香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 講飲講食 食譜介紹(咸食)西式 馬鈴薯芝士麵包

馬鈴薯芝士麵包

作者: fianfumy 發表于 2009-4-15 15:19:35
1802 11
前日整了麵包 (通宵發酵 ) ....發唔起..衰咗 ,  但上一次整南瓜包又是發唔起衰咗 , 開始懷疑唔係我問題  , 而是 " 酵母 "有問題 , 因為麵包機搓粉的 , 理應問題是不大的  。

今晚用了新買的酵母 , 屋企又有薯仔 , 咁今晚就整薯仔麵包啦 , 整整下又發現雪櫃有舊 "伊頓芝士" , 費事放咁耐所以磨碎咗D芝士 , 準備放入包包入面囉 。 

這個薯仔麵包通宵發酵 , 暫時這個天氣 18-20度還可以做到的 。

0415 麵包 (S).jpg

1. 做緊滾圓及鬆弛

2. 已包入芝士碎 , 準備通宵室溫發酵 ... 00:30 a.m

3. 發酵中 ...... 3:00a.m

4. 發酵已完成 , 而我又瞓醒 ...... 08:30

0415 麵包 (SB).jpg

材料 :

高筋麵粉 170g      糖   15g                        鹽       1/2 茶匙

奶粉 1 湯匙            酵母粉 3/4 茶匙        薯仔茸  70g  

雞蛋 1/2隻         錬奶 1 湯匙          水 40-60g        牛油 17g

包面材料 :

牛油 15g       糖 13g      麵粉 20g      蛋 1/4隻

做法 :

(1) 將所有材料搓勻 ,  然後材加入牛油 搓至起筋。(能拉出薄膜)
     ( 我是用麵包機程式 8 搓粉的 , 搓 22分鐘 )

(2) 搓好的麵團包上保鮮紙, 放於室溫第一次發酵30mins

(3) 取出麵團拍打替麵團放氣。

(4) 放氣後的麵團包上保鮮紙, 放於室溫第二次發酵30mins

(5) 取出麵團分割成10個 , 滾圓及鬆弛

(6)  麵糰輕力用棍碌平 , 加入芝士再滾圓  ,  放於已掃油之焗盤內,包上保鮮紙

(7) 放於陰涼的地方如窗邊, 露台, 廚房作通宵發酵

(8) 早上起來掃上蛋液於包面, 把 "包面材料 " 混合好, 擠上包面上。

(9) 焗爐以180度預熱15分鐘 ,  麵燭放入焗爐以 170度焗 15mins

註 :

a . 我用葡萄籽油代替牛油

b. 薯仔含澱粉質 , 發酵時間會較長 , 所以可作通宵發酵

c. 如不想作通宵發酵 , 可以減少薯仔份量至30-40g 或 增加酵母份量 或 盤底放入熱水 , 利用熱力加速麵糰發酵 .

評分

查看全部評分

BanbieChan 發表於 2009-4-15 15:20:23 |顯示全部樓層
第1~
回復

fianfumy 發表於 2009-4-15 15:21:41 |顯示全部樓層
http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(24).gif第1~
BanbieChan 發表於 2009-4-15 15:20

有冇咁快手呀 !
今日不用返工 ?
回復

八王爺 發表於 2009-4-15 15:30:35 |顯示全部樓層
睇見都想食! 我愛 芝士包!
回復

阿忻 發表於 2009-4-15 15:45:51 |顯示全部樓層
好吸引呀!! 我因為食緊減肥餐... 已經好耐無食過我最愛既包包啦
仲要有薯仔有芝士>< (第二同第三菲佛呀!!)
回復

fianfumy 發表於 2009-4-15 15:47:34 |顯示全部樓層
睇見都想食! 我愛 芝士包!
八王爺 發表於 2009-4-15 15:30

下次我再整過靚D的芝士包再POST 上來 , 今次是求其整 , 因為囡囡今日幼稚園放假 , 整比她做早餐及茶點的 !
回復

BanbieChan 發表於 2009-4-15 16:26:30 |顯示全部樓層
有冇咁快手呀 !
今日不用返工 ?
fianfumy 發表於 2009-4-15 15:21

對喔~lucky~
回復

fianfumy 發表於 2009-4-15 18:16:16 |顯示全部樓層
http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(70).gif對喔~lucky~
BanbieChan 發表於 2009-4-15 16:26

早知約你去街街啦 ....
回復

BanbieChan 發表於 2009-4-15 18:44:15 |顯示全部樓層
fianfumy 發表於 2009-4-15 18:16

我今日要收貨呀~
回復

阿忻 發表於 2009-4-15 22:09:53 |顯示全部樓層
fianfumy 發表於 2009-4-15 18:16

我又去~~~~~~
回復

alansing 發表於 2009-4-15 22:11:52 |顯示全部樓層
我想食流沙包呀
回復

fianfumy 發表於 2009-4-15 22:12:44 |顯示全部樓層
我想食流沙包呀
alansing 發表於 2009-4-15 22:11

中式包喎 ... 未整過 , 要請教carol 先得喎 !
回復