吹水屋:24小時不停為你灌水!

作者: 孖吉 發表于 2009-8-10 15:46:12
312179 18894
jacky 發表於 2009-8-17 00:51:00 |顯示全部樓層
琴日果條粉腸同我道歉wo~
原唔原諒佢好呢~
回復

oneonewe 發表於 2009-8-17 01:02:27 |顯示全部樓層
又係你 one one... haha.. 狗狗點呀?
lameric 發表於 2009-8-17 00:38

針針除o左瘦D同有牛蜱之外
都冇乜大問題
回復

oneonewe 發表於 2009-8-17 01:03:13 |顯示全部樓層

元朗小餐廳沖出「奶茶王」

(星島日報    報道)
「絲襪奶茶」被視為香港地道美食代表作之一,坊間更有不少臥虎藏龍的沖奶茶高手。要奪得港式奶茶第一寶座毋須「華山論劍」,昨日會展舉行首屆港式奶茶大賽,終由一家在元朗的「隱世小店」大發餐廳獲得「金茶王」美譽。大發餐廳奶茶師傅賴旺明指出,要調製一杯俘虜港人味蕾的港式奶茶,除了茶葉配搭得宜,來回「撞茶」的時間和溫度控制最為重要,稍一不慎隨時功虧一簣。

記者:梁愚瀚 羅振輝

港人年飲九億杯奶茶,平均每人年飲一百三十杯,可見港人對奶茶的熱愛程度。在會展舉行的首屆國際茶展,昨舉辦「金茶王大賽」,分個人和公司組比賽,兩組分別有十七人和十八家公司參賽,爭奪「金茶王」美譽,以奶茶著名的太興燒味、扒王之王亦有參賽,最終卻由一間元朗小店、大發餐廳的水吧師傳賴旺明及「太子爺」彭敬威,勇奪殊榮。

祖傳三代秘方

這家隱世餐廳早已植根元朗區三十多年,深受街坊愛戴,在初賽中亦以最高分數晉身決賽。大發餐廳負責人彭太指,由老爺第一代起計,已將沖製港式奶茶的秘方傳至第三代,賴、彭兩人更在比賽中將餐廳發揚光大。

彭太笑言餐廳日賣六、七百杯,早上七點前未開店已有街坊排隊,賣至晚上十一時關門。她表示,希望獲獎後,能令更多人認識港式奶茶。

「金茶王」賴旺明笑言自己為興趣而沖調奶茶,指沖一杯香滑的奶茶最重要是有恆心,以顧客為服務對象,每一杯做到最好。

他指出茶葉的秘訣是以幼茶葉為中心,配搭中、粗茶葉,帶起奶茶內不同層次的味道,水滾後再慢火煮茶半小時,期間來回「撞茶」四、五次,讓粗茶出味,亦要令茶溫保持八十度。

彭敬威指出,另一秘訣是先將奶倒入杯,兩份奶加八份茶,「撞奶」令茶溫下降,亦令茶更滑更香,一杯令人齒頰留香,回味無窮的香滑奶茶便如此沖製出來。

沖製講求用心

評判之一的鄧達智,經常踏單車走訪元朗、天水圍    一帶,位於洪水橋的大發奶茶亦是令他印象深刻的一間。大賽另一熱門鄭記士多,一杯奶茶售價高至六十八元,鄧指價錢高昂與否,視乎個人的價值觀,而參賽者鄭汝雄的沖製技術亦令他難忘,茶與奶取得很好的平衡。

鄭汝雄笑言,沖製奶茶講求用心專心,保持輕鬆心情來沖製,更要讓顧客感到「為你特意做杯奶茶」,才可令他們回味,付出他們認為合理的價錢。

首屆金茶王大賽個人組,由擁有二十多年沖製奶茶經驗的陳偉聰奪得金獎。

有冇咁誇張呀?
住咁耐都冇見過間o野要排隊買奶茶
回復

lameric 發表於 2009-8-17 01:22:32 |顯示全部樓層
原唔原諒佢好呢~
jacky 發表於 2009-8-17 00:51

原佢個頭!
回復

Ulrica 發表於 2009-8-17 01:25:54 |顯示全部樓層
(星島日報    報道)
「絲襪奶茶」被視為香港地道美食代表作之一,坊間更有不少臥虎藏龍的沖奶茶高手。要奪得港式奶茶第一寶座毋須「華山論劍」,昨日會展舉行首屆港式奶茶大賽,終由一家在元朗的「隱世小店」大發餐 ...
oneonewe 發表於 2009-8-17 01:03

咁多人排晒長龍, 仲點可以保持心境輕鬆去沖奶茶呀? 以後是滾水'六'腳沖奶茶.
回復

jacky 發表於 2009-8-17 02:16:47 |顯示全部樓層
原佢個頭!
lameric 發表於 2009-8-17 01:22

果然....佢又要我搞班會活動....=="
好想一大巴煎佢出香港呀!!!
回復

Exodus 發表於 2009-8-17 02:36:25 |顯示全部樓層
針針除o左瘦D同有牛蜱之外
都冇乜大問題
oneonewe 發表於 2009-8-17 01:02

我無第二個問題
回復

Exodus 發表於 2009-8-17 02:38:20 |顯示全部樓層
原唔原諒佢好呢~
jacky 發表於 2009-8-17 00:51

如果佢係想搵我做野
我睬佢都有味, 一個咁既人我會即刻係fb, msn 永久del, add返我都唔騷佢
我唔係未試過~
回復

Exodus 發表於 2009-8-17 02:39:06 |顯示全部樓層
呢個就係 one one & 針針 嘅綠份 add6icon
小白 發表於 2009-8-15 23:28

孽緣
回復

lameric 發表於 2009-8-17 03:01:26 |顯示全部樓層
我無第二個問題
Exodus 發表於 2009-8-17 02:36

haha..  ”瘦” 同 ”牛脾_” 喎!!
回復

lameric 發表於 2009-8-17 03:03:34 |顯示全部樓層
如果佢係想搵我做野
我睬佢都有味, 一個咁既人我會即刻係fb, msn 永久del, add返我都唔騷佢
我唔係未試過~
Exodus 發表於 2009-8-17 02:38

100% agree!! 金牛座脾氣係咁!(牛脾)haha..
回復

oneonewe 發表於 2009-8-17 07:28:52 |顯示全部樓層
Good morning
回復

oneonewe 發表於 2009-8-17 07:30:52 |顯示全部樓層
haha..  ”瘦” 同 ”牛脾_” 喎!!
lameric 發表於 2009-8-17 03:01

add4icon add4icon add4icon add4icon
回復

oneonewe 發表於 2009-8-17 07:34:40 |顯示全部樓層
孽緣
Exodus 發表於 2009-8-17 02:39

我會好錫佢o架 add6icon
回復

claudiatang 發表於 2009-8-17 09:17:06 |顯示全部樓層

早晨呀﹗一周又開始了,工作愉快﹗
回復

vivi 發表於 2009-8-17 09:25:04 |顯示全部樓層
Good Morning Av8D
回復

maggielawkm 發表於 2009-8-17 09:53:05 |顯示全部樓層
我會好錫佢o架 add6icon
oneonewe 發表於 17-8-2009 07:34

餵佢食野~ 幫佢沖涼~~ 鍚到佢燶~
回復

jellyfishy 發表於 2009-8-17 09:54:35 |顯示全部樓層
早晨呀﹗一周又開始了,工作愉快﹗
claudiatang 發表於 2009-8-17 09:17

希望唔好太忙, 無風無浪已經好安樂~
回復

claudiatang 發表於 2009-8-17 09:57:49 |顯示全部樓層
希望唔好太忙, 無風無浪已經好安樂~
jellyfishy 發表於 2009-8-17 09:54

沒錯﹗無驚無險到六點準時收工就上上籤了﹗
開心到翻跟斗﹗
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-8-17 10:01:05 |顯示全部樓層
早晨
回復