一家四口的街貓﹗(完結篇)

作者: claudiatang 發表于 2009-7-27 15:11:55
9571 95
gege188 發表於 2009-9-2 13:13:44 |顯示全部樓層
係呀﹗這位獸醫都很有愛心的。你幾時起程呀?治仔去試五星級酒店未?
claudiatang 發表於 2009-9-2 13:02

佢地咁有經驗~唔洗怕d沙整到傷口發炎ga啦~~可能貓媽咪真係驚呢~~
hehe.最後搵到親友睇ge仔~ge仔唔洗去酒店啦!^0^
我9月22號先出發啦!
回復

carlo 發表於 2009-9-2 13:44:46 |顯示全部樓層
非也,貓貓瞓沙盤係佢無安全感,沙盤俾佢安全感,所以佢瞓入去。
各位,如有咩有關貓的問題,可以問我,識幾多答幾多,絕不欺場。
missbethwong 發表於 2009-9-2 02:32

多謝妳咁忙都幫手 , THX !
回復

missbethwong 發表於 2009-9-2 15:22:09 |顯示全部樓層
你餵開佢地,佢唔會走,放心,過一段日子,就會無咗戒心。
回復

missbethwong 發表於 2009-9-2 15:24:16 |顯示全部樓層
佢地咁有經驗~唔洗怕d沙整到傷口發炎ga啦~~可能貓媽咪真係驚呢~~
hehe.最後搵到親友睇ge仔~ge仔唔洗去酒店啦!^0^
我9月22號先出發啦!

朋友好過酒店。
回復

jellyfishy 發表於 2009-9-3 10:10:35 |顯示全部樓層
claudia有好心之德, 貓媽還驚, 叫你家貓貓安慰下佢得唔得呀?
回復

claudiatang 發表於 2009-9-3 15:39:58 |顯示全部樓層
claudia有好心之德, 貓媽還驚, 叫你家貓貓安慰下佢得唔得呀?
jellyfishy 發表於 2009-9-3 10:10

唔得﹗街貓可能會有貓愛滋病或其它疾病。傳了給我的貓就慘了。而且柏林小姐一見其它貓就會feefee聲。那天去K大家牠都敢fee老虎仔和綿綿。喧賓奪主..........
回復

carlo 發表於 2009-9-3 16:17:29 |顯示全部樓層
唔得﹗街貓可能會有貓愛滋病或其它疾病。傳了給我的貓就慘了。而且柏林小姐一見其它貓就會feefee聲。那天去K大家牠都敢fee老虎仔和綿綿。喧賓奪主.......... ...
claudiatang 發表於 2009-9-3 15:39

不如我搵義工幫妳好唔好 ?
回復

claudiatang 發表於 2009-9-3 17:47:44 |顯示全部樓層
你是指....?
貓媽 沒事,多兩天可以放牠出來了。我明晚又準備個籠捉小的。捉到與否都會聯絡你。
回復

carlo 發表於 2009-9-3 18:59:16 |顯示全部樓層
你是指....?
貓媽 沒事,多兩天可以放牠出來了。我明晚又準備個籠捉小的。捉到與否都會聯絡你。
claudiatang 發表於 2009-9-3 17:47

好呀 , 請妳打比我 , 咁我而家同妳約左 CCCP 位先啦 !
回復

carlo 發表於 2009-9-3 19:10:56 |顯示全部樓層
西貢貓 明天先可以打電話去 BOOK , 可能要 1-2 星期 , 因為西貢貓捉 , 可以去西貢市股栛做 DESEX , 妳會近好多 ,   如果妳唔介意 , 我就叫西貢貓搵妳 , 佢約好打電話比妳 , 仲有我問左佢可以借個 2 呎籠比妳 , 如果妳方便我叫義工攞比妳呀 ! 我而家要出街 , 可以打電話比我 !
回復

claudiatang 發表於 2009-9-4 11:26:15 |顯示全部樓層
貓媽今天重返大自然懷抱了。可能去找牠的愛人撒嬌,好幾天沒見。惦記得很...add6icon
回復

gege188 發表於 2009-9-4 11:35:07 |顯示全部樓層
貓貓係未做左cccp呀??

佢地慣左自由自在..而家一定好開心定啦!
回復

claudiatang 發表於 2009-9-4 11:41:40 |顯示全部樓層

RE: 一家四口的街貓﹗(兩相依)

IMG_0516 (Medium).JPG IMG_0517 (Medium).JPG
回復

gege188 發表於 2009-9-4 16:44:51 |顯示全部樓層
見到咁~你安樂曬啦~
good luck呀小貓咪
回復

Ahgrey 發表於 2009-9-5 00:16:57 |顯示全部樓層
貓媽無事真好, 祝福牠們一家四口平平安安......
回復

carlo 發表於 2009-9-5 11:57:56 |顯示全部樓層
貓貓係未做左cccp呀??

佢地慣左自由自在..而家一定好開心定啦!
gege188 發表於 2009-9-4 11:35

佢無做 cccp , 而家仲未有晶片 & 剪耳
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-9-5 13:28:58 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2009-9-4 11:41

貓科動物地盆主義好強,好少會走開~
而家最重要係點捉埋d小貓desex就真,佢地見過貓媽點樣比人捉到,用同一方法就會難d~
回復

claudiatang 發表於 2009-9-7 14:26:10 |顯示全部樓層
IMG_0587 (Medium).JPG
IMG_0588 (Medium).JPG
這是前天捕捉到到的其中一隻貓B。昨天送去做手術。剛剛送回來。老伴在家接收了。打電話來報告情況,在電話中都聽見牠叫到好慘。
回復

vivi 發表於 2009-9-7 14:28:10 |顯示全部樓層
這是前天捕捉到到的其中一隻貓B。昨天送去做手術。剛剛送回來。老伴在家接收了。打電話來報告情況,在電話中都聽見牠叫到好慘。
claudiatang 發表於 2009-9-7 14:26

俾人困住, 梗係想出黎啦
我將我d貓困住, 叫到拆天咁呀
回復

claudiatang 發表於 2009-9-7 14:41:20 |顯示全部樓層
起碼要等多兩天,等傷口不會發炎才放出。
昨晚放DUMDUM,回程途中聽見貓叫。叫了好幾次,我就回應兩聲,牠又回應我喎﹗跟著我用電筒照著找找看,咦,原來是貓媽﹗放了幾天,牠可能不敢回去進食。但又肚餓,見到我就叫我。那一刻心都酸了。但當時身邊沒糧。帶DUMDUM回家後馬上取糧再去找。叫了幾聲牠就慢慢從樹林中行出來。我一直都喵喵叫著讓牠放心。然後將糧放在石塊上給牠吃。我覺得很神奇﹗可能牠已觀察了幾天才敢叫我﹗老天......
回復