種出鳥來 (短少精桿)

作者: Dennis 發表于 2009-5-13 09:54:23
142549 1212
花草之家 發表於 2009-6-2 17:31:49 |顯示全部樓層
仲有呀,佢可以種到好似 vincentma 妳咁高架!
黃臉婆 發表於 2009-6-2 16:51

咁就真係好高喇
回復

vincentma 發表於 2009-6-2 21:14:51 |顯示全部樓層

咁就真係好高喇

我有無一丈高呀?我都唔識計添!(蜀葵:又叫一丈紅!)
回復

HappyBon 發表於 2009-6-3 00:05:44 |顯示全部樓層
HappyBon, 我都想佢地快D大, 快D識飛, 咁我先可以用返個天台...
Ulrica, 我樓下鄰居種咗棵白蘭花, 有二樓咁高! 今期開花, 我打開露台成間屋都香哂, 正到痺!add4icon
Vincent媽, 蜀葵點種? 可否指點迷津?add3icon ...
Dennis 發表於 2009-6-2 12:30

Dennis~ 睇黎佢哋都霸佔哂你個天台喎! 無辦法啦. 而家佢哋會唔會成日叫, 成班一齊叫都應該會幾嘈喎.
回復

Dennis 發表於 2009-6-3 08:56:15 |顯示全部樓層
Dennis~ 睇黎佢哋都霸佔哂你個天台喎! 無辦法啦. 而家佢哋會唔會成日叫, 成班一齊叫都應該會幾嘈喎.
HappyBon 發表於 2009-6-3 00:05

HappyBon, 佢地一粒聲都冇, 可能係啞嘅... add8icon
另外, 佢地不經不覺已出世滿一週啦, 今朝睇佢地個樣又大個咗嘞!
回復

kslee 發表於 2009-6-3 09:16:25 |顯示全部樓層
極擠迫戶,仲要最肥個隻在面。
應該學飛。add14icon
回復

Dennis 發表於 2009-6-3 09:39:18 |顯示全部樓層
極擠迫戶,仲要最肥個隻在面。
應該學飛。add14icon
kslee 發表於 2009-6-3 09:16

希望佢地快D一飛衝天!
回復

Dennis 發表於 2009-6-3 09:47:50 |顯示全部樓層
摺埋佢之前,記得收種子,留番下年種喎!
下年種個時,記得加番支竹就無咁樣衰架喇!add14icon
黃臉婆 發表於 2009-6-1 23:54

聽了黃靚靚女仕收種子的建議, 今朝cut開d枯咗嘅花, 真係好以有d種子係度! 真係要多謝黃靚靚女仕, 同埋fnv234  and Vincent媽 提供花名!
回復

Pinkcat 發表於 2009-6-3 10:04:16 |顯示全部樓層
144# Dennis

So cute~~~~~~~~ I love it!
回復

Dennis 發表於 2009-6-3 10:42:50 |顯示全部樓層
咁就真係好高喇

我有無一丈高呀?我都唔識計添!(蜀葵:又叫一丈紅!) ...
vincentma 發表於 2009-6-2 21:14

Vincent媽會唔會就係今日報章講嗰個 "六尺嘉欣" ?!add3icon
回復

格子 發表於 2009-6-3 10:48:38 |顯示全部樓層
咁就真係好高喇

我有無一丈高呀?我都唔識計添!(蜀葵:又叫一丈紅!) ...
vincentma 發表於 2009-6-2 21:14

vincentma 就來成為第二本字典喇
回復

Dennis 發表於 2009-6-3 12:14:10 |顯示全部樓層
今朝親未落雨, 又影咗幾幅花相...

又係桂花, 今日開多咗D花啦!

又係桂花, 今日開多咗D花啦!

雖然其貌不楊, 不過真係幾清香...

雖然其貌不楊, 不過真係幾清香...
回復

vincentma 發表於 2009-6-3 13:50:20 |顯示全部樓層
Vincent媽會唔會就係今日報章講嗰個 "六尺嘉欣" ?!add3icon
Dennis 發表於 2009-6-3 10:42
我未有 6尺,仲欠 3 吋!講時講,夠竟一丈有幾高架?

D 雀仔真係大得好快喎!真係眨下眼就大喇!同自已既囝囡一樣!
回復

Ulrica 發表於 2009-6-3 13:55:39 |顯示全部樓層
一丈等於十尺=10*30=300cm = 3m
回復

vincentma 發表於 2009-6-3 14:30:52 |顯示全部樓層
vincentma 就來成為第二本字典喇
格子 發表於 2009-6-3 10:48
格子,你唔好笑死人喇!呢度有 Billy呢個活動百科全書,同埋咁多花友,我要呢埋一面架!^.^
回復

Ahgrey 發表於 2009-6-3 15:03:55 |顯示全部樓層
bb雀眼仔碌碌,好得意呀, dennis, 佢地第日飛走咗你捨5捨得ga?
回復

Dennis 發表於 2009-6-3 17:04:12 |顯示全部樓層
我未有 6尺,仲欠 3 吋!http://a2233.myweb.hinet.net/msn/primitives/primitives%20(42).gif講時講,夠竟一丈有幾高架?

D 雀仔真係大得好快喎!真係眨下眼就大喇!同自已既囝囡一樣! ...
vincentma 發表於 2009-6-3 13:50

D 雀仔真係大得好快! 我有D驚跌咁隻落地, 咁就大鑊嘞!
回復

Dennis 發表於 2009-6-3 17:16:39 |顯示全部樓層
bb雀眼仔碌碌,好得意呀, dennis, 佢地第日飛走咗你捨5捨得ga?
Ahgrey 發表於 2009-6-3 15:03

講真, 有雀仔黎築巢我已經覺得幾生修到嘞! (尋日六合彩又中4個字tim! ) 雖然佢地嚮我嘅地方築巢, 不過唔代表佢地係屬於我嘅....
我諗由發現有雀蛋, 到出世, 之後長大飛走, 我拍攝下來的相對於我來說己經好珍貴!add4icon
如果佢地飛走, 其實只係一件好自然嘅事, 我冇唔捨得架!add10icon
反而如果佢地有乜衫長褲短的話, 咁我就真係唔捨得嘞!add2icon
回復

Ahgrey 發表於 2009-6-3 17:38:02 |顯示全部樓層

你咁了解就好喇.....所有生命都係屬于佢自己嘅, 亦都應該自由咁生活...
bb雀係会跌落地ga, (尤其學飛嘅時候), 但因為佢地輕身所以5会好傷, 見到就放返入巢la, 不過最好帶手套先...
回復

vincentma 發表於 2009-6-3 18:32:59 |顯示全部樓層
一丈等於十尺=10*30=300cm = 3m
Ulrica 發表於 2009-6-3 13:55
嘩,乜咁高架!^.^
回復

vincentma 發表於 2009-6-3 18:35:35 |顯示全部樓層
講真, 有雀仔黎築巢我已經覺得幾生修到嘞! (尋日六合彩又中4個字tim! ) 雖然佢地嚮我嘅地方築巢, 不過唔代表佢地係屬於我嘅....
我諗由發現有雀蛋, 到出世, 之後長大飛走, 我拍攝下來的相對於我來說己經好珍貴!a ...
Dennis 發表於 2009-6-3 17:16
我地旁觀者都有所得著!
回復