第二期開始啦^0^(要收田啦!!)

作者: PACO 發表于 2007-11-4 18:06:13
19900 159
PACO 發表於 2007-12-8 20:26:40 |顯示全部樓層
今日摘曬全部櫻桃蘿蔔,忍唔住試咗一粒 嘩!辣架 都係醃泡菜算啦
08122007 (9) (Medium).JPG
08122007 (11) (Medium).JPG
08122007 (2) (Medium).JPG
08122007 (1) (Medium).JPG
08122007 (8) (Medium).JPG
08122007 (10) (Medium).JPG
08122007 (Medium).JPG

波菜今晚食曬,十分嫩滑!GOOD!

波菜今晚食曬,十分嫩滑!GOOD!
回復

WingWing 發表於 2007-12-8 22:13:13 |顯示全部樓層
睇見入哋嗰D, 硬係覺得自己種嗰D無咁靚, 嘻嘻!!
回復

PACO 發表於 2007-12-14 13:36:41 |顯示全部樓層
14122007發現好多害虫,有蝴蝶產卵,狗虱仔,菜青虫,草猛,明早要決一死戰!

回復

yannes 發表於 2007-12-14 15:04:10 |顯示全部樓層
食得未呀~~~~
回復

PACO 發表於 2007-12-28 19:11:44 |顯示全部樓層

辛苦了兩星期工作,終於可到田一看! 芫茜 (Medium).JPG

蘿蔔 (Medium).JPG
蘿蔔 (1) (Medium).JPG
蕃茄 (2) (Medium).JPG
蕃茄 (5) (Medium).JPG
燈籠椒 (Medium).JPG
紅葉生菜 (Medium) (Medium).JPG
紅菜頭 (Medium) (Medium).JPG
君達菜 (Medium).JPG
西蘭花 (1) (Medium).JPG
生菜 (Medium).JPG
甘筍 (Medium).JPG
野草 (Medium).JPG
回復

nuage 發表於 2007-12-28 19:37:56 |顯示全部樓層
請問你棵無花果樹的種子在哪
回復

nuage 發表於 2007-12-28 19:39:00 |顯示全部樓層
在哪買的?是否容易種呢?
回復

PACO 發表於 2007-12-28 21:28:09 |顯示全部樓層
原帖由 nuage 於 2007-12-28 19:39 發表
在哪買的?是否容易種呢?

請睇短訊
回復

PACO 發表於 2008-1-2 19:03:58 |顯示全部樓層

02012008日本紅菜頭有野睇啦!
回復

PACO 發表於 2008-1-5 16:08:44 |顯示全部樓層

05012008 (15) (Large) (Medium).JPG
05012008 (22) (Large) (Medium).JPG
05012008 (Large) (Medium).JPG
回復

花心 發表於 2008-1-6 00:47:15 |顯示全部樓層
我東涌區園圃計劃啱啱報名完结,要到4月尾先再有
回復

nuage 發表於 2008-1-6 01:03:26 |顯示全部樓層
你嘅菜種得好靚。請問菜中的綠色菜蟲如何可以除去。不用農藥的方法有沒有。
回復

PACO 發表於 2008-1-6 04:59:32 |顯示全部樓層
原帖由 nuage 於 2008-1-6 01:03 發表
你嘅菜種得好靚。請問菜中的綠色菜蟲如何可以除去。不用農藥的方法有沒有。

只有用手捉及魚藤+梘水咋!因冇用農藥!最高時期一朝都捉成二十幾條架
回復

PACO 發表於 2008-1-6 05:04:25 |顯示全部樓層
原帖由 花心 於 2008-1-6 00:47 發表
我東涌區園圃計劃啱啱報名完结,要到4月尾先再有

唔會隔咁耐架喎??? 有冇睇錯呀!!
回復

WingWing 發表於 2008-1-6 15:46:37 |顯示全部樓層
你都有好多收獲喎!

你D番茄又多又好靚!
我種番茄就好失敗 ,
結得兩個果, 宜家D葉重乾晒! 真係唔知挨唔挨到個番茄成熟呀!
回復

ayclui 發表於 2008-1-7 17:11:20 |顯示全部樓層
PACO, 一口氣睇哂你嘅種植紀錄...好吸引!
我二月中都會有一塊田玩吓, 想請教吓堆肥係點樣落o架? 放o向邊邊位? 好似唔好放咁近d植物嘅, 係咪?  唔該哂PACO
回復

PACO 發表於 2008-1-7 22:07:51 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-1-7 17:11 發表
PACO, 一口氣睇哂你嘅種植紀錄...好吸引!
我二月中都會有一塊田玩吓, 想請教吓堆肥係點樣落o架? 放o向邊邊位? 好似唔好放咁近d植物嘅, 係咪?  唔該哂PACO ...

以我方法啦(唔知是否正確架 )
如果是正常堆肥,應該已是全腐熟的,所以唔駛擔心會臭同有虫走出黎,同時亦唔會再發酵引致燒傷植物!可放心使用!
如果是開田,只須放適量的堆肥與泥土混合就可以種作物了,等到作物再大一點時才用作追肥之用亦可!
至於係咪唔好放咁近---要睇你用咩堆肥了,雞糞就勁d,唔好放咁近,最好與泥土混合放於田面就可以!牛,豬就一般,可直接放於田面!當然全部都不能過量啦,如果唔係一樣會醃死作物!!
但我就建議如追肥的話,最好都係用有機液肥,以薄施勤施會好一d,因為會較快吸收,較容易控制,堆肥會效力較弱較慢分解!!
希望冇錯又幫到你啦
回復

ayclui 發表於 2008-1-7 22:23:55 |顯示全部樓層
原帖由 PACO 於 2008-1-7 22:07 發表

以我方法啦(唔知是否正確架 )
如果是正常堆肥,應該已是全腐熟的,所以唔駛擔心會臭同有虫走出黎,同時亦唔會再發酵引致燒傷植物!可放心使用!
如果是開田,只須放適量的堆肥與泥土混合就可以種作物了,等到 ...

唔該哂PACO ~
好仔細...原來堆肥咁多o野要注意...我諗我都係用普通有機肥算啦...懶鬼...
回復

YOYO11 發表於 2008-1-7 23:37:47 |顯示全部樓層
PACO:
想請教天水圍係幾時可以申請?
我都係住天水圍的,有機會請多多指教
回復

PACO 發表於 2008-1-8 05:13:35 |顯示全部樓層
原帖由 YOYO11 於 2008-1-7 23:37 發表
PACO:
想請教天水圍係幾時可以申請?
我都係住天水圍的,有機會請多多指教

你好YOYO11!
我估要成3月頭或中先會有得申請了,因為我3月頭先收田麻
回復