一家四口的街貓﹗(完結篇)

作者: claudiatang 發表于 2009-7-27 15:11:55
9583 95
vivi 發表於 2009-9-7 14:49:53 |顯示全部樓層
起碼要等多兩天,等傷口不會發炎才放出。
昨晚放DUMDUM,回程途中聽見貓叫。叫了好幾次,我就回應兩聲,牠又回應我喎﹗跟著我用電筒照著找找看,咦,原來是貓媽﹗放了幾天,牠可能不敢回去進食。但又肚餓,見到我就 ...
claudiatang 發表於 2009-9-7 14:41

貓貓心認得你呀
佢可能未驚完啦, 過兩日可能走出黎搵你添呀
回復

carlo 發表於 2009-9-7 15:06:54 |顯示全部樓層
claudiatang , 想請問妳係邊位義工 LAW 走架 ? 千面貓 ? 西貢貓 ?
回復

missbethwong 發表於 2009-9-7 15:17:33 |顯示全部樓層
好好,繼續努力,佢會再度信任你,多謝你幫佢。
回復

claudiatang 發表於 2009-9-7 16:09:33 |顯示全部樓層
claudiatang , 想請問妳係邊位義工 LAW 走架 ? 千面貓 ? 西貢貓 ?
carlo 發表於 2009-9-7 15:06

波叔。
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-9-7 18:37:12 |顯示全部樓層
你喂多一兩餐隻貓媽已經唔會再怕,隻貓媽信你d貓b就會冇事跟住食野架啦~
回復

claudiatang 發表於 2009-9-8 10:25:53 |顯示全部樓層
昨天送回來隻貓B原來是囝囝。因為傷口不大,所以傍晚前就放牠自由了。叫得太厲害了,影響別人。但牠有回來食晚飯。走起來有點拐。
回復

vivi 發表於 2009-9-8 10:27:28 |顯示全部樓層
昨天送回來隻貓B原來是囝囝。因為傷口不大,所以傍晚前就放牠自由了。叫得太厲害了,影響別人。但牠有回來食晚飯。走起來有點拐。
claudiatang 發表於 2009-9-8 10:25

喔, 識得返黎食晚飯, 太好啦add6icon
回復

carlo 發表於 2009-9-8 15:10:25 |顯示全部樓層
波叔。
claudiatang 發表於 2009-9-7 16:09

ICIC ~ 波叔係一個好人 , 原來妳搵到 ABC 計劃 , 因為貓貓無晶片 , 妳要影佢地既相 , 萬一貓貓比漁處捉左 , 都可以用相救貓 !  抓晒之後話我知 , 我收番個籠 , 千面貓佢地都要再抓貓 , THX
回復

gege188 發表於 2009-9-8 15:17:53 |顯示全部樓層
claudiatang,改topic啦~唔好唔開心啦~~
而家佢地不知幾happy
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-9-8 17:47:51 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2009-9-8 10:25

好快就冇事架~
回復

claudiatang 發表於 2009-9-8 17:52:52 |顯示全部樓層
ICIC ~ 波叔係一個好人 , 原來妳搵到 ABC 計劃 , 因為貓貓無晶片 , 妳要影佢地既相 , 萬一貓貓比漁處捉左 , 都可以用相救貓 !  抓晒之後話我知 , 我收番個籠 , 千面貓佢地都要再抓貓 , THX ...
carlo 發表於 2009-9-8 15:10

收到。可能要等多兩個星期呀。因為只有周末我放假才可以捉。
回復

claudiatang 發表於 2009-9-12 22:55:20 |顯示全部樓層
剛剛又捕捉到多一隻貓B了。已留口訊給波叔。
回復

Ulrica 發表於 2009-9-13 14:02:47 |顯示全部樓層
剛剛又捕捉到多一隻貓B了。已留口訊給波叔。
claudiatang 發表於 2009-9-12 22:55

你又幫到一隻貓貓啦! 是仔定女呀? 只差一隻咋, 下星期繼續努力.
回復

claudiatang 發表於 2009-9-14 11:23:59 |顯示全部樓層
你又幫到一隻貓貓啦! 是仔定女呀? 只差一隻咋, 下星期繼續努力.
Ulrica 發表於 2009-9-13 14:02

未知,要等做完才知。
我估最後這隻可能捉唔到。因為牠最細,每次開餐都是食包尾。再捉分分鐘又捉回前兩隻﹗
回復

vivi 發表於 2009-9-14 19:57:49 |顯示全部樓層
打大風, 貓腦唔知點呢
回復

claudiatang 發表於 2009-9-14 20:53:17 |顯示全部樓層
今早送去做手術隻貓B送回來了。又是囝囝。因為傷口細,餵飽牠之後就放了。牠回到自己的貓窩會有安全感。還剩下一隻。不知會不上當﹗但會有難度﹗(#74)
回復

carlo 發表於 2009-9-15 15:36:54 |顯示全部樓層
太好啦 !
回復

claudiatang 發表於 2009-9-17 16:14:39 |顯示全部樓層
IMG_0608 (Medium).JPG
IMG_0609 (Medium).JPG
IMG_0610 (Medium).JPG
這是星期一做手術的第二隻貓囝。這隻鼻子是粉紅色。上星期那隻鼻子是黑色的。
回復

claudiatang 發表於 2009-9-18 15:28:57 |顯示全部樓層
今天早上三隻小傢伙在對面帳篷玩得很開心。其中兩隻三色已做了手術,還欠那隻斑紋的。若捉到的話完成任務了﹗
IMG_0619 (Medium).JPG
IMG_0620 (Medium).JPG
珍寶珠就在咱家露台上看著牠們在玩﹗
IMG_0621 (Medium).JPG
回復

Ulrica 發表於 2009-9-19 12:07:13 |顯示全部樓層
好靚喎, 個隻成隻灰豹咁.
點解影左棵松樹嘅?
珍寶珠張相對唔到焦呀, 不過都見到佢圓碌碌, 哈哈.
回復