種出鳥來 (短少精桿)

作者: Dennis 發表于 2009-5-13 09:54:23
142944 1209
Dennis 發表於 2009-11-2 12:12:23 |顯示全部樓層

請問以上d種子(毛地黃及風鈴花)的發芽情況怎樣?我昨日在繽x買了$20元一包的毛地黃, 後來在別的鋪頭見到這個牌子才$10 ...
Aalon 發表於 2009-11-2 11:48

Aalon, 唔緊要啦~ 買貴野嘅情況我都經常發生
D種子我25/10開始播, 毛地黃Foxglove發芽率相當高, 我post咗張相嚮Monse個topic度: http://www.hkplants.com/thread-2232-47-1.html

至於風玲花Canterbury Bells發芽比較慢D, 暫時只有1幾粒發咗芽....
回復

Monse 發表於 2009-11-2 12:19:08 |顯示全部樓層

請問以上d種子(毛地黃及風鈴花)的發芽情況怎樣?我昨日在繽x買了$20元一包的毛地黃, 後來在別的鋪頭見到這個牌子才$10 ...
Aalon 發表於 2009-11-2 11:48

Aalon
毛地黃的種植資料
http://www.tairose.com.tw/Home/qie-hua-1/mao-de-huang
風鈴花的種植資料
http://blog.roodo.com/ato543/archives/2665974.html
回復

Dennis 發表於 2009-11-2 12:33:47 |顯示全部樓層
尋日主子出巡天台, 佢見到敏敏比我嗰棵白色日日春, 讚不絕口! 仲叫我種多D! 有時主子D喜好真係好難捉摸....
回復

格子 發表於 2009-11-2 12:51:29 |顯示全部樓層
嘩! 咁荀!!
我為咗D苗仔, 要埋百合球嘞~
格子, 我都播咗種子: 向日葵, 天使花(原來我有種子自己都唔知, 好彩冇再買咋), 吊鐘花, 同埋以下3種...
http://www.hkplants.com/attachments/forumid_18/0906010943d535d8 ...
Dennis 發表於 2009-10-31 09:01

Dennis, 向日葵, 天使花都係等春播喇, 其它我都有出唔到芽再問你攞add7icon
回復

花草之家 發表於 2009-11-2 12:59:33 |顯示全部樓層
係喎, 嗰日係有講過噃~ 妳唔講我唔記得咗啦! 可能當時我都唔知玉簪係點樣...
我而家淨係記掛住瑪露夏!add7icon
Dennis 發表於 2009-11-2 11:46

咁快d去探佢啦
回復

Aalon 發表於 2009-11-2 13:06:39 |顯示全部樓層
Aalon, 唔緊要啦~ 買貴野嘅情況我都經常發生
D種子我25/10開始播, 毛地黃Foxglove發芽率相當高, 我post咗張相嚮Monse個topic度: http://www.hkplants.com/thread-2232-47-1.html

至於風玲花Canterbury Bells發 ...
Dennis 發表於 2009-11-2 12:12

毛地黃我前幾年播過, 最後得兩棵開花, 見到你好多小苗, 提提你每6-8吋盆可種一棵
回復

Aalon 發表於 2009-11-2 13:08:27 |顯示全部樓層
Aalon
毛地黃的種植資料
http://www.tairose.com.tw/Home/qie-hua-1/mao-de-huang
風鈴花的種植資料
http://blog.roodo.com/ato543/archives/2665974.html
Monse 發表於 2009-11-2 12:19

Monse:唔該晒!!!希望今年可種一片狐狸手套add6icon
回復

yuwaiman 發表於 2009-11-2 17:26:44 |顯示全部樓層
88又想揹住一屁股債喇
格子 發表於 2009-11-2 11:01

no ah, 你唔記得咗 88 係毒品大拆家嚟咩
回復

yuwaiman 發表於 2009-11-2 17:30:00 |顯示全部樓層
尋日主子出巡天台, 佢見到敏敏比我嗰棵白色日日春, 讚不絕口! 仲叫我種多D! 有時主子D喜好真係好難捉摸....
Dennis 發表於 2009-11-2 12:33

既然你主子喜歡, 咁咪種多d囉, 上次格子俾咗d種子我, 好似無播晒, 等我响框桶底搵返出嚟俾你啦
回復

Dennis 發表於 2009-11-3 08:52:17 |顯示全部樓層
既然你主子喜歡, 咁咪種多d囉, 上次格子俾咗d種子我, 好似無播晒, 等我响框桶底搵返出嚟俾你啦
yuwaiman 發表於 2009-11-2 17:30

Thanks 敏敏!
有種子最好啦! 我之前都有扦插, 不過呢隻野剪咗出黎插慢DD都好似就死咁...
回復

格子 發表於 2009-11-5 12:02:13 |顯示全部樓層
Dennis 日日春等春播啦, 仲嫌依家唔夠多啊
回復

格子 發表於 2009-11-5 12:03:49 |顯示全部樓層
我都有一盆仲未死  佢好似叫  花布點
回復

花草之家 發表於 2009-11-5 13:11:23 |顯示全部樓層
格子 發表於 2009-11-5 12:03

11隻色, 死淨尼棵
回復

Dennis 發表於 2009-11-5 15:09:34 |顯示全部樓層
Dennis 日日春等春播啦, 仲嫌依家唔夠多啊
格子 發表於 2009-11-5 12:02

係呀~好頭痕..... 之前播嗰隻foxglove, 我用個5x10嘅種子盆分咗出黎, 原先個盆好似冇少過咁....  呢獲真係種出個大頭佛....
回復

格子 發表於 2009-11-5 16:19:33 |顯示全部樓層
揀壯d既要  其它俾佢犠牲啦, 咁多都無用 種唔晒
回復

黃臉婆 發表於 2009-11-5 21:00:51 |顯示全部樓層
格子 發表於 2009-11-5 12:03

我十一盆仲係到,但勁樣衰,不能上鏡。add12icon
回復

格子 發表於 2009-11-6 10:22:34 |顯示全部樓層
11隻色, 死淨尼棵
花草之家 發表於 2009-11-5 13:11

我無團購, 哩d係我播既. 係哩棵仲係最似樣 唔係死淨
回復

yuwaiman 發表於 2009-11-6 12:24:47 |顯示全部樓層
我d死咗一半, 未死的都唔見得好好樣
為免俾你地見到佢地嘅衰樣, 所以都無咩影相上嚟
回復

Dennis 發表於 2009-11-11 09:31:35 |顯示全部樓層
星期日訂咗D泥同埋盆, 尋晚攪咗成晚, 終於換咗幾個盆....

黃靚靚, 我地買嗰D牛, 妳睇吓, 我D白色仲多過妳, 而家只有3隻色: 白, 紫紅, 藍

呢隻肉眼睇係紫紅, 不過影相出來有色差

仲有呀靚靚, 妳比我嗰棵雞蛋花, 唔知點解係咁落葉?add3icon

回復

格子 發表於 2009-11-11 10:23:08 |顯示全部樓層
嘩.. 沙漠玫瑰配嗰個盆好靚啊, 有D日本風.  贊
回復