種出鳥來 (短少精桿)

作者: Dennis 發表于 2009-5-13 09:54:23
142665 1212
vincentma 發表於 2009-10-20 14:01:59 |顯示全部樓層
嘩!
回復

Dennis 發表於 2009-10-20 14:19:57 |顯示全部樓層
08年種少咗牛, 07年第一次學種花種咗好多牛幾乎全天台都係, 好有满足感

07年舊相
格子 發表於 2009-10-20 13:49

第一次種就種到咁誇張, 今次唔知會點呢?
我都落好重肥架, 平衡肥加開花肥~
回復

mandywowo 發表於 2009-10-20 15:57:27 |顯示全部樓層
08年種少咗牛, 07年第一次學種花種咗好多牛幾乎全天台都係, 好有满足感

07年舊相

嘩, 靚到呀~ add14icon
回復

花草之家 發表於 2009-10-20 16:05:45 |顯示全部樓層

07年舊相

我又要向你學習,種多d牛牛add7icon
回復

黃臉婆 發表於 2009-10-20 16:54:19 |顯示全部樓層

07年舊相

嘩!嘩!1棵就咁大球!
但格子同學,我地哩款係迷牛,咁又要唔要咁大個盆呢?
回復

格子 發表於 2009-10-21 10:49:13 |顯示全部樓層
第一次種就種到咁誇張, 今次唔知會點呢?
我都落好重肥架, 平衡肥加開花肥~
Dennis 發表於 2009-10-20 14:19

嗰時 满腔熱情,    我種花係越種越退步嗰種人
回復

格子 發表於 2009-10-21 10:53:19 |顯示全部樓層
嘩, 靚到呀~ add14icon
mandywowo 發表於 2009-10-20 15:57

種啦 種啦 有興趣俾d種子或苗仔你試下
A板種草你種花 平衡返個天台
回復

格子 發表於 2009-10-21 10:59:06 |顯示全部樓層
但格子同學,我地哩款係迷牛,咁又要唔要咁大個盆呢?
黃臉婆 發表於 2009-10-20 16:54

靚婆同學, 應該係"小花矮牵牛" 我諗大花小花應該無分別, 但垂吊牛同直立牛就應該有唔同.  我種既全部都係垂吊牛.add6icon
回復

Dennis 發表於 2009-10-24 09:36:24 |顯示全部樓層

Vincent媽比我嗰棵重瓣蝶豆開咗好多.....

早前嚮而家買咗個大膠盆, 用黎作換盆溝泥等等好方便, 唔會哩咁hea, 地下一粒泥都冇!

跟住就學吓前輩們玩吓扦插啦, 我扦插咗重瓣蝶豆同埋斑葉毬蘭

好嘞, 開工溝泥, 落盤....

大功告成!

由放工, 買泥, 買餸, 扦插, 煮飯... 全部嚮阿三好出場之前搞掂!

評分

查看全部評分

回復

vincentma 發表於 2009-10-24 09:45:49 |顯示全部樓層
Dennis, 你棵蝶豆好多花呀!我果棵都無你既咁多!應該多謝 Monse,係佢分享俾我地架!
扦插會唔會加個 cover 好D呢?加強保濕!
回復

yuwaiman 發表於 2009-10-24 10:31:53 |顯示全部樓層
dennis, 呢個盆真係好好用咁喎, 等我去整返隻返嚟, 費事我阿4話我搞到成地都係泥
回復

Dennis 發表於 2009-10-24 11:36:42 |顯示全部樓層
Dennis, 你棵蝶豆好多花呀!我果棵都無你既咁多!應該多謝 Monse,係佢分享俾我地架!
扦插會唔會加個 cover 好D呢?加強保濕!
vincentma 發表於 2009-10-24 09:45

我諗毬蘭唔使好濕, 因為我剪佢出黎之後有D汁滲出黎, 太濕會爛...
重瓣蝶豆今日攞出黎比敏敏啦...等佢黎保濕咪得囉!
回復

Dennis 發表於 2009-10-24 11:37:49 |顯示全部樓層
dennis, 呢個盆真係好好用咁喎, 等我去整返隻返嚟, 費事我阿4話我搞到成地都係泥
yuwaiman 發表於 2009-10-24 10:31

我最初想買2個添呀! 不過主子唔比...
回復

Dennis 發表於 2009-10-26 12:21:57 |顯示全部樓層

尋日終於忍唔住手, 買咗4盤沙玫, 返到屋企順便再扦插吓, 同埋播埋D種子

沙漠玫瑰4盤160蚊, 肉都赤埋

睇書同埋格子都話扦插要咁樣剪葉, 唔知正唔正確呢?

星期5扦插嘅黑眼SUSAN, 到今日都仲未C得, 希望成功啦~

回復

vincentma 發表於 2009-10-26 14:58:56 |顯示全部樓層
Dennis, 你係邊度買沙玫架?尋日我同 Fanny 走堂,去左花墟,見到好多沙玫,最平 $15,不過就唔知乜色,無買到,諗住北上 30,可以睇 arm果隻色先買果隻。
扦插用既插穗最好用 2"  - 3",留 2-3片葉好 D ,沙玫會唔會長左 D 呢?我見書咁寫咋!
回復

Dennis 發表於 2009-10-27 11:13:51 |顯示全部樓層
Dennis, 你係邊度買沙玫架?尋日我同 Fanny 走堂,去左花墟,見到好多沙玫,最平 $15,不過就唔知乜色,無買到,諗住北上 30,可以睇 arm果隻色先買果隻。
扦插用既插穗最好用 2"  - 3",留 2-3片葉好 D ,沙玫會唔 ...
vincentma 發表於 2009-10-26 14:58

Vincent媽, D沙玫嚮元朗買架, 成40蚊一棵 , 我貪懶冇出花墟, 如果唔係就可以揰到妳地啦....
得扦插嗰D唔係沙玫黎架, 係白蟬同埋綉球, 沙玫等下年春天先至扦插, 如果佢地未C嘅話...
回復

yuwaiman 發表於 2009-10-27 11:48:26 |顯示全部樓層
dennis, 沙玫記住唔好成日淋水, 乾d同晒d啱佢地架, 想佢開花, 要狠心d呀
回復

vincentma 發表於 2009-10-27 13:04:57 |顯示全部樓層
Vincent媽, D沙玫嚮元朗買架, 成40蚊一棵 , 我貪懶冇出花墟, 如果唔係就可以揰到妳地啦....
得扦插嗰D唔係沙玫黎架, 係白蟬同埋綉球, 沙玫等下年春天先至扦插, 如果佢地未C嘅話... ...
Dennis 發表於 2009-10-27 11:13
白蟬同繡球我都有喇!^.^
回復

hk88688 發表於 2009-10-28 04:20:16 |顯示全部樓層
Dennis, 出花墟都要格價至得啊, 街頭同街尾都唔同價
回復

Dennis 發表於 2009-10-28 10:20:52 |顯示全部樓層
Dennis, 出花墟都要格價至得啊, 街頭同街尾都唔同價
hk88688 發表於 2009-10-28 04:20

花多眼亂...再加上有時Sales又落吓咀頭, 咁咪買咗囉
回復