種出鳥來 (短少精桿)

作者: Dennis 發表于 2009-5-13 09:54:23
146759 1212
Dennis 發表於 2009-10-31 09:04:11 |顯示全部樓層
開到就開到既, 唔多.
曾經開過既
格子 發表於 2009-10-30 15:30

開到嘅話真係幾靚! 20蚊雞當玩吓啦!
回復

alextang 發表於 2009-10-31 09:14:02 |顯示全部樓層
20蚊好低add7icon
回復

Dennis 發表於 2009-10-31 09:23:31 |顯示全部樓層
20蚊好低add7icon
alextang 發表於 2009-10-31 09:14

嚮公廁對面嗰間買架, 我最初就係聽到D路人議論紛紛, 話咩野真係好低買呀...etc...  咁咪落咗搭囉~
回復

ylee 發表於 2009-10-31 10:18:22 |顯示全部樓層
真係好低wor,等我下午出去see see sin
回復

Dennis 發表於 2009-10-31 10:33:11 |顯示全部樓層
真係好低wor,等我下午出去see see sin
ylee 發表於 2009-10-31 10:18

買之前, 停一停, 諗幾諗.... 小心洗大咗呀!
回復

yuwaiman 發表於 2009-10-31 10:37:22 |顯示全部樓層
應該出糧了, 就豪一次咁多啦
回復

Dennis 發表於 2009-10-31 10:47:06 |顯示全部樓層
應該出糧了, 就豪一次咁多啦
yuwaiman 發表於 2009-10-31 10:37

出唔出糧對我冇咩影嚮, 因為我卓號叫長崎良美...
回復

hk88688 發表於 2009-10-31 23:03:28 |顯示全部樓層
囧...Fanny, 聽完妳咁講, 我真係又洗大咗啦.... 唉....心有戚戚然.....
Dennis 發表於 2009-10-29 23:14

Dennis, 雖然茶花難種, 但你俾心機打理佢, 佢可能開多啲花花報答你
唔好戚住...... 戚住...... 爆仗竹、玉簪、垂筒、虎刺梅、Mona Lavender, 你啱唔啱? 下次聚會拎俾你
回復

Dennis 發表於 2009-11-1 01:22:32 |顯示全部樓層
Dennis, 雖然茶花難種, 但你俾心機打理佢, 佢可能開多啲花花報答你
唔好戚住...... 戚住...... 爆仗竹、玉簪、垂筒、虎刺梅、Mona Lavender, 你啱唔啱? 下次聚會拎俾你 ...
hk88688 發表於 2009-10-31 23:03

嘩~我除咗Mona lavender知道係咩花之外, 其他全部要search先知係咩花... 真係材疏學淺嘞;
嗰棵茶花, 我放咗嚮露台, 除咗淋水之外, 我唯一可以做嘅就係望住佢....望咗兩日, 好得意....真係一d轉變都冇add8icon 希望佢開到花啦...
妳比咁多野我, 我都唔知妳攞唔攞到, 不如咁啦, 我首選玉簪, 其他妳真係攞到出黎先比我啦! Thank you!
回復

花草之家 發表於 2009-11-1 12:43:08 |顯示全部樓層
Dennis,玉簪係耐陰植物黎架!你知唔知架!我搭訕乍
回復

ylee 發表於 2009-11-1 14:22:30 |顯示全部樓層

哈哈,以下是"琴"日買的,我都買了洛神花
回復

alextang 發表於 2009-11-1 20:48:58 |顯示全部樓層
洛神花咁似剪一枝,
就咁插落泥到。add3icon
回復

Dennis 發表於 2009-11-2 09:09:49 |顯示全部樓層
Dennis,玉簪係耐陰植物黎架!你知唔知架!我搭訕乍
花草之家 發表於 2009-11-1 12:43

唔該哂花草! 我真係唔知玉簪係耐陰植物....咁都比妳睇穿咗... 妳果然心水清!
回復

Dennis 發表於 2009-11-2 09:11:49 |顯示全部樓層
哈哈,以下是"琴"日買的,我都買了洛神花
ylee 發表於 2009-11-1 14:22

Ylee, 原來洛神花係一年生植物, 我都係買咗至知...
最後嗰幅相嘅白色架都係星期六買? 幾靚噃~
回復

Dennis 發表於 2009-11-2 09:14:06 |顯示全部樓層
洛神花咁似剪一枝,
就咁插落泥到。add3icon
alextang 發表於 2009-11-1 20:48

Alex, 我買嗰盆洛神花都好似就咁插落去... 不過我用力抆過都抆唔到出黎, 應該生咗根架嘞~
回復

格子 發表於 2009-11-2 11:01:35 |顯示全部樓層
唔好戚住...... 戚住...... 爆仗竹、玉簪、垂筒、虎刺梅、Mona Lavender, 你啱唔啱? 下次聚會拎俾你 ...
hk88688 發表於 2009-10-31 23:03

88又想揹住一屁股債喇
回復

花草之家 發表於 2009-11-2 11:30:33 |顯示全部樓層
唔該哂花草! 我真係唔知玉簪係耐陰植物....咁都比妳睇穿咗... 妳果然心水清!
Dennis 發表於 2009-11-2 09:09

Dennis,唔係我心水清,係個日我向你地請教樹底冇太陽晒到,種乜野好呢!Hazellue話種玉簪啦add7icon
回復

花草之家 發表於 2009-11-2 11:32:42 |顯示全部樓層
88又想揹住一屁股債喇
格子 發表於 2009-11-2 11:01

播毒
回復

Dennis 發表於 2009-11-2 11:46:48 |顯示全部樓層
Dennis,唔係我心水清,係個日我向你地請教樹底冇太陽晒到,種乜野好呢!Hazellue話種玉簪啦add7icon
花草之家 發表於 2009-11-2 11:30

係喎, 嗰日係有講過噃~ 妳唔講我唔記得咗啦! 可能當時我都唔知玉簪係點樣...
我而家淨係記掛住瑪露夏!add7icon
回復

Aalon 發表於 2009-11-2 11:48:00 |顯示全部樓層
嘩! 咁荀!!
我為咗D苗仔, 要埋百合球嘞~
格子, 我都播咗種子: 向日葵, 天使花(原來我有種子自己都唔知, 好彩冇再買咋), 吊鐘花, 同埋以下3種...
http://www.hkplants.com/attachments/forumid_18/0906010943d535d8 ...
Dennis 發表於 2009-10-31 09:01

請問以上d種子(毛地黃及風鈴花)的發芽情況怎樣?我昨日在繽x買了$20元一包的毛地黃, 後來在別的鋪頭見到這個牌子才$10
回復