第二期開始啦^0^(要收田啦!!)

作者: PACO 發表于 2007-11-4 18:06:13
19904 159
PACO 發表於 2008-1-10 01:29:32 |顯示全部樓層
09012008!有野睇啦

西蘭花

西蘭花

燈籠椒

燈籠椒

羅馬生菜

羅馬生菜
回復

八王爺 發表於 2008-1-12 06:17:48 |顯示全部樓層
櫻桃蘿蔔 d 味唔係叫辣,叫 「乸喉」。
一般外国人就是喜欢它这样的 「剌激」,所以唔会放好多落 salad 度食,只係几片仔。

其实佢d葉,仲有人攞黎做湯。煮軟後用搞拌机打烂,混入湯中,或做杂菜湯,味道都好特別。
而且係「法国菜」,你都咪話唔「騎哩」!
回復

PACO 發表於 2008-1-12 20:34:34 |顯示全部樓層
12012008收咗所有紅葉同意大利生菜,收埋聖護院及日本大根,因為太迫及未足月,所以好細隻,現在趕種最後一水菜,希望收田前再收多一次!!點解蕃茄咁耐都唔轉色嘅???
12012008 (3) (Large) (Medium).JPG
12012008 (4) (Large) (Medium).JPG
12012008 (5) (Large) (Medium).JPG
12012008 (7) (Large) (Medium).JPG
12012008 (13) (Large) (Medium).JPG
12012008 (15) (Large) (Medium).JPG
12012008 (16) (Large) (Medium).JPG

評分

查看全部評分

回復

WingWing 發表於 2008-1-12 20:44:30 |顯示全部樓層
收獲好豐富喎!!!
回復

chuping 發表於 2008-1-13 00:20:40 |顯示全部樓層
嘩~~~! 流口水~~~~!
回復

PACO 發表於 2008-1-16 19:57:58 |顯示全部樓層
16012008新照
16012008 (3) (Medium).JPG
16012008 (4) (Medium).JPG
16012008 (5) (Medium).JPG
16012008 (9) (Medium).JPG
16012008 (Medium).JPG
回復

WingWing 發表於 2008-1-16 23:28:45 |顯示全部樓層
D番茄真係多得好犀利呀!!
我未種過 '西蘭花', 感覺好難種得靚! 我見人哋嗰田種4個已經佔咗4份1幅田!
但見到你咁成功  , 如果下期我抽到田, 天氣又適合的話, 我都想試吓種!!
回復

PACO 發表於 2008-1-16 23:48:40 |顯示全部樓層
原帖由 WingWing 於 2008-1-16 23:28 發表
D番茄真係多得好犀利呀!!
我未種過 '西蘭花', 感覺好難種得靚! 我見人哋嗰田種4個已經佔咗4份1幅田!
但見到你咁成功  , 如果下期我抽到田, 天氣又適合的話, 我都想試吓種!! ...

我有d種子係度,如要就pm我啦!!大家一齊種!!

回復

WingWing 發表於 2008-1-17 22:10:10 |顯示全部樓層
好呀! 多謝你先!!  
不過下期應該要四月先開始, 唔知啱唔啱季節種呢? 又唔知抽唔抽到田.
回復

四少 發表於 2008-1-17 22:54:38 |顯示全部樓層
明仔 ... 有無唔要的蘿蔔葉/粟米葉
可否送給我餵龜....
回復

PACO 發表於 2008-1-18 05:11:36 |顯示全部樓層
原帖由 四少 於 2008-1-17 22:54 發表
明仔 ... 有無唔要的蘿蔔葉/粟米葉
可否送給我餵龜....

真可惜了,已將所有蘿蔔於上星期收哂 ,現在乜都冇了!!
回復

PACO 發表於 2008-1-19 19:22:08 |顯示全部樓層
19012008因為之後兩星期都冇假放,所以要提早收割了
19012008 (9) (Medium).JPG
19012008 (11) (Medium).JPG
19012008 (13) (Medium).JPG
回復

WingWing 發表於 2008-1-19 23:44:22 |顯示全部樓層
嘩! 嗰西蘭花好大個, 重大個我响 '百 x' 買果D !!

想問吓關於施肥問題!! 如果同一個田種菜 & 種番茄係咪要落唔同的肥料, 因為我平時只係用'恩多素水'施肥, 但園友話如果種番茄&士多啤梨等開花結果的植物就要用'磷'肥, 所以今日我响 '森記X' 買咗一隻有機海鳥磷肥(粒狀) 放咗响番茄 & 士多啤梨D泥面!! 唔知啱唔啱呢!! 請你指點吓, THANKS!!  
回復

EddieOR 發表於 2008-1-19 23:47:27 |顯示全部樓層
厲害,多過學校種既作物好多,同咪健康好多
回復

PACO 發表於 2008-1-20 05:22:29 |顯示全部樓層
原帖由 EddieOR 於 2008-1-19 23:47 發表
厲害,多過學校種既作物好多,同咪健康好多

多謝讚賞! 貪心嘅人自然會想到貪心嘅辦法呢 !!

原帖由 WingWing 於 2008-1-19 23:44 發表
嘩! 嗰西蘭花好大個, 重大個我响 '百 x' 買果D !!

想問吓關於施肥問題!! 如果同一個田種菜 & 種番茄係咪要落唔同的肥料, 因為我平時只係用'恩多素水'施肥, 但園友話如果種番茄&士多啤梨等開花結果的植物就要用' ...

至於肥方面,我最開頭就落自製嘅基肥(花生麩+骨粉+魚仔粉+泥漚咗兩個幾月),之後就一直以自浸海草水及有機野菜粒肥(於花x買的,再自己每次用水浸一星期先用!!!'想快d吸收及易於控制")不斷輪用,到差不多要結果及收蘿蔔前兩星期會落牙灰(唔知對不對架!!)

回復

WingWing 發表於 2008-1-20 22:44:54 |顯示全部樓層
PACO, 謝謝你常常分享種植心得.
昨日我用咗新買果隻"有機粒狀磷肥", 睇吓D番茄&士多啤梨會唔會結多D果先!!
回復

PACO 發表於 2008-1-21 05:06:13 |顯示全部樓層
原帖由 WingWing 於 2008-1-20 22:44 發表
PACO, 謝謝你常常分享種植心得.
昨日我用咗新買果隻"有機粒狀磷肥", 睇吓D番茄&士多啤梨會唔會結多D果先!!

唔駛客氣啦! 都唔知正唔正確嘅!!!
我個d就打好多花,不過原來大茄要咁鬼耐'都唔熟',所以有好多應該趕唔切,忍心剪咗了
回復

WingWing 發表於 2008-1-21 09:46:02 |顯示全部樓層
原帖由 PACO 於 2008-1-21 05:06 發表

唔駛客氣啦! 都唔知正唔正確嘅!!!
我個d就打好多花,不過原來大茄要咁鬼耐'都唔熟',所以有好多應該趕唔切,忍心剪咗了

大番茄真係要等好耐先熟''架'!
下期有無抽田呀? 繼續努力吧!!
回復

阿晴 發表於 2008-1-21 20:14:58 |顯示全部樓層
西利r~~~好似買翻黎咁靚~~~高手!!
回復

PACO 發表於 2008-1-28 14:20:39 |顯示全部樓層
28012008新照!蕃茄終於開始轉色啦
28012008 (8) (Medium).JPG
28012008 (2) (Medium).JPG
28012008 (3) (Medium).JPG
28012008 (5) (Medium).JPG
28012008 (10) (Medium).JPG
回復