miku學種菜~回歸種植行列~今季的成績!~28-3-12UPDATE!

作者: miku 发表于 2009-6-5 23:16:36
132952 1561

大家好, 我係新手一名, 剛加入自家種菜行列, 看到這裡很多的post, 獲益良多, 希望自己都可以種倒自家出品既蔬菜,
不過我實在太多野想請教大家, 希望可以慢慢學, 慢慢種, 謝!

很多種菜知識仍學習當中, 所以無咩可以同大家分享
我有一棵買回來的蕃茄小苗, 不過唔知點解咁細都好似有花蕾了, 所以今日再去左花墟買左d有機肥料
因為聽講有花就要追肥了, 不過請教過花園仔老師, 而家未係換盤時候, 等遲d換盤再落肥

蕃茄苗

蕃茄苗

花蕾

花蕾

另外星期日下左椰菜花種子, 未有任何動靜
今日再落左d白菜種子, 個袋話好易種同埋好快有收成, 所以買來試種, 希望第一次就有得食, 等我有成功感d.

我想問下係咪所有菜苗, 都可以用來食呢?

種子我係用培養土種既, 到發芽再post相同大家分享

多多指教!~~~

評分

查看全部評分

AR_MI03 發表於 2009-6-5 23:30:37 |顯示全部樓層
我想問咩係追肥?
花園仔 發表於 2009-6-5 23:59:26 |顯示全部樓層
1# miku
不過請教過花園仔老師, 而家未係換盤既時候, 等遲d換盤再落肥
====================================

你好!
暫時唔郁佢嘅主要原因:
買翻黎嘅苗苗根本上已被落重咗肥份足夠令佢開花結果架罅,
有需要時咪落D全面性肥料囉.
用大D嘅盤梗係好啦, 但如果換盤整壞D根, 棵嘢咁多葉好高風險啫!
真係要種嘢都係自己一手一脚從落種籽開始較易控制嘞!
花園仔 發表於 2009-6-6 00:05:25 |顯示全部樓層
1# miku
今日再落左d白菜種子, 個袋話好易種同埋好快有收成, 所以買來試種, 希望第一次就有得食, 等我有成功感d.
=============================================================

咁熱嘅天氣種<椰菜花>同<白菜>都唔係咁適合架!
以後落種籽前要多D了解呀!
miku 發表於 2009-6-6 00:13:20 |顯示全部樓層

[quote] 1# miku
===================================================== ...
花園仔 發表於 2009-6-6 00:05
咁熱嘅天氣種<椰菜花>同<白菜>都唔係咁適合架!
以後落種籽前要多D了解呀!

多謝老師第一個覆我呀,
吓, 原來唔岩時候ka....唉!等我仲咁開心添, 而家唯有聽天由命啦, 放入室內發芽會唔會有機會發倒芽ka?
等我再睇下可以種d咩, 太大型果d我又未可以種住, 我仲有包櫻桃蘿白種子留番遲幾個月種, 其實個包裝就話d種子開左就要一次過種晒去?
係咪真係ka, 咁多點種得晒? 我將佢雪入雪櫃保存得唔得呢?
miku 發表於 2009-6-6 00:23:35 |顯示全部樓層
我本來想買通菜種子, 但鋪頭d人話買晒, 莧菜得紅色果隻, 我未食過, 唔知同平時綠色果隻係咪一樣味, 所以無買到, 等我再買過.
miku 發表於 2009-6-6 21:35:13 |顯示全部樓層
今日買左d french salad mix, 個老闆話好易種, 我今晚播左種了, 希望快d發芽有相同大家分享
花園仔 發表於 2009-6-6 21:52:51 |顯示全部樓層
6# miku
我本來想買通菜種子, 但鋪頭d人話買晒, 莧菜得紅色果隻, 我未食過, 唔知同平時綠色果隻係咪一樣味, 所以無買到, 等我再買過.
============================================

洗乜買吖, 白骨通菜及尖葉莧菜嘅種籽我都有, 你PM個地址黎咪寄D俾你囉!
miku 發表於 2009-6-6 21:53:40 |顯示全部樓層
真係ka, 好多謝你呀!
miku 發表於 2009-6-7 21:27:21 |顯示全部樓層

加左D相

我今日又去左花墟了
今日既收獲有
1. 藍星花

2. 火龍果苗 (好得意, 忍唔住買左)
(有好多毛毛, 真係超搞笑)

3. 羅勒 (用來放係蕃茄格離, 聽講對蕃茄好d

羅勒

羅勒

4. 驅蚊虫
人地鋪頭種到又綠又靚, 我自己上年買果一棵種倒中間莖無晒葉,
其他D葉仲要好淺色, 一D生氣都無, 但又唔想唔要佢
貓后 發表於 2009-6-7 21:30:10 |顯示全部樓層
歡迎你加入嚟架 喵
miku 發表於 2009-6-7 21:54:04 |顯示全部樓層
歡迎你加入嚟架 喵
貓后 發表於 2009-6-7 21:30

謝謝! 我已經中左毒了, 日日唔上來睇下唔得ka, 屋企已經愈來愈多盤, 不過果菜類得好少
moontsang 發表於 2009-6-7 21:55:34 |顯示全部樓層
我都係新手, 多多指教呀
miku 發表於 2009-6-7 22:00:09 |顯示全部樓層
13# moontsang

多多指教too, 我都係剛剛開始種咋
買左d苗, 等佢長大,
有D就落左種, 但無乜動靜, 等緊咋!
貓后 發表於 2009-6-7 22:10:03 |顯示全部樓層
謝謝! 我已經中左毒了, 日日唔上來睇下唔得ka, 屋企已經愈來愈多盤, 不過果菜類得好少
miku 發表於 2009-6-7 21:54

慢慢嚟啦,我自己都係種得幾盆架炸,都係細細戶嚟,但係見到佢哋快高長大好開心架
miku 發表於 2009-6-8 20:22:15 |顯示全部樓層
我仲有棵辣椒, 係有果先買番來既
今日見佢轉紅擇左一d, 不過唔知點解, d辣椒葉向晒下, 軟頼頼咁, 係咪唔夠水
但我朝早出門口時已經淋左一次, 到返到屋企就變成咁, 佢地d果結完採晒後
係咪就會死ka la???

由紫色轉左紅色

由紫色轉左紅色

棌左d辣椒

棌左d辣椒
miku 發表於 2009-6-8 21:05:27 |顯示全部樓層

RE: miku學種菜 (D沙律菜發左芽了)

今晚好開心, 原來我d french salad mix 出左芽呀
估唔倒前日先落種, 咁快就出芽,
我會比心機種佢地了

唔知發左少少芽, 仲洗唔洗用野COVER住個盤, 定係可以比光佢呢?
因為我之前用垃圾袋COVER左個盤保持濕度.

另外, 我買左呢一隻肥, 佢寫住有機肥
我可唔可以將佢同d泥溝埋, 跟住當基肥用ka,
即係係落種時用,
我先放一層泥係盤底, 跟住就加一層呢隻溝左既肥同泥, 跟住面又再加泥, 跟住先播種, 可以嗎?
miku 發表於 2009-6-8 22:48:29 |顯示全部樓層
我d辣椒變成咁, 仲有d辣椒爛左, 原來睇真d有條2隻辣椒咁長既黑色毛虫係度食緊d辣椒,
第一次見咁大條虫, 嚇到我個心都離一離, 跟住叫屋企果位人兄去捉走去, 點知佢企左係度望左好耐, 跟住同我講"我都好驚喎"
到最後我頂唔順佢不停食我d椒, 我一手拿起較剪, cut左果個位, 連虫帶幾隻椒一齊入土為安了....
點解d虫會食辣椒, 佢地唔覺得辣既咩????
其實到而家都仲覺得好嘔心...
小寶 發表於 2009-6-8 22:56:23 |顯示全部樓層
辣椒葉會唔會唔辣架呢? 要試下先~XDDDD
小寶 發表於 2009-6-8 22:57:57 |顯示全部樓層
今晚好開心, 原來我d french salad mix 出左芽呀
估唔倒前日先落種, 咁快就出芽,
我會比心機種佢地了

唔知發左少少芽, 仲洗唔洗用野COVER住個盤, 定係可以比光佢呢?
因為我之前用垃圾袋COVER左個盤 ...
miku 發表於 2009-6-8 09:05 PM

要照光喇, 唔好COVER住. 落肥要等佢大D先, 你仲會唔會幫佢換盆?唔會的話等佢長真葉大些才在盆邊放肥啦~