀真係有反效果架,不過係點都係費事講喇免得......
插枝,尤其係插lavender呢啲,生根比較慢,
反正家陣唔缺枝條插種,我又想保持呢盆而家嘅形狀,
若再剪老枝就會變得有啲七零八落架喇。
而且啱啱至大剪過(剪短咗3份1)兼剪根同換盆,
佢都應該仲受緊所謂嘅 transplant shock,
等再過埋冬睇過點先啦,唔郁佢住喇。
回復

HappyLeo 發表於 2009-9-18 01:59:07 |顯示全部樓層
緲緲
其實我都想種迷送香,
不過好似比薄河難種,所以都係專心種好佢先
等我多D經驗再種呢樣
你呢棵香味咁濃,係咪唔同花墟個D架?
點都好啦,謝謝的分享
回復

緲緲 發表於 2009-9-18 02:36:32 |顯示全部樓層
緲緲
其實我都想種迷送香,
不過好似比薄河難種,所以都係專心種好佢先
等我多D經驗再種呢樣
你呢棵香味咁濃,係咪唔同花墟個D架?
點都好啦,謝謝的分享 ...
HappyLeo 發表於 2009-9-18 01:59

呢棵唔係迷迭香,你係講lavender嘛?佢一啲都唔濃呀,而係仲好淡(頂樓post提過),
開花時花冇乜味架係等花死咗啲花萼至香啲!

呢兩隻草喺香港地種,若果冇個日夜溫度有差別嘅環境下,宜盆種多啲,
除非已被馴化否則要越夏(安然渡過炎夏)地種係有啲難度。
回復

HappyLeo 發表於 2009-9-19 04:10:43 |顯示全部樓層
呢棵唔係迷迭香,你係講lavender嘛?佢一啲都唔濃呀,而係仲好淡(頂樓post提過),
開花時花冇乜味架係等花死咗啲花萼至香啲!

呢兩隻草喺香港地種,若果冇個日夜溫度有差別嘅環境下,宜盆種多啲,
除非已被馴化 ...
緲緲 發表於 2009-9-18 02:36

馴化?可以的嗎?有興趣woo~
點做架?可以教教我嗎?謝謝你呀!
回復

緲緲 發表於 2009-9-22 05:01:23 |顯示全部樓層
18# HappyLeo
咁我又唔係專業人士,具體上點攪真係唔知喎!
只能基本上推斷,係將非原生地品種,同佢逐步適應新環境以至到有野生能力。
至於要種到幾耐或幾多代至能成功將外來植物馴化到可以野生,我就真係唔知喇。

比較簡單嘅係光馴,比如令喜陰植物適應更多日照,就要光馴,即逐步延長日照時間;
相反令喜光嘅適應稍暗嘅環境就要逐步減少日照。
光馴係大家都比較常做嘅一個馴化程序,如季節交替時由室內植物轉室外種、或室外轉室內。

如果你有興趣嘅話可以探索一吓台灣人點樣將某啲薰衣草品種馴化(好似係羽葉&齒葉)。
回復

緲緲 發表於 2009-10-22 05:56:55 |顯示全部樓層

加翻幾張插枝圖:

水插1個月出根約1cm,落盆後兩星期:
插枝1.JPG     插枝2.JPG

另一盆「迷你」size:
回復