第二期開始啦^0^(要收田啦!!)

作者: PACO 發表于 2007-11-4 18:06:13
19903 159
WingWing 發表於 2008-1-29 09:57:57 |顯示全部樓層
好多番茄呀!!
想問吓番茄初初開嗰D花, 你有沒有摘去?  因為園圃導師話, 如果時間足夠的話, 可以先摘去花蕾, 讓番茄有足夠營養開枝散葉, 結出更多果!! 係咪架....   
回復

PACO 發表於 2008-1-29 18:03:42 |顯示全部樓層
原帖由 WingWing 於 2008-1-29 09:57 發表
好多番茄呀!!
想問吓番茄初初開嗰D花, 你有沒有摘去?  因為園圃導師話, 如果時間足夠的話, 可以先摘去花蕾, 讓番茄有足夠營養開枝散葉, 結出更多果!! 係咪架....    ...

我冇摘喎 ,不過真係生得好慢,差不多已四個月了,如果摘咗可能仲有排等!要趕收田唔許可了!不過我相信摘咗會壯一D!!
回復

gtrnismo 發表於 2008-1-29 23:54:12 |顯示全部樓層

如果有地你話幾好

見倒你地禁多地方種野...

我好羨慕呀
回復

WingWing 發表於 2008-1-30 09:27:46 |顯示全部樓層
原帖由 PACO 於 2008-1-29 18:03 發表

我冇摘喎 ,不過真係生得好慢,差不多已四個月了,如果摘咗可能仲有排等!要趕收田唔許可了!不過我相信摘咗會壯一D!!

我宜家種緊嗰棵番茄約有10多朵花  , 但三月中要收田, 所以我都唔會摘囉!

見到有花開已經好開心 , 如果摘去好似冒險咗少少!!
回復

hellohello 發表於 2008-1-30 10:34:33 |顯示全部樓層
嘩!真係好多蕃茄!

有冇雀仔啄架???

我個邊好多架
回復

PACO 發表於 2008-1-30 17:46:28 |顯示全部樓層
原帖由 hellohello 於 2008-1-30 10:34 發表
嘩!真係好多蕃茄!

有冇雀仔啄架???

我個邊好多架

咪嚇我啦 近排越來越多雀出現,攪到要蓋網添呀不過唔記得蓋蕃茄! 幣!!!!

28012008 (13) (Medium).JPG
回復

hellohello 發表於 2008-1-31 10:49:55 |顯示全部樓層
原帖由 PACO 於 2008-1-30 17:46 發表

咪嚇我啦 近排越來越多雀出現,攪到要蓋網添呀不過唔記得蓋蕃茄! 幣!!!!

真架!我個邊D雀仔好鬼醒,當D園友走咗後,佢地飛落里!!!!

或者你試吓只包住D蕃茄,不用網住整棵,
回復

gtrnismo 發表於 2008-1-31 22:39:44 |顯示全部樓層

於番茄落毒

原帖由 hellohello 於 2008-1-31 10:49 發表

真架!我個邊D雀仔好鬼醒,當D園友走咗後,佢地飛落里!!!!

或者你試吓只包住D蕃茄,不用網住整棵,

咩都唔細come
come支國旗就得

我住果度有貓添, 試過囉刀差D劈倒
但最後佢兩下跳到屋頂, 吹仗
回復

PACO 發表於 2008-2-1 06:03:09 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-1-31 22:39 發表

咩都唔細come
come支國旗就得

我住果度有貓添, 試過囉刀差D劈倒
但最後佢兩下跳到屋頂, 吹仗

國旗!唔得架啦 我個邊D斑鳩只會當多件玩具比佢玩架咋!反而仲等佢成日到添,吹脹! 我個面有田友做埋稻草人,比佢地做埋朋友添. 死得!捉到佢實食咗佢
回復

爬牆虎 發表於 2008-2-1 11:34:28 |顯示全部樓層
原帖由 PACO 於 2008-2-1 06:03 發表

國旗!唔得架啦 我個邊D斑鳩只會當多件玩具比佢玩架咋!反而仲等佢成日到添,吹脹! 我個面有田友做埋稻草人,比佢地做埋朋友添. 死得!捉到佢實食咗佢 ...

香港d雀仔好醒,知我地唔會食佢,所以咁寸!用網真係最實際。
我個露台d提子都俾d雀仔食啦,都係用網咋,其他方法一般嚇到一日,嚇唔到兩日。
回復

PACO 發表於 2008-2-9 22:45:34 |顯示全部樓層

09022008新照^0^
09022008 (1) (Medium).JPG
09022008 (1a) (Medium).JPG
09022008 (4) (Medium).JPG
09022008 (4a) (Medium).JPG
09022008 (4b) (Medium).JPG
09022008 (4c) (Medium).JPG
09022008 (6) (Medium).JPG
09022008 (10) (Medium).JPG
09022008 (17) (Medium).JPG
09022008 (Medium).JPG
09022008 a (Medium).JPG
別人的士多啤梨花 (Medium).JPG
回復

crabcrab 發表於 2008-2-10 03:06:10 |顯示全部樓層
好犀利呀, 樣樣都好靚
回復

kok69 發表於 2008-2-10 06:05:03 |顯示全部樓層
正呀
種落地下真係靚好多
回復

NaNa 發表於 2008-2-12 09:34:02 |顯示全部樓層
我想問d白色惘在那裡買?會否庶住陽光令菜菜發育不良?請指教?
回復

WingWing 發表於 2008-2-12 14:25:30 |顯示全部樓層
最近天氣好凍 ~ ~ !! 你有沒有為植物做禦寒措施 !!
白色嗰塊係用嚟防風, 定係用嚟防鳥??
我幅田係TSO, 嗰度好凍好大風呀 ~ ~ !!
我無特別做禦寒措施, 攪到我盆士多啤梨重 '謝謝地' !!
回復

PACO 發表於 2008-2-13 01:25:34 |顯示全部樓層
原帖由 WingWing 於 2008-2-12 14:25 發表
最近天氣好凍 ~ ~ !! 你有沒有為植物做禦寒措施 !!
白色嗰塊係用嚟防風, 定係用嚟防鳥??
我幅田係TSO, 嗰度好凍好大風呀 ~ ~ !!
我無特別做禦寒措施, 攪到我盆士多啤梨重 '謝謝地' !! ...

個幾塊白綿布!! 其實係我靜靜雞 攞咗隔離地盤蓋住草種塊布 ,(唔係有心架,見佢都鬆咗出黎咪唔好浪費麻 )
起初冇想到宜家用,想等下期防狗蜃仔用,但最近發現有雀仔破壞,所以提早用,都幾好用架,又防風,又防虫,又防雀,仲當埋係溫室添 !
其實我都想買,但冇人知道係邊度有綿網賣囉!
回復

kok69 發表於 2008-2-13 02:21:24 |顯示全部樓層
去深水步警署對面d鐡皮屋買啦~
我包晒成個架都係30蚊~
回復

PACO 發表於 2008-2-13 10:08:26 |顯示全部樓層
原帖由 kok69 於 2008-2-13 02:21 發表
去深水步警署對面d鐡皮屋買啦~
我包晒成個架都係30蚊~

咁抵!! 係咪西九龍警署個面呀?有冇店名呢???thanks!!
回復

kok69 發表於 2008-2-13 16:47:37 |顯示全部樓層
冇架
o個度好多買布o既檔口, 求其一間得架喇~
回復

WingWing 發表於 2008-2-13 23:17:14 |顯示全部樓層
原帖由 kok69 於 2008-2-13 16:47 發表
冇架
o個度好多買布o既檔口, 求其一間得架喇~

真係好介紹, TKS!
回復