miku學種菜~回歸種植行列~今季的成績!~28-3-12UPDATE!

作者: miku 發表于 2009-6-5 23:16:36
133781 1561
Cat@.@ 發表於 2010-8-20 00:43:11 |顯示全部樓層
今日收成

今年新種既紫圓茄子, 比紫紋既茄子大隻好多, 同埋甜好多

不過節瓜仲大隻, 我明白點解個個都咁 ...
miku 發表於 2010-8-20 00:15

嘩~~~啲茄茄好靚呀!!!!肥嘟嘟好可愛
回復

miku 發表於 2010-8-20 00:49:25 |顯示全部樓層
嘩~~~啲茄茄好靚呀!!!!肥嘟嘟好可愛
Cat@.@ 發表於 2010-8-20 00:43

謝謝!
呢隻茄子用焗既方法整最好味KA
回復

miku 發表於 2010-8-20 23:55:46 |顯示全部樓層
updated!!~~~~~~~~~~~~~

等了又等的絲瓜結果了, 好感動!
絲瓜bb囡 20-8-10.JPG

沖繩苦瓜

蜜瓜/哈蜜瓜各一
日本蜜瓜or中國哈蜜瓜2 20-8-10.JPG

紫圓茄子結了很多果果
紫圓茄子1 20-8-10.JPG
紫圓茄子2 20-8-10.JPG
紫圓茄子3 20-8-10.JPG

另外仲有一D 囡囡開花, 希望授粉成功
葫蘆瓜囡花

扁瓜囡花

青瓜囡花-趕唔切同佢地授粉....

評分

查看全部評分

回復

吉祥 發表於 2010-8-21 00:48:04 |顯示全部樓層
回復 1344# miku
miku,
嘩~~圓茄子, 蜜瓜, 哈蜜瓜, 仲有我至愛既沖繩苦瓜,
你好叻呀, 樣樣都種得咁靚, 唔知幾時有得食呢~~~
回復

月光光 發表於 2010-8-21 08:44:11 |顯示全部樓層
updated!!~~~~~~~~~~~~~

等了又等的絲瓜結果了, 好感動!

沖繩苦瓜

蜜瓜/哈蜜瓜各一

紫圓茄子結了很 ...
miku 發表於 2010-8-20 23:55

miku好多囡囡呀,你個哈蜜瓜好正呀,我d唔得呀,之前有好多囡囡架,但係一隻都授唔到粉呀,我殺左喇,依家再落種遲唔遲呀?
回復

miku 發表於 2010-8-21 11:26:39 |顯示全部樓層
miku好多囡囡呀,你個哈蜜瓜好正呀,我d唔得呀,之前有好多囡囡架,但係一隻都授唔到粉呀,我殺左喇,依家再落 ...
月光光 發表於 2010-8-21 08:44

而家唔知趕唔趕倒, 因為佢都差唔多要種幾個月ka
你可以試下, 其實買一個蜜瓜或者哈蜜瓜食完即種都ok
我呢兩棵都只係各留一隻, 咁就可以種得好大, 但係佢地應該係兩種唔同既品種, 因為個樣唔一樣, 要cut 出來先知係咩色
但係今年太多雨水, 種瓜無咁靚
回復

月光光 發表於 2010-8-21 11:33:56 |顯示全部樓層
你d圓茄子隻隻都種得好靚,個patpat冇花嘅
回復

lamolympia 發表於 2010-8-21 11:37:56 |顯示全部樓層
Miku ~你都有好多收成!好感動呀!好似小寶話....努力加油!
回復

miku 發表於 2010-8-21 11:46:28 |顯示全部樓層
你d圓茄子隻隻都種得好靚,個patpat冇花嘅
月光光 發表於 2010-8-21 11:33

佢地d pat pat好似冇花ka, 我其實唔知佢地會種倒幾大, 但係我見佢咁上下就摘, 因為怕佢地老
但佢地係比我上年種既花紋茄好食好多
下年我會試下種長型果d, 因為好似大隻好多, 夠食d
回復

miku 發表於 2010-8-21 11:53:36 |顯示全部樓層
Miku ~你都有好多收成!好感動呀!好似小寶話....努力加油!
lamolympia 發表於 2010-8-21 11:37

謝謝你
吸收上年經驗, 我今年種多左, 所以收成好d
但係而家天台好多野都中左蚜虫, 但係因為有瓜吊係度, 所以無得落藥, 諗住等d瓜食得, 就ko佢地秋播
不過其實辣椒水係咪都work, 如果係就我煲d蒜頭辣椒水用住先, 咁就唔怕
回復

lamolympia 發表於 2010-8-22 12:00:34 |顯示全部樓層
Miku ~ 蒜頭辣椒水應該都得既!天然除蟲劑,不過好似吾駛煲喎!整爛D蒜頭辣椒加水就得啦!
回復

miku 發表於 2010-8-22 23:14:56 |顯示全部樓層
Miku ~ 蒜頭辣椒水應該都得既!天然除蟲劑,不過好似吾駛煲喎!整爛D蒜頭辣椒加水就得啦! ...
lamolympia 發表於 2010-8-22 12:00

thanks!
咁我試下先, 希望d虫唔好ko我d農作物,
因為我種左好耐, 失敗再種, 再試, 好想有西瓜食add10icon

我發覺左原來半夜 同蒲瓜同葫蘆瓜,絲瓜授粉係易中d
我見佢地係夜晚開花, 朝早就謝, 所以就夜晚同佢地授左粉先, 見倒好似得得地咁
一陣再上去睇下先

不過冬瓜bb就無咁好彩, 佢未開花就比隻臭屁虫攬住, 我想整走佢時, 臭到飛起.....add9icon
回復

miku 發表於 2010-8-22 23:18:58 |顯示全部樓層
回復  miku
miku,
嘩~~圓茄子, 蜜瓜, 哈蜜瓜, 仲有我至愛既沖繩苦瓜,
你好叻呀, 樣樣都種得咁靚, 唔知幾 ...
吉祥 發表於 2010-8-21 00:48

我都期待緊, 希望佢地唔好有事, 到時大家一齊分享add6icon
回復

月光光 發表於 2010-8-23 10:57:34 |顯示全部樓層
miku~白苦瓜我用左黎炒蛋la,屋企人唔食苦瓜架,但係都話好食,我出年會種多d
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-23 11:05:04 |顯示全部樓層
MIKU 好犀利呀 ~~~~ 蜜瓜都種得咁大隻 !!add4icon
回復

miku 發表於 2010-8-23 11:31:50 |顯示全部樓層
MIKU 好犀利呀 ~~~~ 蜜瓜都種得咁大隻 !!
JicJicmom 發表於 2010-8-23 11:05

謝謝add6icon
其實我唔犀利, 呢度好多人都叻過我ka,
我仲有大把野要學習
希望每一季都有進步, 遲d可以唔洗買菜add14icon
回復

miku 發表於 2010-8-23 11:33:23 |顯示全部樓層
miku~白苦瓜我用左黎炒蛋la,屋企人唔食苦瓜架,但係都話好食,我出年會種多d
月光光 發表於 2010-8-23 10:57

我都覺得白苦瓜好好味, 佢d味好岩唔係太中意食苦瓜既人, 易入口,
苦瓜又有益
回復

Nancy 發表於 2010-8-23 12:46:26 |顯示全部樓層
好勁呀....咁多瓜瓜菜菜...
白苦瓜咁好味既咩?出年都要種下先!!
回復

miku 發表於 2010-8-23 13:17:52 |顯示全部樓層
好勁呀....咁多瓜瓜菜菜...
白苦瓜咁好味既咩?出年都要種下先!!
Nancy 發表於 2010-8-23 12:46

用來炒蛋好好味ka
回復

chayote 發表於 2010-8-25 01:34:00 |顯示全部樓層
e+巳踏入秋播時間
回復