一家四口的街貓﹗(完結篇)

作者: claudiatang 發表于 2009-7-27 15:11:55
9584 95
carlo 發表於 2009-8-25 16:55:19 |顯示全部樓層
如果我屋企附近有呢d1家既街貓..我1定日日去喂佢地
孤寂的死神 發表於 2009-8-10 20:21

如果做埋 CCCP 就仲好 !
回復

carlo 發表於 2009-8-25 16:58:02 |顯示全部樓層
如果有籠可以借給我放幾天,也許可以捉到一兩隻。但街貓都很聰明和精靈,未必會上當﹗
claudiatang 發表於 2009-7-29 17:39

不如妳做 CCCP 會員 , 可能幫到好多貓貓 DESEX !

http://www.spca.org.hk/chi/welfare/cccp.html

考慮一吓 !
回復

claudiatang 發表於 2009-8-31 13:58:20 |顯示全部樓層
昨天捉到隻貓媽咪。牠又懷孕了。今天交給獸醫替牠做手術﹗覺得有點兒殘忍,將未出世的貓bb生存的權利剝奪。
IMG_0574 (Medium).JPG
回復

vivi 發表於 2009-8-31 14:04:12 |顯示全部樓層
昨天捉到隻貓媽咪。牠又懷孕了。今天交給獸醫替牠做手術﹗覺得有點兒殘忍,將未出世的貓bb生存的權利剝奪。
claudiatang 發表於 2009-8-31 13:58

回復

crazycat 發表於 2009-8-31 15:52:46 |顯示全部樓層
呢d都係兩難局面...
回復

carlo 發表於 2009-8-31 16:03:59 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2009-8-31 13:58

生出黎 , 如果無人要仲殘忍 !
回復

claudiatang 發表於 2009-8-31 17:40:21 |顯示全部樓層
現在還有三隻細的。不知會否上當﹗因為眼見媽咪受困,可能嚇傻了。add2icon
回復

claudiatang 發表於 2009-8-31 22:02:04 |顯示全部樓層
貓媽咪回來了。牠肚內原來有五隻BB呀﹗
麻醉藥的藥力未過,還未有食慾。醫生說一定要讓牠喝水,但我放進去的糧和水全都給牠打翻了。怎辦?
回復

Ahgrey 發表於 2009-8-31 22:32:55 |顯示全部樓層
再換過d水, (水杯可否用clip或繩固定?), 用布或紙板遮住個籠, 佢冇咁驚, 口渴就會飲, 唔洗担心....冇人估到係咁, 唔好內疚喇, 你都係出于好心, 而且絕育對貓媽始終係好事.
回復

vivi 發表於 2009-8-31 22:33:31 |顯示全部樓層
貓媽咪回來了。牠肚內原來有五隻BB呀﹗
麻醉藥的藥力未過,還未有食慾。醫生說一定要讓牠喝水,但我放進去的糧和水全都給牠打翻了。怎辦?
claudiatang 發表於 2009-8-31 22:02

佢一定好驚啦
回復

claudiatang 發表於 2009-8-31 22:48:13 |顯示全部樓層
已用膠布將籠遮蓋了。也鋪了毛巾在內,現在將糧倒在毛巾上,但碗水就沒辦法了。
我想多兩日精神些才放牠出來,到時牠一定會遠走高飛,不再回來了。嚇破了膽。
回復

Ahgrey 發表於 2009-8-31 23:04:05 |顯示全部樓層
等佢傷口好d先放喇, 佢會整親個傷口架. 放心, 佢好返就慢慢唔會記哩次經歷架la...
回復

carlo 發表於 2009-9-1 03:01:32 |顯示全部樓層
不如妳打比我 , 或者打比千面貓呀 !   佢幫到妳架 !
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-9-1 10:20:02 |顯示全部樓層
生出黎 , 如果無人要仲殘忍 !
carlo 發表於 2009-8-31 16:03

冇人要都唔緊要,最慘係比人虐待,同佢終止懷孕係好事
貓好少會離開自己地盆,過幾日就會好轉
回復

claudiatang 發表於 2009-9-1 10:45:52 |顯示全部樓層
今早見牠有少少精神了。不知什麼原因愛躺在沙盆內?我擔心的沙會弄到傷口。但又不能將牠捉開。今早餵牠,牠都有聞一聞的糧。但還是沒食慾。
回復

carlo 發表於 2009-9-1 14:37:59 |顯示全部樓層
今早見牠有少少精神了。不知什麼原因愛躺在沙盆內?我擔心的沙會弄到傷口。但又不能將牠捉開。今早餵牠,牠都有聞一聞的糧。但還是沒食慾。
claudiatang 發表於 2009-9-1 10:45

妳用個幾大既籠比佢 ?  如果個籠太細 , 放左沙盤 , 佢會覺得個沙盤最安全 , 一定成日坐係果度 , 不如妳打比千面貓呀 !
回復

missbethwong 發表於 2009-9-2 02:32:01 |顯示全部樓層
非也,貓貓瞓沙盤係佢無安全感,沙盤俾佢安全感,所以佢瞓入去。
各位,如有咩有關貓的問題,可以問我,識幾多答幾多,絕不欺場。
回復

claudiatang 發表於 2009-9-2 11:14:29 |顯示全部樓層
非也,貓貓瞓沙盤係佢無安全感,沙盤俾佢安全感,所以佢瞓入去。
各位,如有咩有關貓的問題,可以問我,識幾多答幾多,絕不欺場。
missbethwong 發表於 2009-9-2 02:32

貓媽昨晚搬入我隔壁的走廊暫住了。因怕下雨會淋濕牠。今天情況好好多了。看情形再決定何時放牠回歸自然。
多謝你﹗
回復

gege188 發表於 2009-9-2 11:22:27 |顯示全部樓層
claudiatang~
聽過朋友話e生同流浪貓狗做desex,會打一枝消炎針個d野~防止傷口感染
你放心啦~~貓貓好有生命力~無事既~~
回復

claudiatang 發表於 2009-9-2 13:02:03 |顯示全部樓層
claudiatang~
聽過朋友話e生同流浪貓狗做desex,會打一枝消炎針個d野~防止傷口感染
你放心啦~~貓貓好有生命力~無事既~~
gege188 發表於 2009-9-2 11:22

係呀﹗這位獸醫都很有愛心的。你幾時起程呀?治仔去試五星級酒店未?
回復