種出鳥來 (短少精桿)

作者: Dennis 發表于 2009-5-13 09:54:23
142638 1212
Dennis 發表於 2009-8-7 09:40:52 |顯示全部樓層
之前積積媽送給我的牛牛種子, 由六月種到而家八月開花啦! 積媽比咗好款種子過我, 但係只有2棵種得成, 汗顏
回復

yuwaiman 發表於 2009-8-7 10:04:52 |顯示全部樓層
我覺得第一款好靚, 可能係個 pattern 關係啦
回復

Dennis 發表於 2009-8-7 10:14:26 |顯示全部樓層
我覺得第一款好靚, 可能係個 pattern 關係啦
yuwaiman 發表於 2009-8-7 10:04

第一款威尼斯狂歡, 我都係比呢隻款吸引才會種牛牛, 因為佢地爬得太快, 爬咗上棵白蘭同桂花度, 要我解得好辛苦!
回復

JicJicmom 發表於 2009-8-7 10:36:02 |顯示全部樓層
早晨呀 DENNIS ~~~ 你種得比我好 ~~ 我差唔多時間下左種 . 花都無粒 ~~
回復

Dennis 發表於 2009-8-7 15:52:37 |顯示全部樓層
早晨呀 DENNIS ~~~ 你種得比我好 ~~ 我差唔多時間下左種 . 花都無粒 ~~
JicJicmom 發表於 2009-8-7 10:36

積積媽, 唔好講笑啦, 以我幼兒班嘅資歷, 種到花只不過叫做符碌咋~
回復

yuwaiman 發表於 2009-8-7 16:04:14 |顯示全部樓層
你冇聽過盲拳打s老師傅咩
回復

Dennis 發表於 2009-8-7 16:15:56 |顯示全部樓層
我淨係識符碌撞棍咋~
回復

JicJicmom 發表於 2009-8-8 10:35:11 |顯示全部樓層
XDDDDDDDDDDDD
敏敏 ~~ 人地種到花我睇到都好開心架 ~~~ 我當係自己種架喇 ~~~
回復

Dennis 發表於 2009-9-23 09:40:39 |顯示全部樓層
上次828版聚分享返來的白花Oxalis開咗花啦, 我唔記得咗係邊個分享出黎, 所以係度多謝佢!
另外, Vincent媽比我的重辨蝶豆同Black eyed Susan都開咗花啦, 不過Black eyed Susan好似只係一個統稱, 真正學名好似叫Thunbergia alata (http://en.wikipedia.org/wiki/Thunbergia_alata) 多謝格子同Vincent媽!
仲有積積媽比我的威尼斯狂牛開咗好多花! 再次多謝積積媽!
回復

vincentma 發表於 2009-9-23 12:52:24 |顯示全部樓層
Dennis, 點解你既係黑眼蘇珊,我既係白眼既?都係一齊發芽架!
回復

Dennis 發表於 2009-9-23 14:15:34 |顯示全部樓層
Dennis, 點解你既係黑眼蘇珊,我既係白眼既?都係一齊發芽架!
vincentma 發表於 2009-9-23 12:52

原因是咁的: 黑眼蘇珊生長在無憂地帶的話, 是會變成白眼的!
回復

格子 發表於 2009-9-23 17:00:02 |顯示全部樓層
vincentma 發表於 2009-9-23 12:52

唔係 白眼 係 亮眼 啊vincentma
回復

格子 發表於 2009-9-23 17:01:43 |顯示全部樓層
再播啦, 你運氣好  亮眼唔係咁多架
回復

vincentma 發表於 2009-9-23 20:54:56 |顯示全部樓層
原因是咁的: 黑眼蘇珊生長在無憂地帶的話, 是會變成白眼的!http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/kuso/kuso%20(46).gif
Dennis 發表於 2009-9-23 14:15
我 "立"下眼以為你話會變成白 "痴"添!
回復

蕙蕙 發表於 2009-9-25 10:43:23 |顯示全部樓層
你d花好靚呀, 尤其牛牛同susan
回復

vincentma 發表於 2009-9-25 12:55:00 |顯示全部樓層
我兩盆都係亮眼呀!唔制呀!
回復

Dennis 發表於 2009-9-25 13:40:21 |顯示全部樓層
你d花好靚呀, 尤其牛牛同susan
蕙蕙 發表於 2009-9-25 10:43

蕙蕙, 多謝賞花!
我種得唔好架, 係d花本身靚咋!
回復

Dennis 發表於 2009-9-25 13:49:33 |顯示全部樓層
我兩盆都係亮眼呀!唔制呀!
vincentma 發表於 2009-9-25 12:55

Vincent媽, 不如我比番妳Y, 等妳可以儲成一對
回復

vincentma 發表於 2009-9-25 13:51:55 |顯示全部樓層
Vincent媽, 不如我比番妳Y, 等妳可以儲成一對http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/kuso/kuso%20(46).gifhttp://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/kuso/kuso%20(46).gif
Dennis 發表於 2009-9-25 13:49
Dennis, 唔使!講笑姐!黑眼白眼都一樣咁靚!曾經擁有,都一樣有美好回憶!^.^
回復

Dennis 發表於 2009-9-25 13:55:04 |顯示全部樓層
Dennis, 唔使!講笑姐!黑眼白眼都一樣咁靚!曾經擁有,都一樣有美好回憶!^.^
vincentma 發表於 2009-9-25 13:51

等我試吓扦插先....
回復