一家四口的街貓﹗(完結篇)

作者: claudiatang 發表于 2009-7-27 15:11:55
9548 95

IMG_0462 (Medium).JPG IMG_0463 (Medium).JPG IMG_0464 (Medium).JPG IMG_0508 (Medium).JPG

評分

查看全部評分

孖吉 發表於 2009-7-27 15:13:23 |顯示全部樓層
白雪雪,幾可愛,冇人養真可惜~
回復

claudiatang 發表於 2009-7-27 15:30:22 |顯示全部樓層
有我養囉﹗只是沒入屋而已。
回復

vivi 發表於 2009-7-27 17:35:03 |顯示全部樓層
Clauida你真係好, 肯照顧佢地add14icon
回復

claudiatang 發表於 2009-7-27 22:07:32 |顯示全部樓層
Clauida你真係好, 肯照顧佢地add14icon
vivi 發表於 2009-7-27 17:35

vivi ,換了在妳家附近有街貓,我肯定妳都會這樣做的。hehe
上天有好生之德﹗
回復

corina 發表於 2009-7-27 22:09:35 |顯示全部樓層
你真係好好心,貓貓有你才可以食得飽,請問會否替佢地絶育,聽聞愛栛會免費幫街貓絶育.
回復

擔泥 發表於 2009-7-28 13:01:54 |顯示全部樓層
有沒有幫佢0地做絕育?
回復

claudiatang 發表於 2009-7-28 13:12:20 |顯示全部樓層
想呀﹗已經和獸醫商議好了。但沒法捉呀﹗母貓見到我都不會馬上逃跑。但不表示我可以捉摸牠。牠會蹲在一邊等我倒貓糧在碗內。但一有不正常的動作牠就會飛跑...............
回復

corina 發表於 2009-7-29 11:10:39 |顯示全部樓層
請問你識唔識d貓義工,佢地有方法捉街貓,或許他們可以幫你.愛栛同d街貓絕育後,會剪去貓貓耳仔一角,漁農處唔會捉剪咗耳仔的街貓呀.
回復

claudiatang 發表於 2009-7-29 11:40:19 |顯示全部樓層
請問你識唔識d貓義工,佢地有方法捉街貓,或許他們可以幫你.愛栛同d街貓絕育後,會剪去貓貓耳仔一角,漁農處唔會捉剪咗耳仔的街貓呀.
corina 發表於 2009-7-29 11:10

唔識呀﹗.............
通常牠們大些就不知找到新地方或給人捉了,都不見蹤影。我都不知養了牠們幾代貓了﹗母貓就一直都在﹗
回復

黑仔天 發表於 2009-7-29 12:22:05 |顯示全部樓層
通常牠們大些就不知找到新地方或給人捉了,都不見蹤影。我都不知養了牠們幾代貓了﹗母貓就一直都在﹗
claudiatang 發表於 2009-7-29 11:40

www.hkcats.org 去問下~
佢地好似有某d區有義工將定期捉到既流浪貓.交比愛協絕育
回復

corina 發表於 2009-7-29 12:27:14 |顯示全部樓層
可惜我都唔識呀!...唔...你試下上HKCAT問下有冇人幫到d貓貓,一代一代咁生落去都唔係辦法,始終流浪貓好可憐.add2icon
http://www.hkcats.org/phpBB2/
回復

黑仔天 發表於 2009-7-29 12:31:57 |顯示全部樓層
可惜我都唔識呀!...唔...你試下上HKCAT問下有冇人幫到d貓貓,一代一代咁生落去都唔係辦法,始終流浪貓好可憐.add2icon
http://www.hkcats.org/phpBB2/
corina 發表於 2009-7-29 12:27

你都有去開ga @.@
回復

hellokitty_971 發表於 2009-7-29 12:34:26 |顯示全部樓層
兩個小朋友外型好相似
回復

carlo 發表於 2009-7-29 17:35:40 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2009-7-29 11:40

如果有想搵人幫妳捉佢 DESEX , 打比我呀 !
回復

carlo 發表於 2009-7-29 17:37:19 |顯示全部樓層
街貓做左 CCCP ( 有晶片 , 剪左少少耳仔 , DESEX 左 ) 咁就有免死金牌 , 漁農處 , 愛協都唔可以殺佢地架 !
回復

claudiatang 發表於 2009-7-29 17:39:23 |顯示全部樓層
如果有籠可以借給我放幾天,也許可以捉到一兩隻。但街貓都很聰明和精靈,未必會上當﹗
回復

carlo 發表於 2009-7-29 17:58:54 |顯示全部樓層
如果有籠可以借給我放幾天,也許可以捉到一兩隻。但街貓都很聰明和精靈,未必會上當﹗
claudiatang 發表於 2009-7-29 17:39

好呀 !  早幾星期我用完 ( 可惜我捉唔到 ) , 後來 LW 左去長沙灣街市 , 妳邊度 LAW 方便 ?
回復

黑仔天 發表於 2009-7-29 18:22:10 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2009-7-29 17:39

準備一袋貓草...搵個魚網袋包好...
你放糧時..佢地走埋黎....就碎爛d貓草...放入個籠度...
至於..你買既貓草...效果如何..最好搵左自己隻貓試先...
因為市面上既貓草...唔係隻隻都真係荊芥...有d只係普通薄荷..引唔到貓玩的
你行開之後...佢地一聞到就會走入去....(以前跟一位錦繡既義工學)
比用糧捉成功率高好多...
回復

孤寂的死神 發表於 2009-8-10 20:21:35 |顯示全部樓層
如果我屋企附近有呢d1家既街貓..我1定日日去喂佢地
回復

12345下一頁