買餸生氣既事~

作者: hellokitty_971 發表于 2009-7-7 15:39:18
15495 188
比得大帝 發表於 2009-7-22 21:23:59 |顯示全部樓層
留意噃, 好多巨峰提子係大陸出產嫁
回復

irishuen 發表於 2009-7-22 22:31:55 |顯示全部樓層
留意噃, 好多巨峰提子係大陸出產嫁
Peter 發表於 2009-7-22 21:23

佢應該係日本果隻, 因為佢有張透明膠紙貼住, 而且係日本字的
我過往在city super買的也是這個包裝, 是一pack pack 的, 不是散裝果d 大陸版

有次係元朗合益街市都見過有得賣日本版, 同大陸版(散裝)

大陸版當然係酸, 而且冇乜酒味
日本版就同男友媽媽係日本買給我的巨峰提子味道一樣(不過係冇核版, 香港果d係有核), 好想食呀~~~聽日去睇下有冇得買先
回復

irishuen 發表於 2009-7-22 22:33:31 |顯示全部樓層
但成2年以來, 我只有見過1-2次元朗合益街市有得賣
回復

比得大帝 發表於 2009-7-22 23:33:46 |顯示全部樓層
佢應該係日本果隻, 因為佢有張透明膠紙貼住, 而且係日本字的
我過往在city super買的也是這個包裝, 是一pack pack 的, 不是散裝果d 大陸版http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(38).gif

...
irishuen 發表於 2009-7-22 22:31

我唔敢話你見到果d一定係大陸貨, 不過唔係有日本字就係日本嘢, 大陸嘢包裝乜都做得出
回復

claudiatang 發表於 2009-7-23 09:15:10 |顯示全部樓層
我唔敢話你見到果d一定係大陸貨, 不過唔係有日本字就係日本嘢, 大陸嘢包裝乜都做得出
Peter 發表於 2009-7-22 23:33

我試過買韓國的,味道差一大截。但試過就算了,犯不著買這麼貴的。味道也不見得特別好吃﹗(個人意見)營養價值不見得又特別高。
回復

hellokitty_971 發表於 2009-7-23 11:23:49 |顯示全部樓層
但成2年以來, 我只有見過1-2次元朗合益街市有得賣
irishuen 發表於 2009-7-22 22:33

係街市買, 我會覺得係假 monkey (38).gif
回復

hellokitty_971 發表於 2009-7-23 11:28:17 |顯示全部樓層
我試過買韓國的,味道差一大截。但試過就算了,犯不著買這麼貴的。味道也不見得特別好吃﹗(個人意見)營養價值不見得又特別高。
claudiatang 發表於 2009-7-23 09:15

我試過用$78買一個超級大蘋果, 唔好味, 又唔敢同啊蛇講咁貴 monkey (22).gif
回復

carlo 發表於 2009-7-24 16:00:12 |顯示全部樓層
我試過用$78買一個超級大蘋果, 唔好味, 又唔敢同啊蛇講咁貴139085
hellokitty_971 發表於 2009-7-23 11:28

我都係咁 - 如果比老公知我買咁貴野 , 又話減我家用架啦 !
回復

irishuen 發表於 2009-7-24 21:15:47 |顯示全部樓層
我都係咁 - 如果比老公知我買咁貴野 , 又話減我家用架啦 !
carlo 發表於 2009-7-24 16:00

咁陰公....
回復

avery 發表於 2009-7-25 08:27:15 |顯示全部樓層
18廿二的男性要找18廿二以下的女性, 廿幾三十男性要找18廿二的女性, 三十幾四十的男性要找18廿二的女性, 四十幾五十的男性要找18廿二的女性, 五十幾六十的男性要找18廿二的女性, 個個都要18廿二女性, 連呀伯都要找18 ...
Ulrica 發表於 2009-7-17 15:55

有人都問過我一個問題: 你都幾廿歲啦 ~ 點解仲係咁鍾意 "目及" 靚妹 ??

我答佢 : D 麻甩佬 "叫 _", 廿歲三十歲四十歲到九十歲咪一樣會揀 18歲 靚妹 ~ 唔通九十歲阿伯會揀個八十歲阿婆咩 ~  "目及" 野同年齡無關架撞鬼 ~~
回復

Ulrica 發表於 2009-7-26 02:38:58 |顯示全部樓層
有人都問過我一個問題: 你都幾廿歲啦 ~ 點解仲係咁鍾意 "目及" 靚妹 ??

我答佢 : D 麻甩佬 "叫 _", 廿歲三十歲四十歲到九十歲咪一樣會揀 18歲 靚妹 ~ 唔通九十歲阿伯會揀個八十歲阿婆咩 ~  "目及" 野同年齡無關架 ...
avery 發表於 2009-7-25 08:27

正確, 係人都會望靚野, 無論是有生命or無生命的. 我同樣都是. 甚至不靚的, 總之是自己喜歡的都是靚的. 愛情也不分年齡. 望下當然無問題啦, 又不是要佔有或據為己有, 無傷害性的.
但明知對方年齡跟自己差了一大截, 自己又無材又無金, 就要好好的想清楚自己真的有什麼獨特的個人之處, 可以令對方愛上或喜歡自己嗎? 不要沾沾自喜, 更不要發夢.
如果只是用金錢換取短暫的快樂當然無問題, 最慘是現在的社會壞現象, 中年或接近老年的仍娶個年輕女子, 還要生小朋友, 個小朋友未到少年,
自己已無能力無財力養大那小朋友供書教學栽培成有建設性的人, 就留待社會幫這類人背起包伏, 收拾殘局. 我只是在說這類人的可笑.
回復

hellokitty_971 發表於 2009-7-26 11:00:43 |顯示全部樓層
正確, 係人都會望靚野, 無論是有生命or無生命的. 我同樣都是. 甚至不靚的, 總之是自己喜歡的都是靚的. 愛情也不分年齡. 望下當然無問題啦, 又不是要佔有或據為己有, 無傷害性的.
但明知對方年齡跟自己差了一大截,  ...
Ulrica 發表於 2009-7-26 02:38

同意呀, 啊佰鍾意娶個廿幾歲生個仔......
回復

hellokitty_971 發表於 2009-7-26 11:02:05 |顯示全部樓層
carlo 發表於 2009-7-24 16:00

恩恩.gif 最怕佢問我係邊買架
回復

八王爺 發表於 2009-7-27 12:38:26 |顯示全部樓層
我試過用$78買一個超級大蘋果, 唔好味, 又唔敢同啊蛇講咁貴139085
hellokitty_971 發表於 2009-7-23 04:28

78蚊買成箱萍果都得啦!一定鬧。
老实講,買餸我只有一个原則: 貴未必好食!
这是真理,因为贵的东西同味道無关,只係入口货,產地稀少。又或者,反季節,人工环境培养 ....
回復

hellokitty_971 發表於 2009-7-27 12:44:20 |顯示全部樓層
这是真理,因为贵的东西同味道無关,只係入口货,產地稀少。又或者,反季節,人工环境培养 .... ...
八王爺 發表於 2009-7-27 12:38

monkey (81).gif 原來係咁~
好彩無買芒果 悄悄告诉你.gif
回復

carlo 發表於 2009-7-27 20:50:43 |顯示全部樓層
这是真理,因为贵的东西同味道無关,只係入口货,產地稀少。又或者,反季節,人工环境培养 .... ...
八王爺 發表於 2009-7-27 12:38

成箱都得 ?   咁平 ?

我只係驚佢用超級化肥 ( 唔係人既食用級數 ) ,  您知啦係中國 食得唔食得都用架啦 !!
回復

孖吉 發表於 2009-7-29 10:50:44 |顯示全部樓層

婦公園吃雪糕被當娼 老翁衰多口「問價」罰800元

(明報)2009年7月29日 星期三 05:10

【明報專訊】炎炎夏日,39歲婦人在公園歎雪糕之際,卻惹來69歲老翁搭訕,遭對方問了一句﹕「你做唔做?」被誤當娼妓的婦人一怒之下報案。昨日承認「為不道德目的而唆使他人」罪的老翁,被判罰款800元,更自嘲「多口」惹禍。

罰800元 驚問「咁多呀」

因「失言」而惹上官非的被告梁水歡已退休,他患有高血糖及高血壓,靠兩名兒子供養,每月有600元零用。梁昨日聞判知道要被罰款800元時,不禁反問裁判官﹕「咁多呀?」裁判官不厭其煩地解釋判罰準則,並叮囑他不要再犯,被告無奈地自評一句﹕「我真係多口。」

認不道德唆使罪

被告梁水歡昨日身穿恤衫上庭,打扮端莊,年近古稀的他從未犯事,今次因在公園「問價」而留有案底,昨承認一項為不道德目的而唆使他人罪。

案情指出,今年6月30日下午,事主在深水埗南昌街和荔枝角道交界的公園內吃雪糕,被告當時坐在旁邊的長椅。稍後被告趨近事主旁坐下,並向她搭訕,事主因不認識被告故未加理會,並欲離開公園,但被告未有因此打消「計劃」,伸手輕拍事主肩膊,問﹕「你做唔做?」事主隨即意會到被告當她是妓女,要求她提供性服務,遂即報案。

被告見事主報警,立即逃離現場。不忿被問價的事主窮追,跟隨被告至北河街近大南街,兩名巡警上前拘捕被告。被告在警誡下表示他以為事主是妓女及想光顧她。

【案件編號﹕KTCC4848/09】
回復

hellokitty_971 發表於 2009-7-29 12:26:17 |顯示全部樓層

(明報)2009年7月29日 星期三 05:10

【明報專訊】炎炎夏日,39歲婦人在公園歎雪糕之際,卻惹來69歲老翁搭訕,遭對方問了一句﹕「你做唔做?」被誤當娼妓的婦人一怒 ...
marcuslee 發表於 2009-7-29 10:50

問人做唔做都夠膽死 monkey (81).gif
回復

Ulrica 發表於 2009-7-30 11:01:12 |顯示全部樓層
抵死抵死, 老咸蟲醜死怪, 得個雞碎零用都要去尋花問柳, 以後兩個仔唔洗比零用啦.
回復

hellokitty_971 發表於 2009-7-30 13:50:07 |顯示全部樓層
抵死抵死, 老咸蟲醜死怪, 得個雞碎零用都要去尋花問柳, 以後兩個仔唔洗比零用啦.
Ulrica 發表於 2009-7-30 11:01

samwoo (1).gif 叫啊仔俾多少少
回復