種出鳥來 (短少精桿)

作者: Dennis 發表于 2009-5-13 09:54:23
142475 1212
HappyBon 發表於 2009-5-26 22:10:01 |顯示全部樓層
恭喜哂呀~~初生既雀仔相,我係第一次見~
雀爸爸有無出現過?
回復

黃臉婆 發表於 2009-5-26 22:17:23 |顯示全部樓層
59# 黃臉婆

恭喜哂黃女仕!add14icon 啲倉鼠bb好可愛!
Dennis 發表於 2009-5-26 22:07

您D鳥鳥夠得意囉!
回復

Dennis 發表於 2009-5-26 22:21:03 |顯示全部樓層
恭喜哂呀~~初生既雀仔相,我係第一次見~
雀爸爸有無出現過?
HappyBon 發表於 2009-5-26 22:10

每次雀媽媽飛離巢, 都一定飛去雀爸爸度! 而且我一開天台門, 都聽到有隻雀叫, 應該係雀爸爸叫散水!
我都係咁大個仔第一次見初生既雀仔相, 我初時以為佢地c哂add5icon ... 睇真啲先知仲在生!
回復

HappyBon 發表於 2009-5-26 22:30:21 |顯示全部樓層
63# Dennis

哈哈, 放心放心, 全部都會健健康康既!! ^^
係呢, 只係睇相, 我睇唔到有幾多隻. 其實, 你做左幾多位雀仔既爺爺? ^^
回復

echowong 發表於 2009-5-26 22:31:08 |顯示全部樓層
恭喜晒啊~~~
希望可以睇到多D相(但又唔想騷擾到佢地 真係矛盾)
佢地應該好快就大個好快就曉飛啦
祝佢地個個都平安健康
回復

Dennis 發表於 2009-5-27 09:49:11 |顯示全部樓層
63# Dennis

哈哈, 放心放心, 全部都會健健康康既!! ^^
係呢, 只係睇相, 我睇唔到有幾多隻. 其實, 你做左幾多位雀仔既爺爺? ^^
HappyBon 發表於 2009-5-26 22:30

一共有4隻, 希望4隻都能夠健康長大啦!
回復

newbie 發表於 2009-5-27 10:25:52 |顯示全部樓層

gratz dennis and prof wong !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

by the way, dennis, 你打算搵個籠養 d babies or let them 自由自在任佢飛 ?
回復

Dennis 發表於 2009-5-27 11:04:30 |顯示全部樓層
gratz dennis and prof wong !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

by the way, dennis, 你打算搵個籠養 d babies or let them 自由自在任佢飛 ?
newbie 發表於 2009-5-27 10:25

Thanks Newbie!

Wow! I need to check the meanings of your short form....add3icon   prof wong means 黃女仕?

I suppose to let all the babies grow in a natural way, even though they will fly away....add2icon May be they will come back in next year.  Anyway, they gave me a wonderful memory!
回復

Pinkcat 發表於 2009-5-27 11:16:43 |顯示全部樓層
59# 黃臉婆

哇, 母子好sweet呀~
回復

newbie 發表於 2009-5-27 11:17:33 |顯示全部樓層

Wow! I need to check the meanings of your short form....add3icon   prof wong means 黃女仕?

I suppose to let all the babies grow in a natural way, even though they will fly away....a ...
Dennis 發表於 2009-5-27 11:04

yes every1 know PROF WONG is 黃靚靚 ^^

ooh.. let them 自由行都好.....就好似d仔女嫁/娶到外國咁啦.but i can imagine one day when u back home, they all fly away, u must   to die la........ 諗起都好唔捨得..........
hope 過時過節佢地會 come back and visit their grandpa la.. heheheeeee
回復

Pinkcat 發表於 2009-5-27 11:17:56 |顯示全部樓層
好呀, 有薑醋 - 係咪答嗲者有份!
祝喜事一浪接一浪~~
回復

HappyBon 發表於 2009-5-27 21:40:18 |顯示全部樓層
一共有4隻, 希望4隻都能夠健康長大啦!
Dennis 發表於 2009-5-27 09:49

哦, 原來有四隻~~ 放心啦, 會健康長大呀!
俾佢哋自然成長都係好既, 因為佢哋本身就係黎自大自然嘛~

睇你依家咁開心. 對時, 佢哋飛走, 唔捨得就一定會啦~
不過, 唔緊要啦. 你同佢哋多啲影相留起啲回憶啦~~一樣會好開心!
得閒post啲相同我哋分享呀! ^^
回復

黃臉婆 發表於 2009-5-28 00:18:47 |顯示全部樓層

I suppose to let all the babies grow in a natural way, even though they will fly away....a ...
Dennis 發表於 2009-5-27 11:04

同意您的做法!
回復

paulpaul 發表於 2009-5-28 00:22:15 |顯示全部樓層
well done!
回復

Dennis 發表於 2009-5-28 22:25:03 |顯示全部樓層
今日端午節比較得閒, 將個自動灑水高度調低咗, 終於解決照頭淋的問題 調整大小IMG_0040.JPG
今日出世第三日, 開始由白色變為黑色....
回復

Ahgrey 發表於 2009-5-28 22:57:29 |顯示全部樓層
bb雀個傻樣好趣緻吖
回復

kslee 發表於 2009-5-28 22:58:32 |顯示全部樓層
好矛盾,又想睇住牠們成長,但又唔想打擾佢地全家,最好能裝個pinhole webcam, 然后比我地"瞬間看雀雀"
回復

Dennis 發表於 2009-5-28 23:10:05 |顯示全部樓層
好矛盾,又想睇住牠們成長,但又唔想打擾佢地全家,最好能裝個pinhole webcam, 然后比我地"瞬間看雀雀"
kslee 發表於 2009-5-28 22:58

Ahgrey, thanks!

kslee, that's a good idea!  I'm going to contact Geographic Discovery Channel....
回復

kslee 發表於 2009-5-28 23:26:45 |顯示全部樓層
That's great, National Geographic is my favourite TV channel and magazine.add10iconadd10icon
回復

Dennis 發表於 2009-5-28 23:38:59 |顯示全部樓層
哦, 原來有四隻~~ 放心啦, 會健康長大呀!
俾佢哋自然成長都係好既, 因為佢哋本身就係黎自大自然嘛~

睇你依家咁開心. 對時, 佢哋飛走, 唔捨得就一定會啦~
不過, 唔緊要啦. 你同佢哋多啲影相留起啲回憶啦~~一樣會好 ...
HappyBon 發表於 2009-5-27 21:40

其實如果要捉咗佢地黎養add13icon , 我不如去雀仔街買啦, 啲雀仲多仲可愛...
最初我係好怕啲雀黎我天台, 費事啄我啲花add1icon , 但自從有咗呢個巢之後, 好多野改觀咗!add3icon
淨係見雀媽媽不離不棄咁哺蛋, 不停捉蟲給BB食, 下雨為BB擋雨...可憐天下父母心...(有啲眼濕濕tim ) 雀媽媽都係想BB快點大, 快啲有毛有翼...
所以正如你所講, 影相一樣好, 而且對我這次遇到的事, 已經好好, 好感恩啦!
回復