miku學種菜~回歸種植行列~今季的成績!~28-3-12UPDATE!

作者: miku 發表于 2009-6-5 23:16:36
133408 1561
Cat@.@ 發表於 2010-8-11 22:52:42 |顯示全部樓層
miku:
我好仲意食翠玉瓜,不過冇得種
次次去任何菜種行(三興,上環...),買親d翠玉瓜種子都查曬"胭脂"
再+上 ...
chayote 發表於 2010-8-11 22:19

請問文哥, 啲"胭脂"係咩嚟架?我見Y牌嘅money maker 青瓜都有呀....
回復

Cat@.@ 發表於 2010-8-11 22:57:15 |顯示全部樓層
回復 1254# miku

Hi miku,

個西瓜好靚呀!!!!我覺得種西瓜好難,所以唔敢試....
回復

miku 發表於 2010-8-11 22:59:24 |顯示全部樓層
miku:
我好仲意食翠玉瓜,不過冇得種
次次去任何菜種行(三興,上環...),買親d翠玉瓜種子都查曬"胭脂"
再+上 ...
chayote 發表於 2010-8-11 22:19

無ka, 係種子咁既色ka, 無染到色
我係買一包包果種, 唔係散裝果d
回復

miku 發表於 2010-8-11 23:11:31 |顯示全部樓層
回復  miku

Hi miku,

Cat@.@ 發表於 2010-8-11 22:57

其實西瓜唔難種ka, 只不過係收成少, 因為用盤種, 一棵有機會只可以種倒一隻或者兩隻,
但係我覺得仲易過種菜, 我好少post菜, 因為我種得好差, 都無得食...><, 好耐好耐先得幾棵通菜咋.

我上年都種倒蜜瓜同哈蜜瓜
所以今年就試種西瓜, 不過今年雨水多, d瓜好易爆
所以雖然種左四棵西瓜, 但暫時收成係0.

你下年都試下種西瓜呀, 因為佢d bb真係好得意, 同埋易授粉ka
仲有d瓜係super market 買,食完個瓜之後留d種子落泥都可以種倒ka
我d蜜瓜同哈蜜瓜都係用食完瓜d種子種出來.
回復

Cat@.@ 發表於 2010-8-11 23:24:17 |顯示全部樓層
其實西瓜唔難種ka, 只不過係收成少, 因為用盤種, 一棵有機會只可以種倒一隻或者兩隻,
但係我覺得仲易過 ...
miku 發表於 2010-8-11 23:11

我年頭時爭扎過種唔種好..... 但係見好多人都話種西瓜/密瓜0收成...所以覺好難種.....但係見到你個瓜B啲紋咁靚又真係好吸引!!!咁我下年又試下先!!!
回復

chayote 發表於 2010-8-12 00:04:52 |顯示全部樓層
請問文哥, 啲"胭脂"係咩嚟架?我見Y牌嘅money maker 青瓜都有呀....
Cat@.@ 發表於 2010-8-11 22:52

"胭脂"未就係果d殺菌劑,殺蟲劑
這些都是化學品
因為馬鞍山果度係漁農署登記左做有機農場,
一用有色種子(除左菠菜種子),化學肥料,化學農藥.....就會釘牌,廣叔個飯碗就會打爛
幾乎所有菠菜種子都查曬胭脂,脣糕
漁農署就同廣叔講話,只要用水浸走菠菜種子上面d胭脂,脣糕兩日,就可以當有機甘用
回復

chayote 發表於 2010-8-12 00:05:59 |顯示全部樓層

回復 1264# miku
====================
就係罐頭散裝果d出事!南瓜,魚翅瓜偏偏冇事!我e+得F先生牌無事,你包種子甚麼牌子?
回復

Cat@.@ 發表於 2010-8-12 00:24:40 |顯示全部樓層
"胭脂"未就係果d殺菌劑,殺蟲劑
這些都是化學品
因為馬鞍山果度係漁農署登記左做有機農場,
一用有色種子(除 ...
chayote 發表於 2010-8-12 00:04

明白晒!!!!唔該文哥
回復

chayote 發表於 2010-8-12 00:30:45 |顯示全部樓層
回復  miku

Hi miku,

Cat@.@ 發表於 2010-8-11 22:57

都係天台種好d,我隔離d田友地種西瓜,一落雨就瀨野,不過好彩都有收成,採收時d香氣已經湧出來,一大力店過西瓜直情爆開!
回復

chayote 發表於 2010-8-12 00:36:45 |顯示全部樓層
明白晒!!!!唔該文哥
Cat@.@ 發表於 2010-8-12 00:24

娛樂種植冇所謂la!瓜好食未得lo!出街買零食都有好多防腐劑la!避5到化學品ga la!
回復

chayote 發表於 2010-8-12 00:38:34 |顯示全部樓層
miku:
小福們o5ok?
回復

cklife 發表於 2010-8-12 09:58:31 |顯示全部樓層
都係天台種好d,我隔離d田友地種西瓜,一落雨就瀨野,不過好彩都有收成,採收時d香氣已經湧出來,一大力店過西 ...
chayote 發表於 2010-8-12 00:30

唔怪得今年係街買d西瓜唔好食架喇....
回復

miku 發表於 2010-8-12 10:06:48 |顯示全部樓層
唔怪得今年係街買d西瓜唔好食架喇....
cklife 發表於 2010-8-12 09:58

我仲未試過d西瓜好唔好食, 不過我見上年d人種得好好味咁, 所以都種
我上工聯會既農業班, 佢送左西瓜同木瓜種子比我, 所以今年種. 亞sir話好好味ka.

同埋我覺得睇住d瓜bb慢慢長大, 感覺好正ka
回復

miku 發表於 2010-8-12 10:08:59 |顯示全部樓層
miku:
小福們o5ok?
chayote 發表於 2010-8-12 00:38

呢排成日一時落大雨一時勁晒, d苗唔係好識大. 我最怕太大雨浸死d苗
不過我種左d長條南瓜, 有三粒發左, 又幾ok喎
回復

miku 發表於 2010-8-12 10:13:31 |顯示全部樓層
回復  miku
====================
就係罐 ...
chayote 發表於 2010-8-12 00:05

我買果隻係T&M 牌
回復

cklife 發表於 2010-8-12 11:48:36 |顯示全部樓層
我仲未試過d西瓜好唔好食, 不過我見上年d人種得好好味咁, 所以都種
我上工聯會既農業班, 佢送左西瓜同木 ...
miku 發表於 2010-8-12 10:06

今年係街買既西瓜...唔香(無西瓜味)...唔甜(一味水多好啖口)...我諗可能係落得雨太多。
我都好恨種西瓜,可惜我度無陽光,連菜都唔適合種。
回復

miku 發表於 2010-8-12 12:45:09 |顯示全部樓層
今年係街買既西瓜...唔香(無西瓜味)...唔甜(一味水多好啖口)...我諗可能係落得雨太多。
我都好恨種西 ...
cklife 發表於 2010-8-12 11:48

係街買d西瓜有時好撞手神ka, 我唔識揀, 好多時買既都唔甜, 尤其係細細個果d
上次買左隻又多核, 又淡, 好難食呀!
我都係中意桃類既水果, 仲有巨峰提, 芒果
如果可以種倒芒果樹就好了add14icon
回復

juju0268 發表於 2010-8-12 13:00:33 |顯示全部樓層
咪係囉, 佢成日都出好多囝花, 一隻囡都冇
唔知點解會咁
miku 發表於 2010-8-11 21:28

我果棵花仔花女都無, 再係咁可能送佢去堆肥算喇
回復

chayote 發表於 2010-8-12 13:37:10 |顯示全部樓層
我棵絲瓜結到果仔,但因為放榜瀨野,冇得摘ah!
回復

miku 發表於 2010-8-12 14:14:10 |顯示全部樓層
節瓜同邊種瓜係同科ka
同葫蘆瓜或者絲瓜同唔同科
因為我棵節瓜咁岩無仔花, 我拎左葫蘆瓜同埋絲瓜d囡同佢授粉, 睇下得唔得
回復