吹水屋:24小時不停為你灌水!

作者: 孖吉 發表于 2009-8-10 15:46:12
312163 18894
Ulrica 發表於 2009-12-6 15:13:48 |顯示全部樓層
點解我話做領隊煩呢, 好似我試過跟團去埃及,
埃及係飲尼羅河水架, 好多團友都肚痛, 個領隊成日要安排團友 ...
新仔 發表於 2009-12-6 15:06

你幾時去架? 我好多年前去, 旅行社已好小心, 提供蒸餾水, 我地個團人無人病呢!
呢d就係突發野, 真的無得預, 好考領隊經驗.
回復

新仔 發表於 2009-12-6 15:15:47 |顯示全部樓層
原來我地兼職領隊, 公司唔會比我地帶飛機團, 當然如果有好多年經驗的沒限定,
但好的團一定會益全職領隊自 ...
Ulrica 發表於 2009-12-6 15:11

咪就係囉, 聽到都覺煩呀,

除非搵好多錢啫, 否則點都補唔番呀
回復

新仔 發表於 2009-12-6 15:19:37 |顯示全部樓層
你幾時去架? 我好多年前去, 旅行社已好小心, 提供蒸餾水, 我地個團人無人病呢!
呢d就係突發野, 真的無得預 ...
Ulrica 發表於 2009-12-6 15:13

我係 2002 年去架, 無錯旅行社係提供蒸餾水, 仲任飲添

但我估係酒店用餐時飲湯, 同D餸都係用當地水煮, 所以會中招囉
回復

Ulrica 發表於 2009-12-6 15:21:37 |顯示全部樓層
d cheap人 點 cheap 法呀?
新仔 發表於 2009-12-6 15:07

唉......有個男人同老婆+父母參加的, 但佢爸將回鄉咭鎖左係保險箱, 就無法黎啦!
香港到深圳的車是暫時的, 到深圳會轉車的, 個個都隨便坐, 有個客想佢攞走個袋, 坐在那座位,
佢即刻話我比左錢的, 我只好安排那客人坐第二個位啦, 坐一陣都咁計較.
之後, 那晚的房間安排, 佢聽到導遊想要房, 佢一有機會就寧願三個人要一間房, 買左間房比導遊攞返少少錢來cover返一位無來的團費呀,
正一cheap man.
回復

Ulrica 發表於 2009-12-6 15:24:08 |顯示全部樓層
咪就係囉, 聽到都覺煩呀,
除非搵好多錢啫, 否則點都補唔番呀
新仔 發表於 2009-12-6 15:15

賺得$600一天, 出團前一晚仲會好擔心, 我會發惡夢, 見到我遲到或有意外, 瞓得唔好.
而且, 我住新界, 要咁早去到九龍是無車的, 我要那夜去朋友家借宿一宵, 好麻煩的.
回復

新仔 發表於 2009-12-6 15:26:59 |顯示全部樓層
唉......有個男人同老婆+父母參加的, 但佢爸將回鄉咭鎖左係保險箱, 就無法黎啦!
香港到深圳的車是暫時的,  ...
Ulrica 發表於 2009-12-6 15:21

真係超 cheap 呀, 好心啦,

去大陸短程, 使得幾多錢丫
回復

Ulrica 發表於 2009-12-6 15:27:02 |顯示全部樓層
我係 2002 年去架, 無錯旅行社係提供蒸餾水, 仲任飲添
但我估係酒店用餐時飲湯, 同D餸都係用當地水煮, 所 ...
新仔 發表於 2009-12-6 15:19

我唔多敢飲咁多水, 怕要去廁所, 要比錢.
去到無咩合我胃口, 我食好少, 都好彩無事.
回復

新仔 發表於 2009-12-6 15:28:31 |顯示全部樓層
我唔多敢飲咁多水, 怕要去廁所, 要比錢.
去到無咩合我胃口, 我食好少, 都好彩無事. ...
Ulrica 發表於 2009-12-6 15:27

我覺得埃及D野超難食, 土耳奇都係, 一 pat pat 咁
回復

Ulrica 發表於 2009-12-6 15:29:42 |顯示全部樓層
我覺得埃及D野超難食, 土耳奇都係, 一 pat pat 咁
新仔 發表於 2009-12-6 15:28

我係無啖好食囉, 不過, 我的朋友們咩都食就無問題囉, 哈哈
回復

Ulrica 發表於 2009-12-6 15:32:17 |顯示全部樓層
新仔, 你個團有無幾晚坐/瞓尼羅河船酒店呀?
我就覺得好舒服, 瞓醒上岸玩/行一轉, 再上返船沖涼或休息下,
開船時有微風吹來, 到下一景點又上岸玩, 好relax & enjoy
回復

Ulrica 發表於 2009-12-6 15:34:48 |顯示全部樓層
咦, 新仔, 忘了你那邊是2:30了, 你眼瞓了.
回復

s081013 發表於 2009-12-6 15:56:19 |顯示全部樓層
回復 18216# jack872184

萬人皆醉獨你
回復

Ulrica 發表於 2009-12-6 15:57:43 |顯示全部樓層
回復  jack872184
    萬人皆醉獨你懶醒
s081013 發表於 2009-12-6 15:56

add4icon add5icon
回復

s081013 發表於 2009-12-6 15:59:02 |顯示全部樓層
回復 18253# Ulrica

回復

新仔 發表於 2009-12-6 16:03:01 |顯示全部樓層
新仔, 你個團有無幾晚坐/瞓尼羅河船酒店呀?
我就覺得好舒服, 瞓醒上岸玩/行一轉, 再上返船沖涼或休息下,
開 ...
Ulrica 發表於 2009-12-6 15:32

有呀, 坐尼羅河船酒店好似 3 日 2 夜,

最深印像係我住底層, 就好似住在河上咁, 好好玩

沿河有好多小朋友同我哋(其實係只船揮手), 真難忘
回復

新仔 發表於 2009-12-6 16:04:05 |顯示全部樓層
咦, 新仔, 忘了你那邊是2:30了, 你眼瞓了.
Ulrica 發表於 2009-12-6 15:34

我瞓喇, 你哋慢慢玩丫, BYE
回復

Ulrica 發表於 2009-12-6 16:06:52 |顯示全部樓層
我瞓喇, 你哋慢慢玩丫, BYE
新仔 發表於 2009-12-6 16:04

good night
回復

寶頤 發表於 2009-12-6 16:27:18 |顯示全部樓層
準備又去花墟打個轉啦~
今次帶埋貓貓去行KAKAadd7icon
回復

Ulrica 發表於 2009-12-6 16:28:35 |顯示全部樓層
準備又去花墟打個轉啦~
今次帶埋貓貓去行KAKA
寶頤 發表於 2009-12-6 16:27

咁仲有無手拎戰利品呀?
回復

Ulrica 發表於 2009-12-6 17:53:06 |顯示全部樓層
我媽今晚去街街, 無飯開, 趁仲係下午茶時間, 買左個米線餐當晚餐, 食飽飽了. add6icon
回復