愛情三步曲

作者: jellyfishy 發表于 2009-5-23 02:09:16
4676 56
今晚聽吳君如的嘩嘩嘩打到黎, 說到一對愛人如何keep住很愛對方, 並可以 keep 到這份愛歷久常新?  
綜合了講者的話, 水母有以下這個Summary + 自己的想法, 看看有無一些啟發?

1. Stimulation - 原始的吸引 (震撼感)
當遇到真命天子時, 會好想望多佢兩眼, 興奮莫名, 見唔到佢就會掛住佢. 好想拖實佢隻手...  (咁簡單, 唔洗多解啦~ 乃是動物階層原始的慾望)

2. Value - 價值觀
當原始的慾望滿足並清醒過後, 一對情侶開始對大事小事各有一套價值觀, 價值觀相近的話, 當然容易明白大家諗緊乜. 但有時卻因為價值觀太撞 / 太過相反, 就會很容易造成磨擦. 到時... 點好呢?

小事 e.g. 男的無錢吃飯唔緊要, 無錢買靚衫就萬萬不能. 女的頂唔順成日同個男仔無餐好飯食. 吵, 自然來.
大事 e.g. 女的非要個男有足夠 (點叫足夠?)資金才肯嫁, 男的儲錢儲到'嗱'埋塊面 (點解得我一個儲? 必然的嗎?)

3. role - 相方的角色

每個人都有意無意為自己打造一個形象, 外表和真正的自己是不是跟愛人夾呢? 有時也不是同居能找到答案的.

e.g. 有些人在家中在外頭都是一個樣, 但有些人卻很會包裝, 在外頭是一個官仔骨骨有 taste 的有識之士, 回到家就是一個唔執屋臭衫四處放跟小強同居的乞兒仔... 你點頂?
既然係咁, 找個外內一致的愛人, 不是已經解決了問題? 偏偏有些愛人卻會一句: "你識我時已經係咁架啦,做乜要我改?"不肯讓步.

e.g. 男方希望有個幫自己打理好家頭細務的內子,每天回家想吃到愛人煮的晚飯;但女方就想繼續做女強人,寧願自己出錢請傭工... 點算好?

(好喇~大家用心靜思幾秒, roll 落去看看有無解決方案?)

Sinn Cherry Berry03 copy.jpg

只要用心愛對方, 自然願意互補不足, 互相配合. 若然處處要對方fulfill 自己的要求和人生觀, 其實你根本不是很愛對方, 你只愛自己.
八王爺 發表於 2009-5-23 07:38:48 |顯示全部樓層
哦 ... 原來有愛的方程式。
可惜有錢未必找到真愛,
無錢也不是一世無愛情。
回復

jellyfishy 發表於 2009-5-23 08:54:42 |顯示全部樓層
哦 ... 原來有愛的方程式。
可惜有錢未必找到真愛,
無錢也不是一世無愛情。
八王爺 發表於 2009-5-23 07:38

係呀~
計來計去, 秤來秤去, 最後都唔知得到d乜~
無錢的, 無野好計, 隻眼開隻眼閉, 反而快樂架~
我都好想好似peter咁, 大家有個任用唔嬲既戶口~ 呵呵~~
回復

claudiatang 發表於 2009-5-23 09:06:09 |顯示全部樓層
貧賤夫妻百事哀。沒幾個人真的能做到有情飲水飽的境界。拍拖時兩個人啃一個麵包的日子就最值得懷念.................
回復

cross 發表於 2009-5-23 10:33:03 |顯示全部樓層
貧賤夫妻百事哀。沒幾個人真的能做到有情飲水飽的境界。拍拖時兩個人啃一個麵包的日子就最值得懷念.................
claudiatang 發表於 2009-5-23 09:06

現實..差太多啦
回復

jellyfishy 發表於 2009-5-23 15:21:49 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2009-5-23 09:06

噢~ 你想起你和老伴的過去?
回復

carlo 發表於 2009-5-23 15:37:39 |顯示全部樓層

拍拖時 , 所有野都簡單好多 .........
回復

carmen 發表於 2009-5-23 17:24:13 |顯示全部樓層
唔似係三步曲, 係三個挑戰似D!
回復

八王爺 發表於 2009-5-25 10:45:53 |顯示全部樓層
我唔係咁睇。
只係香港人生活水平高,所以先至被物質同享受牽著鼻子走。
以前啲人無樓咪一樣結婚?
成家人做屋邨唔夠200呎咪一樣生4-5個bb?

世上有很多生活水平不高的地方,難道那些地方沒有愛情?
回復

jellyfishy 發表於 2009-5-25 10:57:49 |顯示全部樓層
我唔係咁睇。

世上有很多生活水平不高的地方,難道那些地方沒有愛情? ...
八王爺 發表於 2009-5-25 10:45

很認同. 可以跟至愛一起過生活上的起落, 好似Eason有首: 幸福摩天輪咁, 忽高忽低, 好好玩好開心架~
回復

flower 發表於 2009-5-28 01:25:42 |顯示全部樓層
我唔係咁睇。

世上有很多生活水平不高的地方,難道那些地方沒有愛情

現代人, 有幾多個可以想得通, 做得到...
回復

carmen 發表於 2009-5-28 11:31:31 |顯示全部樓層

好認同... 無錢既時候, 最睇到一個人既真面目
回復

jellyfishy 發表於 2009-5-28 11:56:59 |顯示全部樓層
我諗我犯賤, 以前有個好好的男友, 佢讀書時就我補助佢生活費, 到我讀書時就輪到佢幫我, 那幾年過得最開心, 有時儲到少少錢就食餐好d, 無錢個時就佢食飯我食包, 但又好知足 ...
反而出來做野有車有乜時, 就成日鬧交, 我就成日覺得佢唔享受我的興趣, 佢就成日覺得我唔陪佢, 相方都沒有了那種知足感, 最後... 唉~
回復

carmen 發表於 2009-5-29 17:45:23 |顯示全部樓層
我諗我犯賤, 以前有個好好的男友, 佢讀書時就我補助佢生活費, 到我讀書時就輪到佢幫我, 那幾年過得最開心, 有時儲到少少錢就食餐好d, 無錢個時就佢食飯我食包, 但又好知足 ...
反而出來做野有車有乜時, 就成日鬧交,  ...
jellyfishy 發表於 2009-5-28 11:56

因為大家變左... 不過唔係同步...
回復

jellyfishy 發表於 2009-5-29 18:27:01 |顯示全部樓層
因為大家變左... 不過唔係同步...
carmen 發表於 2009-5-29 17:45

所以"角色”好重要,若相方肯互相配合做一個大家都接受(甚至喜愛)的角色,真的不易~
回復

Pinkcat 發表於 2009-5-30 09:48:08 |顯示全部樓層
14# carmen

Bingo!  

我的好友同阿哥都經歷過捱不住的時候, 分析下"捱窮"、"外遇"僅是導火線, 主要原因是理想目標不同, 未能同步一起走過去矣...

當中包含成熟了生活要求過高的, 亦有拒絕長大希望如十八廿二般一份老麥兩口子食足一日的, 走過多少難行的路亦有分道揚標之時..令人唏噓!
回復

carmen 發表於 2009-6-4 12:26:55 |顯示全部樓層
其實... 好多時都會有咁既情況, 因為由"細佬仔", 變左有自己既"家",
好多野都要用錢, 唔可以再有情飲水飽...
無錢既時候, 就會睇到另一半自私既一面...
熱戀果時講既, "有一個飽都比你食先, 寧願自己捱餓",
通通都變成廢話!
回復

八王爺 發表於 2009-6-4 14:20:34 |顯示全部樓層
所以"角色”好重要,若相方肯互相配合做一個大家都接受(甚至喜愛)的角色,真的不易~
jellyfishy 發表於 2009-5-29 11:27

只可以講句,愛情係要成長嘅。
可能你兩個成長嘅方向唔同,所以越走越遠。
有啲情侶方向相同,咁咪一同進入新生活。
不過,結咗婚又係一個新階段。

每個人都有缺點,問題係要放大,還是包容。
每個人都不一樣,可唔可以接受,還是拒絕。

邊個可以同對方講「我永遠撐你!」呢?
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-6-4 15:03:05 |顯示全部樓層
反而出來做野有車有乜時, 就成日鬧交,  ...
jellyfishy 發表於 2009-5-28 11:56

我兩個就真係好似朋友咁,行山如果帶埋狗我就會去,平時佢鍾意打網球,羽毛球,"哥符",去黃山呀X山影相(打死我都唔去,拎餐死)都係佢自己同D朋友/呀仔契爺去,我自己行街睇野都係鍾意一個人行,如果一齊都會分開去睇自己喜愛的東西,食飯佢就知訂返黎~
以前拍拖果陣已經係咁,而家都係~
回復

茉莉花 發表於 2009-6-4 17:14:43 |顯示全部樓層
我F.4既時候, 班主任寫左篇文章俾全班同學 - 愛是一門藝術, 藝術需要學習.
我保存至今.

人真係活到老學到老, 學做人, 學做仔女, 學做伴侶, 學做父母,
呢d書本冇得教, 但係睇多d書, 見識世界多d, 可以擴濶下自己的胸襟人生觀價值觀, 改善下溝通技巧.
一沙見世界, 一花窺天堂 - 同大自然打下交道都可以抒懷, 種花好呀, 哈哈~
回復

123下一頁