hello kitty 牛油曲奇

作者: BanbieChan 發表于 2009-6-1 03:58:23
1992 12
hello kitty 牛油曲奇

多謝美女農友 sisterpig 提供好味牛油曲奇食譜

材料:
牛油250克
糖霜100克

蛋一隻
麵粉300克
做法:

麵粉篩好,待用
牛油及糖放盆內,打蛋器打勻呈黃色,加入蛋液以打蛋器打勻

加入麵粉,用打蛋器打勻,麵團放於保鮮袋內壓平,雪至硬身,取出後壓出曲奇造型

放入焗爐,以180度焗15分鐘 ~ 完成

評分

查看全部評分

jellyfishy 發表於 2009-6-1 08:41:59 |顯示全部樓層
麵粉, ... 好捨得呀你~
d 公仔cookies 造得好靚啊~~~ 唔捨得食~~~~
回復

fianfumy 發表於 2009-6-1 10:33:02 |顯示全部樓層
公主 .... 你開始了中毒的初期 , 為咗你毒癮要加深 , 我將會提供更加多
的食譜給你 , 讓你盡情發揮下去 .....
你是用咩牌字牛油去整呀 ?  最近我用大公司都幾好 , 又平又經濟囉 ...

下次整曲奇可試用金罐牛油去整 , 會鬆脆好多架 !
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-6-1 10:37:22 |顯示全部樓層
公主 .... 你開始了中毒的初期 , 為咗你毒癮要加深 , 我將會提供更加多
你是用咩牌字牛油去整呀 ?  最近我用大公司都幾好 , 又平又經濟囉 ...

下次整曲奇可試用金罐牛油去整 ...
fianfumy 發表於 2009-6-1 10:33

向二記個隻?
回復

BanbieChan 發表於 2009-6-1 10:49:22 |顯示全部樓層
麵粉, ... 好捨得呀你~
d 公仔cookies 造得好靚啊~~~ 唔捨得食~~~~
jellyfishy 發表於 2009-6-1 08:41

個老板話呢隻麵粉最好喎~

下次整曲奇可試用金罐牛油去整 , 會鬆脆好多架 !
fianfumy 發表於 2009-6-1 10:33

我用呢隻牛油架

其實我係好易中毒架

呢期掛住整嘢食冇心機耕田喇

向二記個隻?
prodorothyhkg 發表於 2009-6-1 10:37

我見橘子店都有呢隻牛油
回復

jellyfishy 發表於 2009-6-1 10:54:26 |顯示全部樓層
其實我係好易中毒架

呢期掛住整嘢食冇心機耕田喇
BanbieChan 發表於 2009-6-1 10:49

我都係.... 連淋水都懶~~ 好彩d花仲頂得順~

請問呢個cookie 脆唔脆呀?鬆唔鬆呀?
回復

BanbieChan 發表於 2009-6-1 10:57:43 |顯示全部樓層
我都係.... 連淋水都懶~~ 好彩d花仲頂得順~

請問呢個cookie 脆唔脆呀?鬆唔鬆呀?
jellyfishy 發表於 2009-6-1 10:54

係鬆脆嘅~
回復

jellyfishy 發表於 2009-6-1 11:02:55 |顯示全部樓層
係鬆脆嘅~http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(85).gif
BanbieChan 發表於 2009-6-1 10:57

我個花生醬曲奇唔多脆,看材料內容,除了加左花生醬之外,大至跟你的一樣,點解會唔脆呢? 苦惱中~
回復

BanbieChan 發表於 2009-6-1 11:12:20 |顯示全部樓層
我個花生醬曲奇唔多脆,看材料內容,除了加左花生醬之外,大至跟你的一樣,點解會唔脆呢? 苦惱中~
jellyfishy 發表於 2009-6-1 11:02

這個我也不知道呢~
回復

jellyfishy 發表於 2009-6-1 11:23:59 |顯示全部樓層
http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(76).gif這個我也不知道呢~
BanbieChan 發表於 2009-6-1 11:12

我要鬆脆我要鬆脆我要鬆脆我要鬆脆我要鬆脆~~~~
回復

BanbieChan 發表於 2009-6-1 11:25:55 |顯示全部樓層
我要鬆脆我要鬆脆我要鬆脆我要鬆脆我要鬆脆~~~~
jellyfishy 發表於 2009-6-1 11:23

我不知道~ 我不知道~ 我不知道~
回復

fianfumy 發表於 2009-6-1 12:12:21 |顯示全部樓層
http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(69).gif個老板話呢隻麵粉最好喎~

http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(69).gif我用呢隻牛油架

其實我係好易中 ...
BanbieChan 發表於 2009-6-1 10:49

我都有用總統這隻牛油 , 因我家附近沒有烘焙店 , 有時在超市買囉 , 但超市賣總統要$35--$39 呀 , 所以會用大公司囉  , 做出來雙手冇乜 "酥"味 .
回復

fianfumy 發表於 2009-6-1 12:12:53 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2009-6-1 11:02

要加少少梳打粉呀 !
回復