種出鳥來 (短少精桿)

作者: Dennis 发表于 2009-5-13 09:54:23
142174 1212
Dennis 發表於 2009-6-1 16:36:16 |顯示全部樓層
Dennis, D 雀仔大得好快呀!雀媽媽要多謝你呀,慳佢唔少功夫呢!

你第二張花叫乜名呀,好靚喎!^.^
vincentma 發表於 2009-6-1 13:20

Vincent媽, 我買呢PAUL花的時候, 問咗老闆不下十次, 但係返到屋企樓下, 鄰居問我已經唔記得咗叫乜名add11icon
不過呢隻花雖然好多花蕾, 而且開得好靚, 但係D葉好肉酸, 同埋淋少一日水佢都好像C咁滯.... 我都準備將佢做肥料架嘞...add12icon
Dennis 發表於 2009-6-1 16:40:26 |顯示全部樓層
餵麥皮蟲好呀,以前有人送左隻(高計冠)bb比我地,未開眼又未有毛,都係用雞料同麥皮蟲養大,毛蟲部份有毒,而且又可以變成靚蝴蝶
MonicaKo 發表於 2009-6-1 14:47

D雀BB見到我已經唔再開口....add2icon
D草蜢大拿拿10蚊雞, 激鬼氣我自己食哂啦!add1icon
Ahgrey 發表於 2009-6-1 17:20:08 |顯示全部樓層
人地食飽咪唔睬你lor.....咁草蜢好5好味ga?
Dennis 發表於 2009-6-1 17:25:58 |顯示全部樓層
人地食飽咪唔睬你lor.....咁草蜢好5好味ga?
Ahgrey 發表於 2009-6-1 17:20

好好味! 不過唔飽肚...  生食最正! 記住試吓嘞!
vincentma 發表於 2009-6-1 20:46:37 |顯示全部樓層
Vincent媽, 我買呢PAUL花的時候, 問咗老闆不下十次, 但係返到屋企樓下, 鄰居問我已經唔記得咗叫乜名add11icon
不過呢隻花雖然好多花蕾, 而且開得好靚, 但係D葉好肉酸, 同埋淋少一日水佢都好像C咁滯.... 我都準備 ...
Dennis 發表於 2009-6-1 16:36
D 花好靚!咁快做肥料?屣 D 喎?
Dennis 發表於 2009-6-1 22:08:36 |顯示全部樓層
D 花好靚!咁快做肥料?屣 D 喎?
vincentma 發表於 2009-6-1 20:46

成棵花就係咁嘅C樣, 可能我冇點理佢啦, 不過當D花開哂之後, 我應該會摺埋佢....add12icon
fnv234 發表於 2009-6-1 22:20:48 |顯示全部樓層
星期六去咗花墟同雀仔街, 買咗以下戰利品:
Dennis 發表於 2009-6-1 09:43

呢3種種子而家唔啱種喎
ylee 發表於 2009-6-1 22:25:15 |顯示全部樓層
D小鳥好得意
fnv234 發表於 2009-6-1 22:25:35 |顯示全部樓層
話時話, 點可以只係POST雀仔相, 等我POST吓D劣作先:
Dennis 發表於 2009-6-1 09:58

好似係重瓣蜀葵,有冇成棵嘅相?
Dennis 發表於 2009-6-1 22:25:44 |顯示全部樓層
呢3種種子而家唔啱種喎
fnv234 發表於 2009-6-1 22:20

唔係far!add5icon
我仲諗住星期六開波tim!
等我check清楚先, 唔該哂!
Dennis 發表於 2009-6-1 22:28:22 |顯示全部樓層
好似係重瓣蜀葵,有冇成棵嘅相?
fnv234 發表於 2009-6-1 22:25

#126 爛溶溶嗰paul就係嘞! thank you!
Dennis 發表於 2009-6-1 22:33:31 |顯示全部樓層
D小鳥好得意
ylee 發表於 2009-6-1 22:25

Thank you! 其實而家我個天台比佢地霸佔咗啦!add2icon
黃臉婆 發表於 2009-6-1 23:54:03 |顯示全部樓層
成棵花就係咁嘅C樣, 可能我冇點理佢啦, 不過當D花開哂之後, 我應該會摺埋佢....add12icon
Dennis 發表於 2009-6-1 22:08

摺埋佢之前,記得收種子,留番下年種喎!
下年種個時,記得加番支竹就無咁樣衰架喇!add14icon
HappyBon 發表於 2009-6-2 00:36:40 |顯示全部樓層
返到屋企諗住餵D雀BB啦...
唔知係唔係開咗眼嘅關係, 佢地一隻草蜢都唔食啦...
唉! 開始有代溝...add2icon

佢地D毛生得好快, 30/5都只係得一枝一枝硬掘掘咁, 今朝1/6已經見到有D羽毛啦! ...
Dennis 發表於 2009-6-1 09:50

嘩, 無黎兩日, 啲雀仔已經生長得咁快~~咁咪可能會好快識飛?
Ulrica 發表於 2009-6-2 00:59:31 |顯示全部樓層

一句'有毛有翼' 但好奇怪, 草猛都唔食? 人地剪晒草猛的腳來給雀仔吃的.
有桂花, 有白蘭花, 成個天台香嘖嘖呀, 如果我住樓上, 樓下的人有種這些花就好了.
vincentma 發表於 2009-6-2 07:18:55 |顯示全部樓層
原來係重瓣蜀葵,唔怪得咁靚啦!
Dennis 發表於 2009-6-2 12:23:51 |顯示全部樓層
摺埋佢之前,記得收種子,留番下年種喎!
下年種個時,記得加番支竹就無咁樣衰架喇!add14icon
黃臉婆 發表於 2009-6-1 23:54

黃女仕, D花一謝就爛, 好難有種子, 可能我唔堯啦...add3icon
不過我將D爛咗嘅花放落D泥度當肥, 好似出咗芽, 等我呢兩日返去昅吓先!
Dennis 發表於 2009-6-2 12:30:11 |顯示全部樓層
HappyBon, 我都想佢地快D大, 快D識飛, 咁我先可以用返個天台...
Ulrica, 我樓下鄰居種咗棵白蘭花, 有二樓咁高! 今期開花, 我打開露台成間屋都香哂, 正到痺!add4icon
Vincent媽, 蜀葵點種? 可否指點迷津?add3icon
vincentma 發表於 2009-6-2 13:28:00 |顯示全部樓層
HappyBon, 我都想佢地快D大, 快D識飛, 咁我先可以用返個天台...
Ulrica, 我樓下鄰居種咗棵白蘭花, 有二樓咁高! 今期開花, 我打開露台成間屋都香哂, 正到痺!add4icon
Vincent媽, 蜀葵點種? 可否指點迷津?add3icon ...
Dennis 發表於 2009-6-2 12:30

Dennis, 我未種過架,不過睇書見過係好靚既!本書話:"在香港全年可種,甚為耐寒。苗期每周一次緩解肥,長至30cm高開第一朵花時,改施紅肥粒狀肥或花寶 3號,每星期一次或十天一次,必須堅持花期結束。再施幾次磷酸鈣促進 "朔"果飽滿" 以上資料是從 "香港盆栽" - 萬里書店節錄!
黃臉婆 發表於 2009-6-2 16:51:54 |顯示全部樓層
Dennis, 我未種過架,不過睇書見過係好靚既!本書話:"在香港全年可種,甚為耐寒。苗期每周一次緩解肥,長至30cm高開第一朵花時,改施紅肥粒狀肥或花寶 3號,每星期一次或十天一次,必須堅持花期結束。再施幾次磷酸 ...
vincentma 發表於 2009-6-2 13:28

仲有呀,佢可以種到好似 vincentma 妳咁高架!