英文作文

作者: ~michelle~ 發表于 2009-4-10 18:05:40
12076 168
~michelle~ 發表於 2009-4-14 00:36:17 |顯示全部樓層
@@小四學生都會上黎呢到
小天使 發表於 2009-4-13 19:53

老師有教過我地上綱架ma
回復

~michelle~ 發表於 2009-4-14 00:37:09 |顯示全部樓層
死得 ... 又多左 一 pad 茄 ... 女茄 ...

michelle 小妹妹, 返學校問下你中文科老師, 自稱有D咩詞語可以用 ... 我都可以好清楚咁同你講多次, 小女≠我,  小女≠當事人 囉 ....

........... ...
avery 發表於 2009-4-13 19:28

中文科老師係唔會教我地咁多野架
回復

avery 發表於 2009-4-14 00:49:00 |顯示全部樓層
啊 ~ 既然你老師有教過你地上網, 咁你自己 search 下 "小女" 點解囉 ~

"中文科老師係唔會教我地咁多野" 啫, 你下次作文果陣, 大可以好似你咁講, 將 "我" 字用你所謂既同義詞 "小女" 或者 "當事人" 代替, 咁佢咪要教你囉 ~
回復

Exodus 發表於 2009-4-14 01:05:44 |顯示全部樓層
係,我只係一個小4學生,
因為我d英文差,所以似小2.小3細路寫ge野有咩出奇,
因為咁,所以我先post我作既英文作文比各位指點下,教下我
令我d英文好d,而唔係d咩"擺明呃鬼 "
可能係我打得唔清楚/有人唔會左會意思
ok , 我清楚咁講多次:小女=我=當事人
~michelle~ 發表於 2009-4-13 19:01

你唔好搞笑喇michelle姐姐
回復

Exodus 發表於 2009-4-14 01:07:03 |顯示全部樓層
老師有教過我地上綱架ma
~michelle~ 發表於 2009-4-14 00:36

無限上?
回復

avery 發表於 2009-4-14 07:21:03 |顯示全部樓層
無限上綱?
Exodus 發表於 2009-4-14 01:07

啱吖 ~ 無限上綱上線嘛 ~~~
回復

cross 發表於 2009-4-14 08:49:07 |顯示全部樓層
人地問野..想答嘛答囉
何必..
回復

jellyfishy 發表於 2009-4-14 08:50:00 |顯示全部樓層
ok , 我 ...
~michelle~ 發表於 2009-4-13 19:01

如果你是小四學生, 我又唔覺得你英文唔好. 多一點練習, 你好過很多中五學生了.

阿行, 樓主的中文表達方面, 在一個小四程度來說, 已經很好的了. 她或許用錯一兩個詞, 但遠不能與茹子他們相提並論. 樓主是有心並虛心來學習的, 你若有心教別人, 請給一點耐性和鼓勵, 請不要一開始就打沉別人, 可以嗎?
回復

cross 發表於 2009-4-14 08:51:19 |顯示全部樓層
如果你是小四學生, 我又唔覺得你英文唔好. 多一點練習, 你好過很多中五學生了.

阿行, 樓主的中文表達方面, 在一個小四程度來說, 已經很好的了. 她或許用錯一兩個詞, 但遠不能與茹子他們相提並論. 樓主是有心並虛心 ...
jellyfishy 發表於 2009-4-14 08:50

good morning
water mother
回復

kariek 發表於 2009-4-14 14:35:06 |顯示全部樓層
但係......好似有人唔係咁歡迎我bo    
~michelle~ 發表於 2009-4-14 00:34

唔緊要, 實有人歡迎你
你問我我都會答你
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-4-14 14:35:29 |顯示全部樓層
以下是小女作的英文作文,想大家指點下睇下有什麼錯!!thank
Write About You Eeaster Holiday

Sunday 9th April          Sun and Hot
      Easter holiday , i went to my sister home played . My sister was an  ...
~michelle~ 發表於 2009-4-10 18:05

樓主,你應稱自己叫小妹/小女子/我
其實簡單直接便可,不必買弄文筆~
回復

比得大帝 發表於 2009-4-14 14:40:20 |顯示全部樓層
教時教, 你地教到佢英文叻過佢miss, 會害佢俾miss鬧
回復

jellyfishy 發表於 2009-4-14 14:57:29 |顯示全部樓層
教時教, 你地教到佢英文叻過佢miss, 會害佢俾miss鬧
Peter 發表於 2009-4-14 14:40

哈哈哈~~~~~ 咪嚇佢 (老師)啦~~
回復

carlo 發表於 2009-4-14 15:13:04 |顯示全部樓層
ok , 我 ...

我囡囡都係小四 , 不過佢唔會叫自己做小女 ,  同埋佢唔會成日上網 , 英文唔好要睇多 D , 講多 D,  聽多 D 先會好架 !  比心機讀書 , 加油 !
回復

carlo 發表於 2009-4-14 15:15:16 |顯示全部樓層
中文科老師係唔會教我地咁多野架
~michelle~ 發表於 2009-4-14 00:37

幼稚園已經有教小朋友回稱呼自己 , 妳可能忘記左啦 !  唔緊要 , 睇多 D 書啦 !
回復

比得大帝 發表於 2009-4-14 15:22:43 |顯示全部樓層

我依家真係唔敢教細條英文, 你地個個喺度教, 我都唔敢出聲

我個仔細時攞本英文教程書出嚟, 竟然寫住: a butter  (係教程書)
我真係嚇咗一跳, 只好同個仔講: 應該係 a piece of butter 嘅, 你放喺心度好嘞, 如果 miss 問, 你就話 a butter 啦

可能我地學嘅英文已經被 classified 為古文,
我地話:
I paid someone a visit
I visited somewhere
依家已經冇咁分, 都係講 I visited someone/somewhere
回復

acmc 發表於 2009-4-14 15:23:02 |顯示全部樓層
小朋友, 加油,!!!  你肯學, 總好過唔識就放棄.
回復

kariek 發表於 2009-4-14 19:12:45 |顯示全部樓層
136# Peter
"a butter"??? 得架咩??? 可能d native speakers 用錯都未定? 又或者宜家已經興咁講? a coke 我就聽過啫....
我同事係加拿大"鬼佬"佢都成日錯grammar / spelling, e.g. 將 finnish 當做 finish, "finnish homework" (佢仲話佢好肯定係岩o既), 佢話佢個friend, 都係鬼佬黎, 由細到大都分唔清"borrow" 同 "lend" o既分別

教小朋友英文, 有時都有可能教錯架, 不過language o既野, 無話絶對, 好睇場合定對錯
回復

carlo 發表於 2009-4-16 04:45:19 |顯示全部樓層
我依家真係唔敢教細條英文, 你地個個喺度教, 我都唔敢出聲

我個仔細時攞本英文教程書出嚟, 竟然寫住: a butter  (係教程書)
我真係嚇咗一跳, 只好同個仔講: 應該係 a piece of butter 嘅, 你放喺心度好嘞, 如果 mis ...
Peter 發表於 2009-4-14 15:22

PETER 哥 , 唔好玩啦 !   您個仔應該好大啦 ! 係咪 ?
回復

比得大帝 發表於 2009-4-16 14:32:16 |顯示全部樓層
PETER 哥 , 唔好玩啦 !   您個仔應該好大啦 ! 係咪 ?
carlo 發表於 2009-4-16 04:45

點解話我玩嘢?? add3icon

我個仔依家大或細, 同我講嘅嘢有乜關係?? add3icon add3icon
回復