第二期開始啦^0^(要收田啦!!)

作者: PACO 發表于 2007-11-4 18:06:13
19901 159
PACO 發表於 2007-11-5 21:34:28 |顯示全部樓層
原帖由 Aaron 於 2007-11-5 20:56 發表
我在九龍仔公園參加了社區園圃,9月1日開始種,以下是我在yahoo flickr 的相片。

http://www.flickr.com/photos/13219673@N04/sets/72157602406173848/

多謝aaron分享 !
全都是你的??? 你個邊d泥靚過我里邊d泥喎!好適合種菜!! 仲有兩個月,要繼續努力呀!!
回復

WingWing 發表於 2007-11-5 22:35:26 |顯示全部樓層
Hello, Paco!
我係新手嚟! 我都有參加社區園圃計劃, 下個星期開始種. 我見你嗰4號田'D'泥開得好特別, 請問如果種嘢, 應該種响凸嗰度, 定係凹嗰度呢? 係咪種菜&蘿蔔都適用呢?

唔該! 唔該!
回復

EddieOR 發表於 2007-11-5 22:41:13 |顯示全部樓層
原帖由 WingWing 於 2007-11-5 22:35 發表
Hello, Paco!
我係新手嚟! 我都有參加社區園圃計劃, 下個星期開始種. 我見你嗰4號田'D'泥開得好特別, 請問如果種嘢, 應該種响凸嗰度, 定係凹嗰度呢? 係咪種菜&蘿蔔都適用呢?

唔該! 唔該! ...

種係凸個度,凹位主要都係去水用
大既田除左去水仲係俾人行既路

回復

Aaron 發表於 2007-11-5 22:47:18 |顯示全部樓層

回復 21# 的帖子

大部分是我種,有些是其他園友的。菜通常可以種兩造,第二造剛下種子。車厘茄很多潛葉蟲,粟米亦有芽蟲,不知有沒有收成。你的 泥好像很糠,加一些茸草會好些。
回復

dryfish 發表於 2007-11-5 22:50:08 |顯示全部樓層
原帖由 EddieOR 於 2007-11-5 22:41 發表

種係凸個度,凹位主要都係去水用
大既田除左去水仲係俾人行既路

嘩!板主哥哥好俾心機畫呀!!!!
回復

EddieOR 發表於 2007-11-5 22:52:24 |顯示全部樓層
原帖由 dryfish 於 2007-11-5 22:50 發表

嘩!板主哥哥好俾心機畫呀!!!!

唔係我畫,我係上網搵
我既「我的最愛」有成十幾廿個園藝網,一禁就搵到,所以咁快答到佢
回復

PACO 發表於 2007-11-6 05:26:09 |顯示全部樓層
原帖由 EddieOR 於 2007-11-5 22:52 發表

唔係我畫,我係上網搵
我既「我的最愛」有成十幾廿個園藝網,一禁就搵到,所以咁快答到佢

十幾個? 咁勁!
-不過咁次答中一半 ,我今次係種蘿蔔,所以要種係下陷的位置啊!因為期後要補泥上面!!!種菜彧唔多受水嘅作物正常就高窪(即上面)
-如果想種菜,但地方好似而家咁細,唔駛咁整了,就咁耙平幅地就好種囉,串金尺土麻 大家要努力呀!!!
-駐場亞姐話茸草我上手加咗好多先有而家個樣咋,如果唔係好似建築地盤咁,都唔知點種,而加叫好好多囉! 何況我上期都做咗好多功夫,所以今次要番4號田!!!! 你有咁多蝠田味好多錢囉???你要滅虫唔好白費自己d心血呀!繼續努力!!!

回復

肥蚊蚊 發表於 2007-11-6 13:36:00 |顯示全部樓層
嘩..我又想種d食得的..太好了...呵呵
回復

eky 發表於 2007-11-6 21:34:19 |顯示全部樓層
原帖由 EddieOR 於 2007-11-5 22:52 發表

唔係我畫,我係上網搵

你真係好pro 架, 我一睇都以為你係晝出嚟架
回復

WingWing 發表於 2007-11-6 21:56:55 |顯示全部樓層
多謝板主Eddie & Paco 的寶貴意見!
我今嗰星期日都可以收田, 好心急呀!
回復

PACO 發表於 2007-11-11 18:04:13 |顯示全部樓層

[localimg=615,461]2[/localimg]
11112007更新 ,今日將所有日本蘿蔔忍痛疏苗.將芥蘭重新剪枝,已及將慾望提升,將日本結球生菜,紅葉生菜,紫薯仔及韭杞種埋落田,滿足死了
回復

loklok 發表於 2007-11-11 23:59:36 |顯示全部樓層

有木瓜苗!
請問點樣令木瓜種子發芽?
回復

PACO 發表於 2007-11-12 05:05:51 |顯示全部樓層
原帖由 loklok 於 2007-11-11 23:59 發表

有木瓜苗!
請問點樣令木瓜種子發芽?

求其掉咗粒核落泥咋喎!兩星期發芽.聽講話要先洗種子,再曬乾先種得,所以我係----好彩
回復

WingWing 發表於 2007-11-12 17:00:10 |顯示全部樓層
嘩!! 有好多品種喎!  我在11/11星期日都收咗田, 宜家田中間種咗荷蘭豆, 一半田種咗白蘿蔔, 紅蘿蔔 和櫻桃蘿蔔, 另外一半田由於時間關係, 未能於當日下種子, 但打算種菠菜, 菜芯和小唐菜, 希望佢哋可以快高長大啦!

想請教你一些心得, 我見當日有些園友做 '焗田' 這做程序, miss說可以殺菌, 我就冇試, 請問你有冇試過呢? 係咪真係好D??

關於種 '菜芯', 我於家中培苗, 但2星期都無出過芽 , 係咪即係唔得呢? 聽D園友講有D菜芯20日就有收成, 有D菜芯要40-50日先有收成, 你種咗邊一隻呀?

Thanks/WingWing
回復

PACO 發表於 2007-11-13 00:06:30 |顯示全部樓層
原帖由 WingWing 於 2007-11-12 17:00 發表
嘩!! 有好多品種喎!  我在11/11星期日都收咗田, 宜家田中間種咗荷蘭豆, 一半田種咗白蘿蔔, 紅蘿蔔 和櫻桃蘿蔔, 另外一半田由於時間關係, 未能於當日下種子, 但打算種菠菜, 菜芯和小唐菜, 希望佢哋可以快高長大啦!:lo ...

我試答啦,焗田係可以剎菌及剎虫,但連有益嘅生物都剎埋--如蚯蚓!!其實你的田間唔係太多虫,又唔係天氣唔好曬唔到田,正常都唔駛咁大陣"象",其實你收田之前,應該有人已幫你翻田,曬田及加咗雞屎肥,正常情況下,你只需將田重新翻一次土,掉去較大石塊就可以種作物了!!
至於菜芯,我一時大意,唔記得咗網友所送的屬於幾多日了,於是有剎錯無放過..... 種埋一齊!
20日菜芯是很快抽苔,即好細好幼就開花個d菜芯苗,50日個d即而家當做較粗身的油菜了,好食好多 !
***而家有田就去田度培苗啦,仲乜重係屋企攪呀 唔夠光架!!!
回復

WingWing 發表於 2007-11-13 12:42:38 |顯示全部樓層
Hi Hi!嗰D菜心苗係响我未收田之前响屋企培定先,諗住早D種早D有收成 , 我而家已經將佢哋帶咗去田嗰度晒吓!! 另外會再响田嗰度下種. 我屋企真係唔夠光, D植物淨係識長高, 重好容易死!!!
回復

carlot 發表於 2007-11-16 19:29:36 |顯示全部樓層
睇見你地玩得咁開心, 我都好想租塊黎種野

不過南區上上星期已經截左

唯有係屋企種住先

我都有種木瓜

不過本來係幾個月前掉落去其他盆栽裡面,近幾日先係泥土深處出番黎

木瓜

木瓜
回復

PACO 發表於 2007-11-17 15:54:34 |顯示全部樓層

17/11/2007新照

今日睇d日本蘿蔔好壯好靚,非常開心,不過甘荀,茴香及日本結球生菜就冇曬影 ,其它就生長良好,加入自己調較之機肥,希望可生長得更好!!不過好臭 !!下次要移苗了
回復

WingWing 發表於 2007-11-17 20:35:36 |顯示全部樓層
嘩! 芥蘭 &蘿白都好靚喎!

我上星期日播嗰D種, 除咗預先培苗架荷蘭豆外, 其他都無嘜聲氣!!
回復

PACO 發表於 2007-11-17 20:43:44 |顯示全部樓層
原帖由 WingWing 於 2007-11-17 20:35 發表
嘩! 芥蘭 &蘿白都好靚喎!

我上星期日播嗰D種, 除咗預先培苗架荷蘭豆外, 其他都無嘜聲氣!!

芥蘭其實一般,因係較早前於家中已培了成個月先移種到田,所以有d起心及徒長,靚!只不過係角度問題!!
蘿蔔我都好滿意!你又種咗d咩呢?有相不防開個新標題,一齊分享吓! 一星期差不多開始發芽,耐心一點吧 !!
回復